Un estudi liderat per l’IISPV investiga la influència de les nous en el desenvolupament neuropsicològic dels infants

MÉS INFORMACIÓ

Cristina Aluja

Un estudi liderat per l’IISPV investiga la influència de les nous en el desenvolupament neuropsicològic dels infants

 • És un projecte internacional, de la mà del Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) i amb finançament de la California Walnuts Commission (institució de referència mundial en aquest camp)
Membres del Grup de Recerca NeuorÈpia de l’IISPV-iCERCA.
Membres del Grup de Recerca NeuorÈpia de l’IISPV-iCERCA

Reus, 10 de gener de 2024. El Grup de Recerca de Neurociència Clínica i Epidemiològica (NeuroÈpia) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) liderarà un projecte internacional per estudiar la influència dels fruits secs i en especial de les nous en el desenvolupament neuropsicològic dels infants. Per a aquest estudi s’està fent un seguiment a 1.000 dones embarassades que resideixen a l’àrea de Barcelona (en el llenguatge científic, el grup de persones analitzades en un projecte observacional s’anomena cohort, i, en aquest cas, aquesta es coneix amb el nom de BiSC!), i als als seus fills i filles fins que aquests tinguin 18 anys, aproximadament.

Així doncs, es tracta d’una investigació molt completa, que permetrà fonamentar científicament la recomanació d’aquests aliments (que són clau per al bon funcionament del cervell i de les capacitats mentals) per a afavorir la salut cognitiva des dels estadis inicials de vida (el període fetal) i fins a l’edat adolescent.

Les nous són riques en l’àcid gras alfa-linolènic (ALA), un tipus d’omega-3 que juga un paper fonamental en el desenvolupament del cervell, especialment durant el període de gestació: “En aquesta etapa es produeixen grans canvis biològics, necessaris per a la formació del cervell i per així després poder funcionar correctament durant la infància i l’adolescència, períodes també importants per l’aprenentatge”, explica Jordi Julvez, investigador principal de l’estudi i coordinador del Grup de Recerca NeuroÈpia de l’IISPV. I emfatitza: “Les neurones ben alimentades amb aquest tipus d’àcids grassos podran créixer i crear noves sinapsis en un futur, que seran més fortes”.

Aquest estudi (Walnut Intake in Pregnant Women and Infant Neurodevelopment) s’està duent a terme amb la col·laboració del Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) i compta amb finançament de la California Walnuts Commission (institució de referència mundial en aquest camp).

Què és el neurodesenvolupament?

Segons l’Ariadna Pinar, investigadora predoctoral del projecte: “És el desenvolupament de les capacitats cognitives o mentals que anem adquirint en les diferents etapes de creixement i que depenen de la bona salut del nostre cervell. Un dels indicadors que en determinen el grau de maduració és el coeficient d’intel·ligència. Ja en podem obtenir dades des que l’embrió es comença a formar, i les primeres proves se li poden fer al nadó el primer mes de vida. Fa referència a les habilitats motores de l’infant, a les seves capacitats d’atenció i lingüístiques, etc. És un dels fonaments de l’ésser humà, en definitiva, i és determinant per a la seva autonomia i benestar”.

Per a més informació: comunicacio@iispv.cat

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos