El grup DIAMET de l’IISPV obre una nova línia de recerca del paper del succinat en la malaltia del fetge gras no alcohòlic, que a Europa s’erigeix com la primera causa dels trasplantaments hepàtics

MÉS INFORMACIÓ

Cristina Aluja Solsona (Unitat de Comunicació de l’IISPV)

El grup DIAMET de l’IISPV obre una nova línia de recerca del paper del succinat en la malaltia del fetge gras no alcohòlic, que a Europa s’erigeix com la primera causa dels trasplantaments hepàtics

L’estudi ha rebut finançament de l’Agencia Española de Investigación (AEI)

Es realitzarà de manera conjunta amb investigadors de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i del French National Institute for Agriculture (INRAE)

Membres del grup de recerca DIAMET

Cada vegada més persones pateixen d’obesitat i diabetis, i de les malalties associades a aquestes. Una d’elles és la malaltia del fetge gras no alcohòlic (non-alcoholic fatty liver disease, en anglès, idioma en el qual també es coneix per les seves sigles: NAFLD).

Aquesta malaltia afecta el 25% de la població mundial i en països com els Estats Units constitueix la primera causa dels trasplantaments hepàtics. En els últims anys, la tendència a Europa és similar. Investigar en aquesta àrea és crucial ja que permetrà prevenir la seva aparició i donar amb tractaments més efectius i personalitzats.

En aquest sentit, el grup DIAMET de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili de Tarragona, que a Espanya és un referent en l’estudi del paper del succinat en trastorns metabòlics com l’obesitat o la diabetis, començarà a estudiar ara el comportament d’aquest metabòlit en pacients amb la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Aquest estudi ha rebut finançament de l’Agencia Española de Investigación (AEI), del Ministerio de Ciencia e Innovación.

La recerca s’abordarà des d’un enfocament global: s’estudiaran tots els components cel·lulars del fetge, amb l’objectiu d’aconseguir una comprensió més completa i profunda del comportament del succinat i del seu receptor en el context d’aquest òrgan, i s’observaran tant pacients sans com aquells que presenten alguna alteració hepàtica.

Una altra de les característiques d’aquest estudi és el seu abordatge translacional, la qual cosa permetrà tenir en compte tant informació a nivell cel·lular, com l’obtinguda de pacients i de models animals de ratolí i porc (que a nivell fisiològic és molt semblant als humans)”, explica Sonia Fernández-Veledo, que és la investigadora responsable de DIAMET i que lidera l’estudi.

Un altre aspecte clau en aquest estudi és la multidisciplinarietat: en ell participen investigadors i investigadores dels serveis de Digestiu i d’Anatomia Patològica de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, juntament amb l’investigador francès Sergio Polakof, del French National Institute for Agriculture, Food and Environment (INRAE).

Paper clau del fetge

Centrar-se en l’estudi del fetge és clau ja que aquest òrgan és el responsable de funcions clau per al nostre organisme com el control metabòlic dels carbohidrats, els lípids i les proteïnes; els processos de detoxificació (per a l’eliminació de fàrmacs i substàncies nocives) i la protecció del sistema immunològic.