L’eina, anomenada AOPWIKI-EXPLORER, recull informació relativa al que es coneixen com a vies de resultats adversos (AOP, per les seves sigles en anglès), que indiquen com els químics presents al nostre entorn interaccionen amb els gens i modifiquen les proteïnes, fet que podria acabar desencadenant una malaltia
Els químics presents en el nostre dia a dia (en l’alimentació, els envasos, l’electrònica, la roba, etc.) tenen un efecte en la nostra salut? El grup de recerca TecnATox de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) porta més de 3 dècades duent estudis científics per trobar respostes a aquesta pregunta: les seves aportacions els han convertit en referents a l’Estat espanyol en l’àmbit de la toxicologia.
Un dels estudis en els que participen s’anomena PARC (European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals); està coordinat per l’Agence Nationale de Sécurité Sanitaire (ANSES) i hi treballen prop de 200 institucions clau en l’àmbit de la investigació a tot Europa.
Una de les últimes troballes del projecte PARC ha permès el grup de recerca TecnATox desenvolupar una base de dades amb l’ajuda de la intel·ligència artificial per recollir el que es coneixen com a vies de resultats adversos (AOP, per les seves sigles en anglès). Aquestes AOP recullen informacions amb relació a les modificacions que el nostre organisme experimenta quan entra en contacte amb elements químics. Aquesta base de dades (batejada amb el nom de AOPWIKI-EXPLORER) constitueix doncs una eina de gran ajuda per als investigadors i investigadores, per avaluar l’impacte que la química present al nostre entorn podria tenir en la salut de la població i en la seva qualitat de vida.
“L’investigador fa experiments per veure com aquestes substàncies químiques interaccionen amb el gen, com això condueix a la formació de la proteïna, com aquesta proteïna modifica altres proteïnes i, finalment, com aquesta modificació condueix a la malaltia. Ho estem estudiant tant en humans com en animals, en diferents cèl·lules in vitro”, explica Saurav Kumar, un dels investigadors d’aquest projecte i que ha fet possible el desenvolupament d’aquest eina.
I afegeix: “AOPWIKI-EXPLORER té un paper crucial a l’hora d’avançar en mètodes d’assaig que no es facin amb animals per a l’avaluació de riscos, donant lloc en última instància a productes i entorns més segurs. En proporcionar una plataforma per analitzar dades complexes i identificar riscos potencials de manera més eficient, contribueix al desenvolupament de productes químics i productes més segurs que afecten positivament la salut humana i el medi ambient”.Més informació sobre el projecte PARC