Un estudi europeu coordinat per investigadors i investigadores de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-CERCA i de la URV permetrà conèixer què passa dins del nostre organisme quan hi interaccionen aspectes clau per a la salut com són els hàbits alimentaris i de la son, l’exercici físic, els condicionaments de l’entorn en el que vivim o la genètica. Totes aquestes interaccions juguen un paper clau en l’elevada incidència que l’obesitat i les malalties relacionades tenen actualment a la nostra societat, i especialment entre la població infantil.
“El resultat de la interacció de la dieta, l’entorn, els horaris del dia, la genètica, el medi ambient o l’activitat física es pot estudiar en uns marcadors presents a la sang i a l’orina anomenats metabòlits. Els metabòlits són doncs molècules resultants del que hem fet servir: del que hem menjat, del que hem consumit… del que està passant actualment al nostre cos, en definitiva. Per això, en estudiar-los podrem conèixer com aquests hàbits de salut, les característiques de cadascú… interaccionen entre elles i tenen efectes diferents per a cada persona conduint o bé cap a la salut o bé cap a la malaltia”, explica Verònica Luque, investigadora de la Unitat d’Investigació en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà (URPNDH), que conforma el grup de recerca que està portant a terme aquest estudi.
Una de les novetats d’aquest estudi respecte a d’altres que s’han fet en el mateix àmbit és que permet recopilar una enorme quantitat de dades d’infants i adolescents (a Espanya són pacients de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona) de diferents països i edats. La mostra és de 3.300 participants, d’entre els 0 i els 18 anys. Gràcies a l’aplicació de la intel·ligència artificial i de la bioinformàtica (un dels centres participants a l’estudi és expert en aquests camps) es podran gestionar totes aquestes dades per tal d’entendre des d’un punt de vista més global els aspectes clau del creixement i l’alimentació en l’etapa de la infància.
Els principals biomarcadors identificats en aquest estudi seran recollits en una aplicació web amb vistes a una aplicació en l’àmbit de la investigació i de la pràctica clínica, per tal que els i les professionals puguin prendre millors decisions per millorar la salut de les persones: “una vegada estudiats aquests metabòlits amb relació a la dieta i als altres hàbits de salut i haguem obtingut els resultats, amb els bioinformàtics dissenyarem una aplicació web que podria tenir potencials aplicacions a la clínica. Per exemple: a l’hospital, a l’hora de fer el seguiment d’un pacient que té obesitat, després d’analitzar uns metabòlits determinats a la sang o a l’orina n’introduiríem els valors a aquesta aplicació i, d’aquesta manera, investigadors o clínics podrien obtenir informació sobre quin tipus de dieta segueix, quin és el seu estat metabòlic… En un projecte de recerca acumulem moltes dades; la intel·ligència artificial ens ajuda a interpretar-les, però calen eines que traslladin aquest coneixement a la realitat de la pràctica assistencial”, explica Verònica Luque.
Per tot això, aquest equip d’investigació es concep des d’un enfocament multidisciplinar: hi treballen plegats dietistes, pediatres, analistes de laboratori i bioinformàtics.
L’estudi, que porta per títol “Caracterizació de biomarcadors de dieta, activitat física i son en nens i joves” ha estat finançat per l’Instituto de Salud Carlos III i els fons Next Generation EU, que donen suport a les actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (ref. AC21_2/00010). El projecte ha estat seleccionat prèviament per part de la prestigiosa xarxa europea d’investigació The Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for a Healthy Life’ (JPI HDHL), dins de la convocatòria d’ajuts STAMIFY 2021. També ha rebut finançament per part de l’European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme (ERA-NET Cofund action Nº 727565, JPI HDHL).
Els socis del projecte són Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) i Helmholtz Zentrum München – Deutsches Forschungszentrum für Gesundheit und Umwelt (HMGU), d’Alemanya, i la Medical University of Vienna (MedUni Wien), d’Àustria. Hi col·laboren, a més, el Children’s Memorial Health Institute (CMHI), de Polònia, i la Universita’ degli Studi di Milano (UMIL), d’Itàlia. El projecte tindrà una durada de 36 mesos, des d’aquest mes de maig i fins al desembre de 2024.