A punt de començar un projecte de recerca que investigarà el benefici dels complements alimentaris i la pràctica d’exercici físic en persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) o esquizofrènia

MÉS INFORMACIÓ

A punt de començar un projecte de recerca que investigarà el benefici dels complements alimentaris i la pràctica d’exercici físic en persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) o esquizofrènia

Un estudi dut a terme per investigadores i investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata (HUIPM) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) vol demostrar que el consum de complements alimentaris i una pauta d’exercici físic pot millorar la qualitat de vida en persones amb autisme i esquizofrènia

Investigadores i investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata (HUIPM) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que lideren aquest estudi.

Els trastorns de l’espectre autista és una afecció relacionada amb el desenvolupament del cervell que afecta la manera com una persona percep i socialitza amb altres persones, cosa que causa problemes en la interacció social i la comunicació. L’esquizofrènia és una malaltia que afecta el pensament, les emocions i la conducta de les persones. Pertany a un grup de trastorns mentals anomenat psicosi, que es caracteritza per una distorsió de la percepció de la realitat. Tant l’autisme com l’esquizofrènia són condicions prevalents ja que afecten gairebé un 2% de la població i poden tenir un impacte significatiu en el funcionament i la qualitat de vida de les persones que les pateixen i de les seves famílies, a més de representar una important càrrega econòmica per elles, per al sistema de salut i la societat.

L’enfocament terapèutic actual, que consisteix en l’abordatge farmacològic i psicològic, no aconsegueix mitigar gran part dels símptomes i no sol millorar del tot la vida d’aquestes persones. A més, algunes medicacions donen lloc a una àmplia gamma d’efectes adversos. En aquest context, investigadores i investigadors del grup de recerca Genètica i Ambient en Psiquiatria (GAP) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata (HUIPM) i la Universitat
Rovira i Virgili (URV), volen dur a terme un estudi per establir noves estratègies de maneig per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquestes malalties.

El projecte “Vitactiva’t” compta amb el finançament de l’Instituto de Salud Carlos III i es basa en treballs anteriors del mateix grup investigador (el de Genètica i Ambient en Psiquiatria”) i en d’altres treballs a nivell internacional que han trobat que la disfunció mitocondrial és present en el trastorn de l’espectre autista i l’esquizofrènia i que abordar-la podria millorar la simptomatologia d’aquestes condicions. Si el present estudi recolzés aquesta hipotèsi obriria una nova perpsectiva d’abordatge en aquests trastorns mentals, per la millora de la qualitat de vida de les persones que els pateixen.

Per aconseguir aquest objectiu, l’estudi comptarà amb 120 voluntàries i voluntaris, 60 persones amb diagnòstic d’autisme i 60 persones amb diagnòstic d’esquizofrènia, que entraran en un programa d’intervenció i seguiment multidiscplinari durant 16 setmanes, on hauran de prendre un complement alimentari cada dia i seguir un programa d’exercici físic dos cops per setmana. Aquestes persones han de ser majors d’edat i tenir un diagnòstic de trastorn de l’espectre autista o esquizofrènia. Rebran el seguiment, el programa d’exercici físic i el complement alimentari de manera totalment gratuïta. A més, els regalaran una samarreta per fer esport i una botella d’aigua especialment dissenyades per a l’estudi.

Els complements alimentaris són vitamines i cofactors que intervenen en la funció del mitocondri, un orgànul de les cèl·lules que s’ocupa de generar l’energia que el nostre cos i la nostra ment necessita per funcionar. Aquests complements es troben en un envoltori com el de les barretes energètiques que utilitzen els runners i han estat especialment preparats per aquest estudi. D’altra banda, les sessions d’esport les durà a terme una empresa especialitzada en programes d’exercici físic en persones amb trastorns mentals, Sport2live, amb monitors titulats en Ciències de l’Esport i en grups reduïts de menys de 20 persones.
La investigació està liderada per la Dra. Lourdes Martorell, investigadora de l’IISPV i de l’Institut Pere Mata i professora associada a la URV, conjuntament amb la Dra. Alba Valiente, psiquiatra de l’IPM i professora associada a la URV. El grup de recerca, amb la Lourdes al capdavant, ha contribuït notablement a evidenciar que els mitocondris juguen un paper clau en algunes condicions de salut mental. Ara volen anar més enllà i saber si millorant aquesta funció, les persones afectades podrien millorar la simptomatologia i gaudir d’una millor qualitat de vida.

L’equip d’investigació format per infermeres, biòlogues, psicòlegs, psiquiatres i un nutricionista ha preparat diversos materials per fer difusió del projecte com tríptics i pòsters que es distribuiran sobretot en centres de salut mental i en els espais de l’Associació Aspercamp. També han habilitat un número de telèfon (634 404 344) i un correu electrònic (vitactivat@iispv.cat), al qual poden adreçar-se totes les persones interessades en participar en l’estudi per obtenir més informació o resoldre dubtes.
Per participar en aquest estudi cal ser major d’edat i tenir un diagnòstic de trastorn de l’espectre autista o esquizofrènia.