Una investigació conjunta entre l’IISPV i la University of Cambridge cerca entendre com la inflamació del cervell afecta el desenvolupament i la progressió de la diabetis associada a l’obesitat

MÉS INFORMACIÓ

Una investigació conjunta entre l’IISPV i la University of Cambridge cerca entendre com la inflamació del cervell afecta el desenvolupament i la progressió de la diabetis associada a l’obesitat

Dra. Sonia Fernández Veledo
Dr. Luca Peruzzotti-Jametti.

Gràcies a la suma d’esforços de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la University of Cambridge serà possible abordar malalties metabòliques i inflamatòries com l’obesitat i la diabetis des d’un enfocament més global. Investigadors i investigadores d’ambdues institucions treballen de manera conjunta per estudiar la inflamació del sistema nerviós central provocada per aquestes malalties i com aquesta situació acaba desencadenant, en aquests pacients, una alteració dels patrons d’ingesta (les ganes de menjar o el fet de sentir-se saciat, per exemple), i el desenvolupament de la resistència a la insulina, entre altres aspectes.

Unir esforços en aquest camp de recerca és clau atès que el nombre de persones amb diabetis i obesitat creix de manera significativa any rere any. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que, les darreres 5 dècades, el percentatge de la població mundial amb obesitat s’ha triplicat. D’altra banda, a Espanya, un 25% de la població o bé té diabetis o bé està en un estat previ o inicial de la malaltia, segons dades de l’estudi Di@bet.es, liderat pel CIBERDEM i finançat per l’Instituto de Salud Carlos III.

El grup de recerca de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l’IISPV ha realitzat notables troballes els darrers anys, publicades en revistes científiques de prestigi, entorn del paper del succinat (els nivells a la sang d’aquest metabòlit són elevats en el cas dels pacients amb obesitat i diabetis) en la inflamació d’òrgans perifèrics com el teixit adipós o el fetge. Per la seva banda, la University of Cambridge destaca per la seva tasca investigadora en el camp de la neuroinflamació, és a dir, els processos inflamatoris produïts al sistema nerviós central i en el context de malalties com l’esclerosi múltiple.

Unir l’expertise i la investigació

La doctora Sonia Fernández-Veledo és la investigadora principal d’aquest projecte, titulat NEUROinflammatory role of the succinate/SUCNR1 axis in obesity-related DIAbetes (NEURO_DIA), i finançat per l’European Foundation for the Sutdy of Diabetes a través del Novo Nordisk A/ S Programme for Diabetes Research in Europe. És investigadora consolidada (R4) a l’IISPV, on lidera el grup de recerca Diabetis i Malalties Associades Metabòliques (DIAMET), i ha estat reconeguda com a coIP del grup al CIBERDEM. La seva investigació combina estudis bàsics i clínics per dilucidar els mecanismes moleculars subjacents a les comorbiditats relacionades amb l’obesitat, que poden ajudar a trobar nous enfocaments i objectius per al tractament d’aquestes malalties metabòliques. Sonia Fernández-Veledo col·labora per a aquest projecte amb l’investigador de la University of Cambridge Luca Peruzzotti-Jametti, la línia de recerca del qual se centra a estudiar els mecanismes que produeixen el dany crònic al sistema nerviós central en un context de neuroinflamació. El seu treball més recent està assentant les bases per a una nova sèrie d’intervencions dirigides al metabolisme cel·lular en les cèl·lules immunitàries, com la propera oportunitat per promoure la curació del sistema nerviós central persistentment inflamat.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos