Les persones amb pes i perímetre de cintura excessius tenen més risc de contraure el COVID-19 

MÉS INFORMACIÓ

Les persones amb pes i perímetre de cintura excessius tenen més risc de contraure el COVID-19 

Una investigació de l’IISPV i la URV associa la pèrdua de pes abans de la pandèmia amb menys possibilitats de desenvolupar la malaltia 

D’esquerra a dreta: Professor Jordi Salas-Salvadó (URV-IISPV-CIBERobn), Dra. Sangeetha Shyam (URV-IISPV-CIBERonb) i Dra. Montse Fitó (IMIM-CIBERobn).

Un estudi de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i la Universitat Rovira i Virgili ha trobat relació entre l’excés de pes i el risc de contraure el COVID-19. Segons la recerca, les persones adultes majors (de 55 a 75 anys) que van arribar a la pandèmia amb més sobrepès o amb un perímetre de cintura excessiu tenien més possibilitats de desenvolupar la malaltia. L’estudi, publicat a BMC Medicine, ha estat realitzat pel grup de recerca Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. 

La investigació va tenir la seva gènesi quan es va observar a l’inici de la pandèmia que moltes de les persones hospitalitzades amb COVID-19, i especialment aquelles que presentaven complicacions eren persones d’edat avançada amb sobrepès u obesitat. A partir d’aquí es va voler investigar si realment hi havia relació entre l’excés de pes o la pèrdua de pes i la malaltia. El grup de recerca ANUT-DSM de l’IISPV i la URV va aprofitar que unes 7.000 persones adultes de tot l’estat estaven participant en un gran assaig clínic de nutrició, el Predimed-Plus, coordinat precisament pel director del mateix grup de recerca, l’investigador de l’IISPV i professor del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV Jordi Salas Salvadó, per utilitzar les dades recollides per a la nova investigació. I és que els participants en el Predimed-Plus tenen sobrepès u obesitat -el seu objectiu d’estudi és fins a quin punt portar una dieta mediterrània saludable, evitar l’excés de calories i fer activitat física regularment beneficia la salut- i, a més, es pot saber pels seus registres mèdics si van contraure el COVID-19 o no des de l’inici de la pandèmia fins a desembre de 2021. 

“Hem analitzat acuradament si, en el moment d’unir-se a l’assaig, els participants que tenien major pes, índex de massa corporal, circumferència de la cintura, tenien més possibilitats de donar positiu en la prova del COVID-19. I, tal i com s’esperava, és així”, explica Jordi Salas, investigador principal de l’estudi. Anant més enllà, també s’ha estudiat si el risc de contraure la malaltia diferia entre les persones que havien perdut pes, les que n’havien guanyat i les que tenien un pes estable durant el temps que van estar en l’assaig abans de la pandèmia. “Hem descobert que els que van perdre el 5% o més del seu pes corporal durant l’estudi van tenir un menor risc de COVID-19 en comparació amb aquells que van augmentar de pes.” 

En general, cada quilogram d’augment en el pes corporal o cada augment d’una unitat en la cintura abdominal, durant el període de 5 a 6 anys de l’estudi abans de la pandèmia, es va associar amb un major risc de COVID-19 en adults d’edats avançades amb sobrepès i alt risc cardiovascular. En aquestes anàlisis es van tenir en compte altres factors que podrien augmentar o disminuir el risc de tenir COVID-19, com ara el sexe del participant, el lloc on vivia, el seu nivell d’educació, el seu estat civil, si tenia malalties com ara diabetis i hipertensió, si havia rebut o no almenys un medicament… 

Així, segons la investigadora Sangeetha Shyam, “en adults d’edat avançada vulnerables amb sobrepès u obesitat i risc cardiovascular alt, aconseguir una pèrdua de pes clínicament significativa pot ser important per a protegir-se contra el COVID-19. Atès que s’espera que el canvi climàtic, l’augment de la migració a les grans ciutats i els viatges globals augmentin la freqüència amb la qual es produeixen les pandèmies, aquesta troballa serà de gran ajuda per a establir estratègies de prevenció en cas de futures pandèmies similars a la COVID.” 

A més de Salas i Shyam, han participat en l’estudi  Nancy Babio, també del grup de recerca ANUT-DSM de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, i Montse Fitó, de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Mar de Barcelona. Tots són membres del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn). Aquests resultats s’inclouen en un projecte finançat per la Fundació Francisco Soria Melguizo (Títol: “Factors de risc per a COVID-19 i el seu impacte en la qualitat de vida, estat anímic i funció cognitiva en pacientsd’edat avançada d’alt risc cardiovascular en un estudi prospectiu”; 2022-2024; Investigadora principal: M. Fitó; co-investigador principal: J. Salas) l’objectiu de la qual és investigar els factors de risc de la COVID-19 i el seu impacte en la qualitat de vida, l’estat d’ànim i la funció cognitiva en pacients majors amb alt risc cardiovascular. 

Referencia
Shyam, S., García-Gavilán, J.F., Paz-Graniel, I. et al. Association of adiposity and its changes over time with COVID-19 risk in older adults with overweight/obesity and metabolic syndrome: a longitudinal evaluation in the PREDIMED-Plus cohort. BMC Med 21, 390 (2023). https://doi.org/10.1186/s12916-023-03079-z 

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos