Un nou estudi finançat pel Programa Internacional de Beques de Recerca de l’Associació d’Alzheimer intentarà respondre a aquesta pregunta
“Hi ha una evidència substancial que recolza que la dieta mediterrània (DM) està relacionada amb taxes més lentes del deteriorament cognitiu i amb menys risc de la malaltia d’Alzheimer (EA). Tot i això, els mecanismes que expliquen les associacions abans esmentades encara es desconeixen”, afirma Christopher Papandreou (PhD), investigador principal del projecte i membre del Grup de Recerca en Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili ( IISPV).
La hipòtesi de recerca és que els perfils de metabòlits que reflecteixen l’adherència a la dieta mediterrània i que capturen la resposta metabòlica a aquest patró dietètic són consistents amb un perfil generalment beneficiós per a la cognició.
L’objectiu d’aquest projecte és identificar grups de petites molècules sanguínies (metabòlits) relacionats amb la dieta mediterrània i examinar-ne les associacions amb el canvi cognitiu i l’EA.
Aquest estudi, en col·laboració amb la Clínica de Trastorns Cognitius de l’Hospital Aeginition de la Universitat Nacional i Kapodistriana d’Atenes (Grècia) i el Departament d’Higiene i Epidemiologia de la Universitat d’Ioannina (Grècia), representa una gran oportunitat per contribuir a incrementar el coneixement sobre els processos metabòlics relacionats amb la dieta mediterrània que influeixen en la funció cognitiva, la neurodegenera.
Amb aquest estudi, els investigadors del grup NuMeH (liderat per la Prof. Mónica Bulló) i del Grup de Neurociència Clínica i Epidemiològica (NeuroEpia, liderat pel Dr. Jordi Júlvez) aportaran tota l’experiència adquirida durant anys de recerca en nutrició, metabolisme i epidemiologia/estadística avançada. L’objectiu és avançar en la comprensió dels mecanismes subjacents als beneficis de la dieta mediterrània a la cognició a través de la metabolòmica. També es pretén enfortir l’evidència observacional existent, brindant més suport a les recomanacions de salut pública sobre la prevenció dietètica del deteriorament cognitiu i la malaltia d’Alzheimer.
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |