Un investigador de l’IISPV i de la URV coordina un projecte internacional que millorarà la detecció i prevenció del càncer de mama

MÉS INFORMACIÓ

Un investigador de l’IISPV i de la URV coordina un projecte internacional que millorarà la detecció i prevenció del càncer de mama

• El projecte permetrà classificar els tipus de càncer de mama i predir la probabilitat de metàstasi gràcies a l’anàlisi conjunt d’imatges radiològiques i microscòpiques
• Serà liderat per l’investigador Domènec Puig de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Universitat Rovira i Virgili (grup de recerca ITAKA)

A l’esquerra, l’investigador Domènec Puig.

L’investigador Domènec Puig de l’IISPV i de la URV coordinarà un projecte internacional que ha de jugar un paper clau en la detecció i la prevenció del càncer de mama. Es tracta del projecte BosomShield, orientat al desenvolupament d’una plataforma software que analitza imatges per classificar els diferents tipus de càncer de mama i per predir-ne la perillositat i la probabilitat de recaiguda per metàstasi.

Està liderat pel laboratori de Robòtica i Visió Intel·ligents de la URV, encapçalat per l’investigador Domènec Puig, de l’IISPV i que forma part del grup de recerca ITAKA del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (DEIM) de la universitat. Compta amb la col·laboració d’universitats, hospitals, grups de recerca biomèdica i centres tecnològics europeus, asiàtics i nord-americans. Està finançat per les Accions Marie-Sklodowska Curie (Horizon MSCA), el programa de referència de la Unió Europea per a la formació doctoral i postdoctoral, i s’allargarà fins el 2026.

“La novetat principal del projecte és que per primera vegada es posa en comú l’anàlisi de les imatges radiològiques, és a dir, les mamografies, les ressonàncies magnètiques…, i l’anàlisi de les imatges histopatològiques, les microscòpiques de les cèl·lules. Aquests dos tipus d’imatges fins ara s’analitzaven per separat, i el fet de treballar-les conjuntament permet una predicció molt més acurada, avançar-se al màxim, precisar-ne les característiques, la benignitat o malignitat, i les possibilitats de metàstasi, d’expansió més enllà del pit, de recurrència…”, explica Domènec Puig.

El projecte es divideix en deu subprojectes, cadascun desenvolupat per un dels partners i que tracten les diferents fases del procés: l’anàlisi de les imatges radiològiques, l’anàlisi de les imatges histopatològiques, la predicció de les possibilitats de recaiguda conjuminant els dos tipus d’imatges i el disseny de la plataforma. Els responsables de cada subprojecte són candidats a doctorat escollits per cada institució. “Per les regles de mobilitat europea, els candidats han d’haver residit al país del que forma part cada institució un màxim d’un any dels darrers tres, la qual cosa fomenta un intercanvi internacional molt interessant”, apunta Puig.

L’equip de la URV s’encarrega del primer subprojecte, que té per objectiu “determinar el subtipus molecular de càncer de mama utilitzant imatges radiològiques multimodals”, tal i com explica Hatem Rashwan, investigador del laboratori de Robòtica i Visió Intel·ligents i professor visitant del DEIM: “No és una tasca senzilla, però gràcies al deep learning (aprenentatge profund) i a la intel·ligència artificial podem trobar els marcadors tumorals a través d’aquestes imatges radiològiques.” Rashwan posa en valor el fet de determinar els subtipus moleculars de càncer, ja que “permet saber si és perillós o si hi pot haver recaiguda al cap d’uns anys, en aquest cas en col·laboració amb els partners suecs”. En aquest sentit, Domènec Puig explica que els subprojectes estan pensats per estar interrelacionats, amb reunions i postes en comú i molta mobilitat, amb estades dels responsables de cada projecte a les altres institucions.

El paper de l’IISPV

El Grup de Recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) participa en aquest projecte tot centrant-se en l’anàlisi del paper de la resposta immune dels ganglis limfàtics axil·lars amb el risc de recaiguda per metàstasi a distància. En aquest sentit, Carlos López (que juntament amb Marylene Lejeune són els responsables del grup) posa de manifest que és cabdal estudiar els factors de risc d’una pacient per desenvolupar aquest tipus de metàstasi ja que quan aquesta es dona és molt probable que no sobrevisqui. L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, on està ubicat aquest grup de recerca, també estan involucrats en el projecte.

“La resposta immune del nostre cos són les defenses que ens protegeixen tant de virus com bacteris, però que també s’ha vist que tenen un paper important en l’evolució dels tumors. En el càncer de mama s’ha investigat la resposta immune al tumor primari de la mama, però hi ha molt pocs estudis focalitzats en el seu estudi en el gangli limfàtic de l’aixella, que sol ser al primer lloc on el càncer de mama fa metàstasis regionals. El nostre paper en el projecte és aportar la informació clínica, patològica i imatges digitals radiològiques i també a nivell histològic de les biòpsies de les pacients per poder integrar tota la informació per identificar aquelles pacients amb un major risc de metàstasi a distància. La part més innovadora del projecte a part de l’aplicació de la intel·ligència artificial és la integració de la informació de la resposta immune dels ganglis limfàtics”, explica Carlos López.

“Al final, entre tots, crearem una plataforma a l’abast de la pràctica clínica, que estigui als hospitals, que permeti al metge especialista rebre un avís del sistema, per exemple de si hi ha alguna sospita en una pacient determinada, i que l’ajudi a prendre millors decisions, més fonamentades i eficients”, assegura Domènec Puig, l’equip del qual ja fa temps que treballa en projectes d’ajuda a la diagnosi del càncer de mama. De fet, la idea del projecte sorgeix de la URV, colze a colze amb l’IISPV, donant-li forma fins a trobar la proposta més afinada i contactant amb la resta d’institucions fins a conformar el consorci que el tirarà endavant. “Aquest és el nostre gran projecte, el que engloba tot el que hem fet fins ara i el que portarà a tenir un sistema universal, funcional i adequat”, conclou Puig.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos