Constaten que el fàrmac genèric anti TNF-α, amb el que es tracten molts pacients de Crohn, ajuda a restaurar el greix de l’intestí danyat i redueix el nombre d’operacions

MÉS INFORMACIÓ

Constaten que el fàrmac genèric anti TNF-α, amb el que es tracten molts pacients de Crohn, ajuda a restaurar el greix de l’intestí danyat i redueix el nombre d’operacions

Ja se sabia l’efectivitat d’aquest medicament a l’hora d’aturar la inflamació causant de la malaltia, i ara, gràcies a un estudi de l’IISPV, se n’ha pogut conèixer una altra funció vital: la de regenerar el greix afectat d’aquesta part del cos

Un de cada tres pacients no respon al tractament amb l’anti TNF-α; aquest estudi en desvetlla una possible causa

Imatge d’un quiròfan en què un pacient de Crohn se sotmet a una operació quirúrgica

Un estudi liderat des de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de Tarragona, ha permès constatar que el fàrmac genèric anti TNF-α, un dels més usats dins la gama de les teràpies biològiques per tractar la malaltia de Crohn, disminueix la inflamació del greix que envolta la part de l’intestí que aquests pacients tenen danyada. Potenciar aquest fàrmac en aquest tipus de tractaments evitaria que molts d’aquests pacients hagin de passar pel quiròfan. Aquestes intervencions quirúrgiques, a les que quals s’han de sotmetre entre el 40% i el 70% de pacients, comporten enormes seqüeles (com dificultats per absorbir els aliments). En alguns casos, fins i tot és necessària una colostomia (operació a través de la qual es col·loca una bossa o dispositiu d’ostomia per evacuar la femta i fer les necessitats), amb la qual cosa la qualitat de vida encara es veu més compromesa. Es calcula que a Espanya 300.000 persones pateixen la malaltia de Crohn. Cada any se’n diagnostiquen 7.000 casos nous.

L’equip de cirurgianes de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona que ha participat en l’estudi va observar que els pacients amb Crohn que entraven a quiròfan i que prèviament havien estat tractats amb aquest medicament tenien gairebé intacte aquest tipus de greix (es trobava quasi en tant bon estat com el de les persones sanes). La TNF-α (abreviatura de l’anglès: tumor necrosis factor alpha) és la principal molècula responsable de desencadenar la inflamació de l’intestí, que és alhora un factor causant d’aquesta malaltia. En estudis previs en aquesta línia ja s’havia demostrat que el fàrmac amb el que es tracten aquests pacients i que porta el nom d’aquesta molècula ajuda a aturar aquest procés inflamatori. Ara, gràcies a aquesta investigació, s’ha pogut comprovar que aquest fàrmac també contribueix a restaurar el greix que envolta la zona de l’intestí que n’ha quedat afectada. És important tenir en compte aquesta segona funció del fàrmac ja que el teixit greixós d’aquesta part del cos juga un paper cabdal en la nostra salut intestinal i, especialment, en la de les persones que pateixen de Crohn. “Amb la investigació hem vist que en el greix que envolta la part de l’intestí que aquests pacients tenen inflamada hi ha microorganismes que estan translocats, és a dir, el seu lloc natural no és aquest, sinó dins l’intestí. Aquest greix ho percep com a un atac i per això reacciona tot inflamant-se. La molècula que té un paper més rellevant en aquest procés és la que es coneix com a factor de necrosi tumoral”, explica Carolina Serena, responsable del Grup de Recerca en Malalties Inflamatòries Intestinals de l’IISPV (IBODI), que ha fet possible aquest descobriment juntament amb altres institucions.

Un de cada tres pacients deixen de respondre al tractament amb l’anti TNF-α. Una possible causa, segons suggereix aquest estudi, és “el fet que part del fàrmac actua sobre el greix, disminuint la quantitat de fàrmac que arriba a l’intestí, on a priori hauria d’actuar”, explica Carolina Serena. Per la seva banda, Albert Boronat, primer autor de l’article, publicat a la revista International Journal of Molecular Sciences, subratlla que “és important tenir en compte la quantitat d’aquest greix a l’hora de calcular la dosi del medicament a administrar als malalts de Crohn, ja que podria evitar futures pèrdues de resposta”. A l’estudi també hi han participat investigadors i investigadores dels serveis Digestiu i Cirurgia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona), de l’Hospital Verge de la Cinta (Tortosa) i de l’Hospital La Fe (València).

Incidència de la malaltia de Crohn a Espanya

Segons el Grup Espanyol de Treball en Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (GETECCU), les malalties inflamatòries intestinals (també conegudes per les sigles que les abrevien: MII) tenen com a denominador comú un trastorn inflamatori crònic de l’intestí. Les dues malalties d’aquest tipus més conegudes són el Crohn i la colitis ulcerosa. Els darrers 25 anys s’ha multiplicat per 10 el nombre de casos diagnosticats. Una tercera part de les persones que cada any són diagnosticades d’aquestes malalties tenen menys de 18 anys. El rang d’edat entre els 15 i els 30 anys és on es registra una major incidència.

Què és un fàrmac biològic

Un fàrmac biològic és un producte farmacèutic fabricat, extret o semisintetitzat a partir de fonts biològiques. Els fàrmacs anti TNF-α, per exemple, estan elaborats a base d’anticossos monoclonals, que són similars als que el sistema immunitari humà utilitza per combatre els bacteris i els virus. Estan “dissenyats a mida” (mitjançant tecnologia hibridoma o altres mètodes com ADN recombinant) per contrarestar o bloquejar qualsevol substància determinada corporal o perquè puguin tenir un efecte en alguna cèl·lula específica (en aquest cas, la TNF-α).

Referència bibliogràfica: Boronat-Toscano A, Monfort-Ferré D, MenachoM, Caro A, Bosch R, Espina B, Algaba-Chueca F, Saera-Vila A, Moliné A, Marti M, Espin E, Millan M, Serena C. Anti-TNF Therapies Suppress Adipose Tissue Inflammation in Crohn’s Disease. Int J Mol Sci. 2022 Sep 22;23(19):11170. doi: 10.3390/ijms231911170. PMID: 36232469; PMCID: PMC9570367.

Per a més informació: comunicacio@iispv.cat

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos