NFOC-SALUT treballa principalment en l’àmbit de la salut, l’estil de vida i les malalties cardiovasculars, des d’una aproximació experimental, clínica i aplicada a la societat en l’entorn acadèmic i de promoció de la salut.El nostre equip de recerca està format per professionals d’àmbits multidisciplinaris en Ciències de la Salut: metgesses, dietistes-nutricionistes, biòlegs, tecnòlegs dels aliments i farmacèutics que són de plantilla, investigadors postdoctorals i estudiants de doctorat.
Rosa Solà Alberich
El grup NFOC-salut és un grup reconegut per la Generalitat de Catalunya: 2017 SGR 00522 – Functional Nutrition, Oxidation and Cardiovascular Disease Research Group (NFOC-salut). En els darrers anys, el nostre grup ha adquirit una considerable experiència en estudis d’intervenció, tant en humans com en animals, en l’àmbit clínic i també en l’àmbit de promoció de la salut. Així com en el desenvolupament d’estudis en cultius cel·lulars. A més, també destaca l’estreta col·laboració d’aquest grup amb la Unitat de Nutrició i Salut del centre tecnològic Eurecat.
D’altra banda, el nostre grup ha participat activament en la investigació dels efectes beneficiosos de diferents components de la dieta sobre les malalties cardiovasculars tant a nivell in vivo com in vitro. En els últims anys, l’equip d’investigació ha portat a terme diferents estudis en els diferents àmbits que treballa.
A més, participem en diferents projectes competitius europeus com PREVENTOMICS (estudi de nutrició de precisió), NESTORE (estudi per la millora de l’estat de salut de les persones grans), i el MED4Youth (estudi nutricional per reduir la obesitat en adolescents). També, hem liderat el projecte competitiu internacional CITRUS (efecte de l’hespiridina en diferents marcadors de les malalties cardiovasculars).
En l’àmbit de la promoció de la salut, s’ha participat en diferents projectes europeus en adolescents (EYTO) i en la restauració (TURISTIC in FAMILY).
A nivell estatal, actualment, liderem el projecte PID2019-105164RB-I00 titulat FOOP-Sarc, (estudi nutricional basat en oli d’oliva verge funcional enriquit amb compostos fenòlics i iogurt enriquit amb probiòtics per abordar la sarcopènia). A més, el grup ha liderat diferents projectes competitius com: PERIS SLT 002/016/155 (estudi sobre l’efecte de la Dieta Mediterrània sobre la funció pulmonar en fumadors sense patologia respiratòria previa), AGL2017 AppleCor (efectes cardiometabòlics de les antocianines de les pomes vermelles), AGL2012 MEFOPC (Metabolisme i bioactivitat dels compostos fenòlics de l’oli d’oliva en humans), AGL2009 VOHF (Oli d’oliva verge extra i funcionalitat de les HDL), AGL2005 OLIPA (Oli d’oliva verge enriquit amb polifenols) i AGL2009-12374-C03-02. 2010-2012 (Omega-3 marins, polifenols i fagomina en la síndrome metabólica).
En l’àmbit de la promoció de la salut, ha liderat un projecte competitiu nacional (EYTO-Kids) de promoció de la salut en escolars per millorar els seus estils de vida.
Més enllà de l’experiència en, la supervisió de l’assessorament de participants, preparació i manteniment de bases de dades i estadístiques avançades, i en el maneig de cultius cel·lulars, manipulació d’animals, el grup ha adquirit experiència contrastada en el camp de les òmiques, tant en proteòmica, metabolòmica, lipidòmica i metagenòmica.
Per altra part, impartim docència al grau de Medicina, de Nutrició Humana i Dietètica, de Fisioteràpia, d’Infermeria, d’Enginyeria Biomèdica i del doble grau d’Enginyeria Biomèdica i Sistemes. A més, del màster d’Envelliment i Salut i en el màster de Nutrició i Metabolisme de la Universitat Rovira i Virgili.
TurisTIC- Healthy meals (PECT TurísTIC in family. European Regional Development Fund (FEDER) of European Union, under the umbrella of FEDER Catalonia 2014-2020.GAH/815/2018. 2017-2020. IP: Rosa Solà..
Efecte de la Dieta Mediterrània sobre la funció pulmonar en fumadors sense patologia respiratòria prèvia: l’assaig clínic MEDIS (Mediterranean Diet and Smoking). PERIS: SLT 002/016/155. 2017-2019. IP: Dr. Francisco Martín Luján i Rosa Solà.
Suplementación de antocianinas a través de manzana de pulpa roja o extracto de antocianina: mecanismos de acción y efectos cardiometabolicos en sujetos hipercolesterolémicos cardiometabólico: un enfoque proteómico. AGL2016-76943-C2. 2017-2020. IP: Rosa Maria Solà Alberich.Cofinanciado por el Ministerio de Economía, Indústria y Competitividad (MINECO), la Agencia Estatal de Investigación (AEI) y Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).
Application of the personalized nutrition based on metabotypes for the enhancement of the beneficial effects of a diet rich in flavonoids in hypertensive individuals. PRI2019-FLAVOTIP. 2019-2021. IP: Noemí Boqué. Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya. Convocatòria Pla de Recerca i Innovació.
Aceites polares de origen marino como fuente de PUFA omega-3 y mediadores lipídicos para un envejecimiento saludable: regulación de la inflamación y desequilibrio oxidativo (MarPL-WellAging). RTI2018-095659-B100. 2019-2022. IP: Isabel Medina. Financiado por: Ministerio de Economía y Competitividad. Programa Estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación orientada a los retos de la Sociedad.
Efecto funcional de iminoazúcares naturales en un modelo animal de prediabetes inducida por dieta. Del mecanismo de acción al diseño de alimentos. AGL2017-83599-R. IP: Josep Lluís Torres. Cofinanciado por el Ministerio de Economía, Indústria y Competitividad (MINECO), la Agencia Estatal de Investigación (AEI) y Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER).
Companys J, Pla-Pagà L, Calderón-Pérez L, Llauradó E, Solà R, Pedret A, Valls RM.
Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):834-863.
DOI: 10.1093/advances/nmaa030
Cedó L, Fernández-Castillejo S, Rubió L, Metso J, Santos D, Muñoz-Aguayo D, Rivas-Urbina A, Tondo M, Méndez-Lara KA, Farràs M, Jauhiainen M, Motilva MJ, Fitó M, Blanco-Vaca F, Solà R, Escolà-Gil JC.
Biomedicines. 2020 Aug 3;8(8):266.
DOI: 10.3390/biomedicines8080266
Aceves-Martins M, Llauradó E, Tarro L, Moriña D, Papell-Garcia I, Prades-Tena J, Kettner-Høeberg H, Puiggròs F, Arola L, Davies A, Giralt M, Solà R.
Child Obes. 2020 Mar;16(2):67-69.
DOI: 10.1089/chi.2019.0265
Sandoval-Ramírez BA, Catalán Ú, Pedret A, Valls RM, Motilva MJ, Rubió L, Solà R.
2020 Oct 15 [Epub ahead of print].Clin Nutr.
DOI: 10.1016/j.clnu.2020.09.027
Sandoval-Ramírez BA, Catalán Ú, Calderón-Pérez L, Companys J, Pla-Pagà L, Ludwig IA, Romero MP, Solà R.
Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(22):3862-3875.
DOI: 10.1080/10408398.2019.1709801
Companys J, Pedret A, Valls RM, Solà R, Pascual V.
2020 May 21 [Epub ahead of print].Crit Rev Food Sci Nutr.
DOI: 10.1080/10408398.2020.1768045
Mandracchia F, Llauradó E, Tarro L, Valls RM, Solà R.
JMIR Mhealth Uhealth. 2020 Sep 16;8(9):e18339.
DOI: 10.2196/18339
Pla-Pagà L, Guirro M, Gual-Grau A, Gibert-Ramos A, Foguet-Romero E, Catalán Ú, Mayneris-Perxachs J, Canela N, Valls RM, Arola L, Solà R, Pedret A.
Mol Nutr Food Res. 2020 May;64(10):e1901063.
DOI: 10.1002/mnfr.201901063
Daimiel L, Micó V, Valls RM, Pedret A, Motilva MJ, Rubió L, Fitó M, Farrás M, Covas MI, Solá R, Ordovás JM.
Mol Nutr Food Res. 2020 Aug;64(15):e2000049.
DOI: 10.1002/mnfr.202000049
Sandoval-Ramírez BA, Catalán Ú, Fernández-Castillejo S, Pedret A, Llauradó E, Solà R.
Nutr Rev. 2020 Jul 1;78(7):597-610.
DOI: 10.1093/nutrit/nuz083
Besora-Moreno M, Llauradó E, Tarro L, Solà R.
Nutrients. 2020 Mar 11;12(3):737.
DOI: 10.3390/nu12030737
Borras JM, Font R, Solà J, Macia M, Tuset V, Arenas M, Eraso A, Verges R, Farré N, Pedro A, Mollà M, Algara M, Solé JM, Mira M, Espinàs JA.
Radiother Oncol. 2020 Oct;151:200-205.
DOI: 10.1016/j.radonc.2020.08.002
Calderón-Pérez L, Gosalbes MJ, Yuste S, Valls RM, Pedret A, Llauradó E, Jimenez-Hernandez N, Artacho A, Pla-Pagà L, Companys J, Ludwig I, Romero MP, Rubió L, Solà R.
Sci Rep. 2020 Apr 15;10(1):6436.
DOI: 10.1038/s41598-020-63475-w
Tarro L, Llauradó E, Ulldemolins G, Hermoso P, Solà R.
Int J Environ Res Public Health. 2020 Mar 14;17(6):1901
DOI: 10.3390/ijerph17061901
Calderón-Pérez L, Llauradó E, Companys J, Pla-Pagà L, Boqué N, Puiggrós F, Valls RM, Pedret A, Llabrés JM, Arola L, Solà R.
2020 Jul 29 [Epub ahead of print].J Med Food.
DOI: 10.1089/jmf.2020.0074
Soriano-Arandes A, Caylà JA, Gonçalves AQ, Orcau À, Noguera-Julian A, Padilla E, Solà-Segura E, Gordillo NR, Espiau M, García-Lerín MG, Rifà-Pujol MÀ, Jordi Gómez I Prat, Macia-Rieradevall E, Martin-Nalda A, Eril-Rius M, Santos Santiago J, Busquets-Poblet L, Martínez RM, Pérez-Porcuna TM.
Medicine (Baltimore). 2020 Sep 4;99(36):e22015.
DOI: 10.1097/MD.0000000000022015
Angew Chem Int Ed Engl
DOI: 10.1002/anie.201902817
Mol Nutr Food Res
DOI: 10.1002/mnfr.201800715
Nutrients
DOI: 10.3390/nu11030686
J EpidemiolCommunity Health
DOI: 10.1136/jech-2017-210163
Int J Obes (Lond)
DOI: 10.1038/s41366-018-0220-0
Nutr Rev
DOI: 10.1093/nutrit/nuz083
Nutrients
DOI: 10.3390/nu11081732
Clin Investig Arterioscler.
DOI: 10.1007/BF02024690
Sci Rep
DOI: 10.1038/s41598-019-52678-5
Nutr Rev
DOI: 10.1093/nutrit/nuz036
NPJ Prim Care Respir Med
DOI: 10.1038/s41533-019-0153-7
Int J Qual Health Care
DOI: 10.1093/intqhc/mzy113
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut – URV
C. Sant Llorenç 21
Reus, 43201
Pàgina web: https://www.nfocsalut.com
Twitter: @NFOCsalut
Responsable: Mònica Bulló Bonet
Responsable: Teresa Auguet Quintillà
Responsable: Montse Pinent Grau
Responsable: Alfredo Bardají