NFOC-SALUT treballa principalment en l’àmbit de la salut, l’estil de vida i les malalties cardiovasculars, des d’una aproximació experimental, clínica i aplicada a la societat en l’entorn acadèmic i de promoció de la salut. El nostre equip de recerca està format per professionals d’àmbits multidisciplinaris en Ciències de la Salut: metgesses, dietistes-nutricionistes, biòlegs, tecnòlegs dels aliments i farmacèutics que són de plantilla, investigadors postdoctorals i estudiants de doctorat.
Dra. Rosa Solà Alberich
El grup NFOC-salut és un grup reconegut per la Generalitat de Catalunya: 2017 SGR 00522 – Functional Nutrition, Oxidation and Cardiovascular Disease Research Group (NFOC-salut). En els darrers anys, el nostre grup ha adquirit una considerable experiència en estudis d’intervenció, tant en humans com en animals, en l’àmbit clínic i també en l’àmbit de promoció de la salut. Així com en el desenvolupament d’estudis en cultius cel·lulars. A més, també destaca l’estreta col·laboració d’aquest grup amb la Unitat de Nutrició i Salut del centre tecnològic Eurecat.
D’altra banda, el nostre grup ha participat activament en la investigació dels efectes beneficiosos de diferents components de la dieta sobre les malalties cardiovasculars tant a nivell in vivo com in vitro. En els últims anys, l’equip d’investigació ha portat a terme diferents estudis en els diferents àmbits que treballa.
A més, participem en diferents projectes competitius europeus com PREVENTOMICS (estudi de nutrició de precisió), NESTORE (estudi per la millora de l’estat de salut de les persones grans), i el MED4Youth (estudi nutricional per reduir l’obesitat en adolescents). També, hem liderat el projecte competitiu internacional CITRUS (efecte de l’hespiridina en diferents marcadors de les malalties cardiovasculars).
En l’àmbit de la promoció de la salut, s’ha participat en diferents projectes europeus en adolescents (EYTO) i en la restauració (TURISTIC in FAMILY).
A escala estatal, actualment, liderem el projecte PID2019-105164RB-I00 titulat FOOP-Sarc, (estudi nutricional basat en oli d’oliva verge funcional enriquit amb compostos fenòlics i iogurt enriquit amb probiòtics per abordar la sarcopènia). A més, el grup ha liderat diferents projectes competitius com: PERIS SLT 002/016/155 (estudi sobre l’efecte de la Dieta Mediterrània sobre la funció pulmonar en fumadors sense patologia respiratòria prèvia), AGL2017 AppleCor (efectes cardiometabòlics de les antocianines de les pomes vermelles), AGL2012 MEFOPC (Metabolisme i bioactivitat dels compostos fenòlics de l’oli d’oliva en humans), AGL2009 VOHF (Oli d’oliva verge extra i funcionalitat de les HDL), AGL2005 OLIPA (Oli d’oliva verge enriquit amb polifenols) i AGL2009-12374-C03-02. 2010-2012 (Omega-3 marins, polifenols i fagomina en la síndrome metabòlica).
En l’àmbit de la promoció de la salut, ha liderat un projecte competitiu nacional (EYTO-Kids) de promoció de la salut en escolars per millorar els seus estils de vida.
Més enllà de l’experiència en, la supervisió de l’assessorament de participants, preparació i manteniment de bases de dades i estadístiques avançades, i en el maneig de cultius cel·lulars, manipulació d’animals, el grup ha adquirit experiència contrastada en el camp de les òmiques, tant en proteòmica, metabolòmica, lipidòmica i metagenòmica.
Per altra part, impartim docència al grau de Medicina, de Nutrició Humana i Dietètica, de Fisioteràpia, d’Infermeria, d’Enginyeria Biomèdica i del doble grau d’Enginyeria Biomèdica i Sistemes. A més, del màster d’Envelliment i Salut i en el màster de Nutrició i Metabolisme de la Universitat Rovira i Virgili.
TurisTIC- Healthy meals (PECT TurísTIC in family. European Regional Development Fund (FEDER) of European Union, under the umbrella of FEDER Catalonia 2014-2020.GAH/815/2018. 2017-2020. IP: Rosa Solà..
Efecte de la Dieta Mediterrània sobre la funció pulmonar en fumadors sense patologia respiratòria prèvia: l’assaig clínic MEDIS (Mediterranean Diet and Smoking). PERIS: SLT 002/016/155. 2017-2019. IP: Dr. Francisco Martín Luján i Rosa Solà.
Suplementación de antocianinas a través de manzana de pulpa roja o extracto de antocianina: mecanismos de acción y efectos cardiometabolicos en sujetos hipercolesterolémicos cardiometabólico: un enfoque proteómico. AGL2016-76943-C2. 2017-2020. IP: Rosa Maria Solà Alberich.Cofinanciado por el Ministerio de Economía, Indústria y Competitividad (MINECO), la Agencia Estatal de Investigación (AEI) y Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).
Application of the personalized nutrition based on metabotypes for the enhancement of the beneficial effects of a diet rich in flavonoids in hypertensive individuals. PRI2019-FLAVOTIP. 2019-2021. IP: Noemí Boqué. Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya. Convocatòria Pla de Recerca i Innovació.
Aceites polares de origen marino como fuente de PUFA omega-3 y mediadores lipídicos para un envejecimiento saludable: regulación de la inflamación y desequilibrio oxidativo (MarPL-WellAging). RTI2018-095659-B100. 2019-2022. IP: Isabel Medina. Financiado por: Ministerio de Economía y Competitividad. Programa Estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación orientada a los retos de la Sociedad.
Efecto funcional de iminoazúcares naturales en un modelo animal de prediabetes inducida por dieta. Del mecanismo de acción al diseño de alimentos. AGL2017-83599-R. IP: Josep Lluís Torres. Cofinanciado por el Ministerio de Economía, Indústria y Competitividad (MINECO), la Agencia Estatal de Investigación (AEI) y Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).
Companys J, Pla-Pagà L, Calderón-Pérez L, Llauradó E, Solà R, Pedret A, Valls RM.
Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):834-863.
Cedó L, Fernández-Castillejo S, Rubió L, Metso J, Santos D, Muñoz-Aguayo D, Rivas-Urbina A, Tondo M, Méndez-Lara KA, Farràs M, Jauhiainen M, Motilva MJ, Fitó M, Blanco-Vaca F, Solà R, Escolà-Gil JC.
Biomedicines. 2020 Aug 3;8(8):266.
Aceves-Martins M, Llauradó E, Tarro L, Moriña D, Papell-Garcia I, Prades-Tena J, Kettner-Høeberg H, Puiggròs F, Arola L, Davies A, Giralt M, Solà R.
Child Obes. 2020 Mar;16(2):67-69.
Sandoval-Ramírez BA, Catalán Ú, Pedret A, Valls RM, Motilva MJ, Rubió L, Solà R.
2020 Oct 15 [Epub ahead of print].Clin Nutr.
Sandoval-Ramírez BA, Catalán Ú, Calderón-Pérez L, Companys J, Pla-Pagà L, Ludwig IA, Romero MP, Solà R.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(22):3862-3875.
Companys J, Pedret A, Valls RM, Solà R, Pascual V.
2020 May 21 [Epub ahead of print].Crit Rev Food Sci Nutr.
Mandracchia F, Llauradó E, Tarro L, Valls RM, Solà R.
JMIR Mhealth Uhealth. 2020 Sep 16;8(9):e18339.
DOI: 10.2196/18339
Pla-Pagà L, Guirro M, Gual-Grau A, Gibert-Ramos A, Foguet-Romero E, Catalán Ú, Mayneris-Perxachs J, Canela N, Valls RM, Arola L, Solà R, Pedret A.
Mol Nutr Food Res. 2020 May;64(10):e1901063.
Daimiel L, Micó V, Valls RM, Pedret A, Motilva MJ, Rubió L, Fitó M, Farrás M, Covas MI, Solá R, Ordovás JM.
Mol Nutr Food Res. 2020 Aug;64(15):e2000049.
Sandoval-Ramírez BA, Catalán Ú, Fernández-Castillejo S, Pedret A, Llauradó E, Solà R.
Nutr Rev. 2020 Jul 1;78(7):597-610.
Besora-Moreno M, Llauradó E, Tarro L, Solà R.
Nutrients. 2020 Mar 11;12(3):737.
DOI: 10.3390/nu12030737
Borras JM, Font R, Solà J, Macia M, Tuset V, Arenas M, Eraso A, Verges R, Farré N, Pedro A, Mollà M, Algara M, Solé JM, Mira M, Espinàs JA.
Radiother Oncol. 2020 Oct;151:200-205.
Calderón-Pérez L, Gosalbes MJ, Yuste S, Valls RM, Pedret A, Llauradó E, Jimenez-Hernandez N, Artacho A, Pla-Pagà L, Companys J, Ludwig I, Romero MP, Rubió L, Solà R.
Sci Rep. 2020 Apr 15;10(1):6436.
Tarro L, Llauradó E, Ulldemolins G, Hermoso P, Solà R.
Int J Environ Res Public Health. 2020 Mar 14;17(6):1901
Calderón-Pérez L, Llauradó E, Companys J, Pla-Pagà L, Boqué N, Puiggrós F, Valls RM, Pedret A, Llabrés JM, Arola L, Solà R.
2020 Jul 29 [Epub ahead of print].J Med Food.
Soriano-Arandes A, Caylà JA, Gonçalves AQ, Orcau À, Noguera-Julian A, Padilla E, Solà-Segura E, Gordillo NR, Espiau M, García-Lerín MG, Rifà-Pujol MÀ, Jordi Gómez I Prat, Macia-Rieradevall E, Martin-Nalda A, Eril-Rius M, Santos Santiago J, Busquets-Poblet L, Martínez RM, Pérez-Porcuna TM.
Medicine (Baltimore). 2020 Sep 4;99(36):e22015.
Carrillo-Carrión C, Martínez R, Navarro Poupard MF, Pelaz B, Polo E, Arenas-Vivo A, Olgiati A, Taboada P, Soliman MG, Catalán Ú, Fernández-Castillejo S, Solà R, Parak WJ, Horcajada P, Alvarez-Puebla RA, Del Pino P. Angew Chem Int Ed Engl.
DOI: 10.1002/anie.201902817
Mol Nutr Food Res
Mandracchia F, Llauradó E, Tarro L, Del Bas JM, Valls RM, Pedret A, Radeva P, Arola L, Solà R, Boqué N. Nutrients.
DOI: 10.3390/nu11030686
Tarro L, Llauradó E, Aceves-Martins M, Moriña D, Papell-Garcia I, Arola L, Giralt M, Solà R. J EpidemiolCommunity Health
Pedret A, Valls RM, Calderón-Pérez L, Llauradó E, Companys J, Pla-Pagà L, Moragas A, Martín-Luján F, Ortega Y, Giralt M, Caimari A, Chenoll E, Genovés S, Martorell P, Codoñer FM, Ramón D, Arola L, Solà R. Int J Obes (Lond)
Sandoval-Ramírez BA, Catalán Ú, Fernández-Castillejo S, Pedret A, Llauradó E, Solà R. Nutr Rev.
Farràs M, Arranz S, Carrión S, Subirana I, Muñoz-Aguayo D, Blanchart G, Kool M, Solà R, Motilva MJ, Escolà-Gil JC, Rubió L, Fernández-Castillejo S, Pedret A, Estruch R, Covas MI, Fitó M, Hernáez Á, Castañer O.
DOI: 10.3390/nu11081732
Lewis B. Clin Investig Arterioscler.
DOI: 10.1007/BF02024690
Hereu M, Ramos-Romero S, Busquets C, Atienza L, Amézqueta S, Miralles-Pérez B, Nogués MR, Méndez L, Medina I, Torres JL. Effects of combined D-fagomine and omega-3 PUFAs on gut microbiota subpopulations and diabetes risk factors in rats fed a high-fat diet. Sci Rep.
L Pla-Pagà, J Companys, L Calderón-Pérez, E Llauradó, R Solà, R M Valls, A Pedret, Nutr Rev
Martín-Luján, F., Catalin, RE., Salamanca-González, P. et al. A clinical trial to evaluate the effect of the Mediterranean diet on smokers lung function. npj Prim. Care Respir. Med. 29, 40 (2019)
Magaly Aceves-Martins, Aixa Y Aleman-Diaz, Montse Giralt, Rosa Solà Int J Qual Health Care
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, URV
c/Sant Llorenç, 21 · Reus 43201
Twitter: @NFOCsalut
veure google mapsResponsable: Dra. Mònica Bulló Bonet
Responsable: Dra. Teresa Auguet Quintillà
Responsable: Dra. Montse Pinent Armengol
Responsable: Dr. Alfredo Bardají