Identifiquen un biomarcador en pacients de càncer de cap i coll que contribuirà a evitar que hagin de sotmetre’s innecessàriament a cirurgies molt agressives

MÉS INFORMACIÓ

Identifiquen un biomarcador en pacients de càncer de cap i coll que contribuirà a evitar que hagin de sotmetre’s innecessàriament a cirurgies molt agressives

Aquest avenç permet personalitzar el tractament per a cada pacient evitant que aquests passin pel quiròfan, si el tumor no és massa agressiu, i si es consideren com a viables altres opcions, com la radioteràpia o la quimioteràpia

Les operacions per a aquest tipus de cirurgia comporten enormes seqüeles estètiques i físiques, amb la qual cosa el pacient veu disminuïda la seva qualitat de vida

Les cirurgies a les que s’han de sotmetre els pacients amb càncer de cap i coll comporten seqüeles importants.

Una troballa que ha fet possible el Grup de Recerca en Oncologia de Cap i Coll de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII (ambdós de Tarragona), en col·laboració amb institucions com l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i el Servei d’Otorrinolaringologia i Patologia Cervicofacial del mateix hospital, de Barcelona, representa un avenç molt significatiu en l’abordatge d’aquest tipus de càncer, que és el sisè amb més incidència a tot el món (a la província de Tarragona se’n diagnostiquen entre 200 i 250 casos cada any). Fins fa un temps, el tabac i l’alcohol eren els factors de risc principals, amb la qual cosa el perfil majoritari de persones que el desenvolupaven coincidia també amb el del col·lectiu on aquestes substàncies registren un major consum: homes d’entre els 50 i els 70 anys. Els últims anys, però, el perfil de pacients ha canviat substancialment, ja que l’augment del nombre de casos de persones joves amb infecció pel virus papil·loma humà ha desencadenat un increment d’aquest tipus de càncers entre aquest col·lectiu (el contagi d’aquest virus, a conseqüència de la pràctica del sexe oral sense protecció, entre d’altres motius, és un altre factor de risc de la malaltia).

Ara, gràcies a aquest estudi, que ha permès identificar un biomarcador relacionat amb el metabolisme del sucre (que juga un paper clau en l’evolució d’un càncer), se’n podrà realitzar un pronòstic molt més acurat i personalitzat.

Un pas cap a la medicina personalitzada del càncer

Aquest avenç permetrà personalitzar els tractaments, evitant d’aquesta forma que els pacients hagin de sotmetre’s innecessàriament a la cirurgia requerida per a aquest tipus de tumors. Aquesta troballa és clau ja que aquestes operacions comporten una enorme despesa pel sistema sanitari i, a més a més, tenen moltes repercussions físiques i estètiques per als pacients. “Una de les conseqüències d’aquests tipus d’operacions és que, en alguns casos, a aquestes persones els poden quedar orificis al coll o part de la gola o la llengua els ha de ser extirpada, per exemple”, explica F. Xavier Avilés, responsable del Grup de Recerca d´Oncologia de Cap i Coll de l’IISPV i metge del Servei d´Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. I afegeix: “Ara s’obre la porta per buscar aquest metabòlit a les biòpsies i a la sang (l´anomenada biòpsia líquida), i, segons el resultat que obtinguem, podrem saber si un tumor serà més o menys agressiu. En funció d’això, personalitzarem els tractaments oferint a cada persona la teràpia que més li convé segons el grau d’evolució i pronòstic del seu càncer. Cal tenir en compte que la cirurgia no és l’única opció: també es pot recórrer a la radioteràpia, la quimioteràpia o a una combinació d’aquestes dues últimes modalitats”.

Aquesta investigació també ha estat possible gràcies a l’Hospital Verge de la Cinta, de Tortosa, i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), entre d’altres institucions.

Què és el càncer de cap i coll

Els càncers denominats de cap i coll apareixen a l’àrea de la boca, la llengua, el nas, la gola i la faringe. Els símptomes que poden indicar la seva aparició són: un bony o una tumoració al coll o a la cara, o una afta o ferida a la boca que no disminueix al cap de pocs dies; dificultat per engolir els aliments; dolor a l’orella quan deglutim els aliments o empassem saliva; notar un canvi de veu i no millorar en uns quinze dies; i treure saliva amb sang per la boca o líquid sanguinolent pel nas.

En detectar-los (i sobretot en el cas de pacients que fumen i que beuen alcohol de forma habitual) es recomana acudir el més aviat possible a un otorrinolaringòleg especialitzat en l’àrea de cap i coll. El diagnòstic precoç en aquest tipus de càncers és fonamental.

Referència bibliogràfica: Silvia Bagué, Xavier León, Ximena Terra, Marylène Lejeune, Mercedes Camacho, Francesc-Xavier Avilés-Jurado. Prognostic capacity of the transcriptional expression of lactate dehydrogenase A in patients with head and neck squamous cell carcinoma. Head Neck 2022;44(11):2505-2512. doi: 10.1002/hed.27161.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos