Les noves recomanacions per a la prevenció i el control de la diabetis posen en valor la dieta mediterrània

MÉS INFORMACIÓ

Cristina Aluja

Les noves recomanacions per a la prevenció i el control de la diabetis posen en valor la dieta mediterrània

La guia, publicada per la European Association for the Study of Diabetes amb la participació de l’ investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i catedràtic de Nutrició de la Universitat Rovira Jordi Salas-Salvadó, aconsella al professional de la salut centrar-se en què la persona amb diabetis tingui un pes saludable i que s’adscrigui a una dieta  a base de cereals integrals, fruites, verdures, llegums, fruits secs i llavors, en lloc de prescriure directament fàrmacs sense intentar primer canviar l’estil de vida de la persona afectada.

La European Association for the Study of Diabetes (EASD) acaba de fer públiques noves recomanacions de dietètica i nutrició per als professionals de la salut per a la prevenció i el control de la diabetis. En un context social “frenètic i globalitzat”, en què de seguida es recorre als fàrmacs, la guia recomana evitar la seva prescripció si aquests no fan falta, i centrar-se en perseguir per al pacient un pes saludable i seguir uns plans dietètics “pràctics, sostenibles i basats en aliments”, amb la base de la dieta mediterrània, la nòrdica o la vegetariana. Aquestes novetats han estat publicades a la revista Diabetologia en nom de la EASD després del treball del Diabetes and Nutrition Study Group, un equip de treball multidisciplinar i multinacional, amb la participació de Jordi Salas-Salvadó, investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), catedràtic de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili, ICREA Acadèmia i investigador principal del CIBERobn de l’Institut Carles III. Salas és l’únic representant de l’estat en aquestes recomanacions des del seu inici fa vuit anys. 

Hi ha dues classes de diabetis, la de tipus 1, causada per un dany autoimmune al pàncrees i que presenta una deficiència d’insulina -afecta unes 90.000 persones a Espanya- i la de tipus 2, causada principalment per l’augment de pes en persones susceptibles, per exemple, pels antecedents familiars. En aquest cas afecta més de 5.000.0000 de persones a l’estat i requereix un control estricte de la dieta i la presa de fàrmacs orals per controlar la glucèmia i la progressió de la malaltia. Les novetats en les recomanacions de la EASD d’aquest any se centren, bàsicament, en aquest segon tipus de diabetis, i es basen en una revisió detallada i profunda de tota l’evidència científica existent. 

Així, en les recomanacions s’emfatitza la importància de perdre pes de manera substancial (entre deu i quinze quilos) en cas d’excés de pes, ja que els seus efectes sobre la glucosa en sang, la secreció d’insulina i la pressió arterial són tan grans com els provocats per la presa de diferents medicaments i ajuda en molts casos a fer desaparèixer la malaltia sense la necessitat de prendre fàrmacs. La guia recomana, per aconseguir-ho, un estil de vida saludable, per exemple, deixant de fumar, augmentant l’activitat física i amb una dieta hipocalòrica saludable. En aquest sentit, es recomanen patrons dietètics centrats en el consum de cereals integrals, verdures senceres, fruites, llegums, fruits secs, llavors i olis vegetals no tropicals ni hidrogenats. Al mateix temps, es minimitza el consum de carn, sobretot la vermella i la processada, les begudes ensucrades, els dolços i els cereals o grans refinats. Són patrons que encaixen amb les dietes mediterrània, nòrdica o vegetariana, que milloren la glucèmia i diferents factors de risc cardiometabòlic, i en el cas de la mediterrània a un menor risc de malaltia cardiovascular i mortalitat per totes les causes .  

La guia no recomana les dietes molt baixes en hidrats de carboni, mentre que s’aconsellen les que contenen aliments mínimament processats rics en fibra, amb un mínim de 35 grams al dia, i l’administració d’aliments enriquits amb fibra o de suplements quan la dieta no arriba a aquesta xifra. També es recomanen les dietes amb menys del 10% d’energia en forma de sucre, podent-se utilitzar edulcorants per substituir-lo. Pel que fa als greixos, haurien de provenir, principalment, dels vegetals rics en greixos monoinsaturats i poliinsaturats, com ara els fruits secs, les llavors i els olis vegetals no tropicals o hidrogenats.

The Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) of the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes. Diabetologia Abril 2023. https://diabetologia-journal.org/ 

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos