Els motlles TMAtech Mold, entre els millors projectes seleccionats per presentar en la jornada de clausura dels programes INNOVADORS 2022 i PRODUCTE 2023 de l’AGAUR

MÉS INFORMACIÓ

Els motlles TMAtech Mold, entre els millors projectes seleccionats per presentar en la jornada de clausura dels programes INNOVADORS 2022 i PRODUCTE 2023 de l’AGAUR

Els i les investigadores de l’IISPV, de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i de l’Institut de l’Ebre que els han fet possible van presentar aquest projecte ahir en la jornada Investors Day, l’esdeveniment de cloenda de dues modalitats d’ajuts d’Indústria del Coneixement de l’AGAUR

Els motlles TMAtech Mold, usats en l’àmbit de la recerca per analitzar mostres de biòpsies i investigar diferents patologies, és un dels projectes seleccionats per ser presentat a la jornada Investors Day, que ha tingut lloc aquest dijous 23 de gener a  l’Auditori de la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’objectiu d’aquesta jornada és clausurar el pla d’acompanyament dels ajuts INNOVADORS 2022 i PRODUCTE 2023 de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya. A més, també ha tingut com a finalitat exposar diferents iniciatives innovadores i amb potencial de negoci que han sorgit a partir d’una recerca científica, perquè els resultats i troballes fetes puguin tenir un impacte significatiu en la societat. Aquest acte ha comptat amb la presència d’inversors especialitzats en finançament de projectes sorgits de la recerca, de fons tant públics com privats, que van analitzar les presentacions i van donar feedback als projectes.

El projecte TMAtech Mold és fruit del treball en equip d’investigadors del Grup de Recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l’IISPV (PO&B, per les seves sigles i amb seu a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta) i de professors de l’Institut de l’Ebre (IE). Els motlles de TMAtech Mold són una versió millorada i més innovadora dels motlles de silicona actualment disponibles al mercat, que s’utilitzen per construir tissue microarrays o TMA (per les seves sigles en anglès) per analitzar de manera cost-efectiva les tincions de les biòpsies de pacients.

La innovació en el procés de fabricació d’aquests motlles permet l’anàlisi simultània de diferents mostres de teixits, ajudant a identificar ràpidament marcadors que indiquin el pronòstic d’una malaltia. Altres avantatges amb relació als motlles actuals són el seu cost més baix, la possibilitat d’un ús més personalitzat i, quan es comercialitzin, la seva aplicació no només en la recerca, sinó també en centres sanitaris, gràcies a l’obtenció d’una certificació com a producte sanitari.

L’AGAUR, a través dels ajuts Producte, va atorgar a l’equip que està desenvolupant aquesta tecnologia 150.000 euros, a més d’oferir-los un pla de formació perquè poguessin formar-se durant un any en habilitats emprenedores, de negoci i de màrqueting, entre d’altres, per continuar treballant en el projecte i comercialitzar els nous motlles al mercat. Anteriorment, el projecte havia estat finançat per l’ajut Llavor amb 50.000 euros i també va ser seleccionat entre els millors projectes per a presentar en el DemoDay 2023.

A més, el projecte TMAtech Mold també ha rebut finançament de la convocatòria GINJOL Patents Fund, que dona suport als projectes de transferència de coneixement dels centres CERCA. Gràcies a aquest ajut, l’equip podrà rebre assessorament d’empreses consultores en matèria de propietat intel·lectual, elaboració d’un pla de negoci, estudi de mercat i competidors, entre d’altres, que són eines clau per llançar amb èxit un projecte al mercat.