Una major càrrega àcida de la dieta empitjora la funció renal en persones d’edat avançada amb risc cardiovascular alt

MÉS INFORMACIÓ

Una major càrrega àcida de la dieta empitjora la funció renal en persones d’edat avançada amb risc cardiovascular alt

Un equip investigador de la Unitat de Nutrició Humana de l’IISPV, la URV i el CIBERobn compara anàlisis de sang i hàbits alimentaris de més de 7.000 persones per relacionar la càrrega àcida de la dieta amb la funcionalitat dels ronyons

D’esquerra a dreta, l’investigador Andrés Díaz-López i les investigadoras Nancy Babio, Cristina Valle-Hita i Nerea Becerra-Tomás.

Els ronyons duen a terme una funció imprescindible en el nostre organisme eliminant l’excés de líquid i altres residus del cos. El seu correcte funcionament regula l’equilibri àcid/base de la sang i prevé l’acidosi metabòlica, és a dir, la disminució del pH sanguini. Diversos estudis publicats durant els darrers anys han demostrat que la dieta pot afectar aquest equilibri i associar-se amb la progressió de diferents malalties, entre les quals s’hi inclouen els problemes renals. Generalment, aquells aliments rics en proteïnes contribueixen a la formació d’àcids en sang, mentre que aquells d’origen vegetal els contraresten. Per tant, seguir una dieta saludable amb una càrrega àcida baixa podria ser una estratègia de prevenció útil contra la Malaltia Renal Crònica. Aquesta malaltia, que implica un mal funcionament dels ronyons, ha anat adquirint importància, ja que suposa un gran impacte a escala mundial. De fet, afecta el 9,1% de la població global i el 35% de les persones majors de 70 anys. A més, sovint s’acompanya d’una disminució en qualitat de vida, mortalitat prematura i aparició de malalties cardiovasculars.

Atès que les conclusions dels estudis previs relacionats amb aquest tema són inconsistents, el grup de recerca de la Unitat de Nutrició Humana de l’IISPV, la URV i el CIBERobn juntament amb altres investigadors de l’estudi PREDIMED-Plus, han avaluat la relació entre la càrrega àcida de la dieta i els canvis en la funció renal. Es van registrar els hàbits alimentaris de gairebé 7.000 persones d’avançada edat amb alt risc cardiovascular distribuïdes per tot l’Estat Espanyol i es van fer anàlisis de sang, a més de recollir dades socioeconòmiques d’interès. Els resultats obtinguts apunten al fet que una major càrrega àcida de la dieta es relaciona amb un empitjorament de la funció renal. Els investigadors també van comprovar que les persones que van consumir una dieta amb una major càrrega àcida van ser més propenses a patir un declivi superior o igual al 10% en la funció renal.

Les observacions d’aquest estudi assenyalen la importància d’optimitzar l’alimentació i millorar els hàbits alimentaris cap a un patró de dieta saludable amb una baixa càrrega àcida per a mantenir una bona salut renal i reduir el risc d’altres malalties cròniques. En la pràctica, aquests resultats assenyalen que una dieta amb menor consum de carns vermelles i productes ultres-processats —aliments amb una alta càrrega àcida— i, alhora, un major consum aliments d’origen vegetal com a fruites i verdures és recomanable. Aquest estudi, publicat recentment a la revista Frontiers in Nutrition, ha estat realitzat per la investigadora predoctoral de la URV Cristina Valle-Hita, i liderat per Andrés Díaz-López, investigador Serra Hunter de la URV, Nancy Babio, investigadora i professora agregada de la URV, i Nerea Becerra-Tomás, investigadora postdoctoral en Imperial College London i col·laboradora de la Unitat de Nutrició Humana (URV). Tots són membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i del Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn).

Referència: Valle-Hita C, Becerra-Tomás N, Díaz-López A, et al. Longitudinal association of dietary acid load with kidney function decline in an older adult population with metabolic syndrome. Front. Nutr. 2022;10.3389/fnut.2022.986190. doi:10.3389/fnut.2022.986190

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos