Un estudi internacional pretén canviar els sistemes de salut públics i incloure la ingesta de fruita seca en els protocols de prevenció de malalties cròniques i no transmissibles

MÉS INFORMACIÓ

Cristina Aluja

Un estudi internacional pretén canviar els sistemes de salut públics i incloure la ingesta de fruita seca en els protocols de prevenció de malalties cròniques i no transmissibles

  • La recerca és liderada per l’IISPV-URV i la Universitat de Copenhaguen
  • Si aquest estudi observa que la fruita seca és beneficiosa per a la prevenció de malalties cròniques, els professionals sanitaris podrien recomanar-ne el consum com a aperitius o en la preparació de receptes diàries
La Dra. Marta Guash Ferré, que és la responsable de liderar la recerca

Tarragona, dijous 5 de setembre. El consum de fruita seca per prevenir malalties està despertant un interès cada vegada més creixent els últims anys. Un estudi amb més d’un milió de participants de tot el món i liderat des de l’IISPV-URV i la Universitat de Copenhaguen permetrà aprofundir en aquesta línia d’investigació, amb l’objectiu d’aconseguir impulsar un canvi a escala mundial en l’àmbit de la salut pública tot aconseguint que es dissenyin guies dietètiques basades en aquests aliments i que les seves recomanacions formin part dels protocols en salut pública o mèdics que se segueixen per atendre els pacients i prevenir malalties.

La investigació (va començar aquest febrer i es perllongarà durant 3 anys) està finançada per la International Nut & Dried Fruit Council i farà un anàlisi d’estudis de seguiment de persones de diferents parts del món (de gairebé tots els continents: Europa, Amèrica, Àsia i Oceania), per observar la relació de la freqüència amb què consumeixen fruita seca i el seu estat de salut, i així determinar si aquests aliments s’associen amb l’aparició, al llarg dels anys, de malalties cròniques no transmissibles, com ara les cardiovasculars, l’infart de miocardi, l’accident vascular cerebral, la diabetis o les anomenades neurodegeneratives (com la demència i l’ Alzheimer). També avaluarà si aquelles persones que consumeixen freqüentment fruita seca tenen menys risc de mortalitat.

Aquest estudi és innovador perquè, d’una banda, és un dels pocs que es duu a terme a escala mundial (fins ara les investigacions en aquest camp s’han fet majoritàriament a Europa i a Estats Units d’Amèrica), i perquè, de l’altra, farà servir un tipus de eina estadística anomenada metaanàlisi, que permetrà analitzar i comparar dades obtingudes en l’estudi de 26 cohorts o grups de persones de diferents parts del món. “Estudis previs realitzats a diversos països han utilitzat tècniques diferents per analitzar les seves dades. Per tant, és difícil comparar-los i arribar a una conclusió, així com determinar si la fruita seca és convenient o no per a la prevenció de malalties. A més, el que s’ha publicat fins ara procedeix principalment d’estudis realitzats a Europa i als Estats Units, amb la qual cosa aquestes dades no són representatives del que passa a altres parts del món. Per poder comunicar mundialment recomanacions dietètiques, cal analitzar les dades de diverses parts del món. Això és exactament el que es pretén amb aquesta investigació. Si s’observa que la fruita seca és beneficiosa per a la prevenció de malalties cròniques, atesa la seva versatilitat, els professionals sanitaris podrien recomanar-ne el consum com a snacks o aperitius, o utilitzar-los en la preparació dels àpats diaris”, explica la Dra. Marta Guash Ferré, que és la responsable de liderar la recerca, juntament amb el Dr. Jordi Salas Salvadó, al capdavant del Grup de Recerca en Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de l’IISPV-URV-CERCA i CIBERobn (Instituto Carlos III).

Per la seva banda, el Dr. Jordi Salas afirma: “Tot i que s’han realitzat alguns estudis a nivell mundial, seria important aglutinar la informació existent de cadascun d’ells per comprendre definitivament què ens diu l’evidència científica sobre el consum de fruita seca en el context de la prevenció de malalties”.

El Dr. Jordi Salas, responsable del Grup de Recerca (ANUT-DSM).

L’equip investigador

Aquest projecte col·laboratiu (batejat amb el nom de Nut Consumption and Prevention of Non-communicable Diseases: A Global Individual Participant Data Meta-analysis (NUTPOOL) està dirigit per la Dra. Marta Guasch i el professor Jordi Salas, i inclou investigadors de Dinamarca i Espanya. A Dinamarca, formen part de l’equip les investigadores postdoctorals de la Universitat de Copenhaguen (UCPH) Marta Trius Soler i Cristina Valle Hita. A Espanya, l’equip d’investigadors inclou la Dra. Nancy Babio, professora agregada de Nutrició i Dietètica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i els investigadors postdoctorals sèniors de la Unitat de Nutrició Humana de l’IISPV-URV-CIBERobn, Sangeetha Shyam i Jesús Francisco García-Gavilán.