Com s’associa la dieta mediterrània amb un menor deteriorament cognitiu i un risc menor de desenvolupar la malaltia de l’Alzheimer?

MÉS INFORMACIÓ

Com s’associa la dieta mediterrània amb un menor deteriorament cognitiu i un risc menor de desenvolupar la malaltia de l’Alzheimer?

Un nou estudi finançat pel Programa Internacional de Beques de Recerca de l’Associació d’Alzheimer intentarà respondre a aquesta pregunta

Christopher Papandreou (PhD), investigador principal del proyecto
Christopher Papandreou (PhD), investigador principal del projecte.

“Hi ha una evidència substancial que recolza que la dieta mediterrània (DM) està relacionada amb taxes més lentes del deteriorament cognitiu i amb menys risc de la malaltia d’Alzheimer (EA). Tot i això, els mecanismes que expliquen les associacions abans esmentades encara es desconeixen”, afirma Christopher Papandreou (PhD), investigador principal del projecte i membre del Grup de Recerca en Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili ( IISPV).

La hipòtesi de recerca és que els perfils de metabòlits que reflecteixen l’adherència a la dieta mediterrània i que capturen la resposta metabòlica a aquest patró dietètic són consistents amb un perfil generalment beneficiós per a la cognició.

L’objectiu d’aquest projecte és identificar grups de petites molècules sanguínies (metabòlits) relacionats amb la dieta mediterrània i examinar-ne les associacions amb el canvi cognitiu i l’EA.

Aquest estudi, en col·laboració amb la Clínica de Trastorns Cognitius de l’Hospital Aeginition de la Universitat Nacional i Kapodistriana d’Atenes (Grècia) i el Departament d’Higiene i Epidemiologia de la Universitat d’Ioannina (Grècia), representa una gran oportunitat per contribuir a incrementar el coneixement sobre els processos metabòlics relacionats amb la dieta mediterrània que influeixen en la funció cognitiva, la neurodegenera.

Amb aquest estudi, els investigadors del grup NuMeH (liderat per la Prof. Mónica Bulló) i del Grup de Neurociència Clínica i Epidemiològica (NeuroEpia, liderat pel Dr. Jordi Júlvez) aportaran tota l’experiència adquirida durant anys de recerca en nutrició, metabolisme i epidemiologia/estadística avançada. L’objectiu és avançar en la comprensió dels mecanismes subjacents als beneficis de la dieta mediterrània a la cognició a través de la metabolòmica. També es pretén enfortir l’evidència observacional existent, brindant més suport a les recomanacions de salut pública sobre la prevenció dietètica del deteriorament cognitiu i la malaltia d’Alzheimer.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos