Una investigació conjunta entre l’IISPV i la University of Cambridge cerca entendre com la inflamació del cervell afecta el desenvolupament i la progressió de la diabetis associada a l’obesitat

MÉS INFORMACIÓ

Una investigació conjunta entre l’IISPV i la University of Cambridge cerca entendre com la inflamació del cervell afecta el desenvolupament i la progressió de la diabetis associada a l’obesitat

Dra. Sonia Fernández Veledo
Dr. Luca Peruzzotti-Jametti.

Gràcies a la suma d’esforços de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la University of Cambridge serà possible abordar malalties metabòliques i inflamatòries com l’obesitat i la diabetis des d’un enfocament més global. Investigadors i investigadores d’ambdues institucions treballen de manera conjunta per estudiar la inflamació del sistema nerviós central provocada per aquestes malalties i com aquesta situació acaba desencadenant, en aquests pacients, una alteració dels patrons d’ingesta (les ganes de menjar o el fet de sentir-se saciat, per exemple), i el desenvolupament de la resistència a la insulina, entre altres aspectes.

Unir esforços en aquest camp de recerca és clau atès que el nombre de persones amb diabetis i obesitat creix de manera significativa any rere any. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que, les darreres 5 dècades, el percentatge de la població mundial amb obesitat s’ha triplicat. D’altra banda, a Espanya, un 25% de la població o bé té diabetis o bé està en un estat previ o inicial de la malaltia, segons dades de l’estudi Di@bet.es, liderat pel CIBERDEM i finançat per l’Instituto de Salud Carlos III.

El grup de recerca de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l’IISPV ha realitzat notables troballes els darrers anys, publicades en revistes científiques de prestigi, entorn del paper del succinat (els nivells a la sang d’aquest metabòlit són elevats en el cas dels pacients amb obesitat i diabetis) en la inflamació d’òrgans perifèrics com el teixit adipós o el fetge. Per la seva banda, la University of Cambridge destaca per la seva tasca investigadora en el camp de la neuroinflamació, és a dir, els processos inflamatoris produïts al sistema nerviós central i en el context de malalties com l’esclerosi múltiple.

Unir l’expertise i la investigació

La doctora Sonia Fernández-Veledo és la investigadora principal d’aquest projecte, titulat NEUROinflammatory role of the succinate/SUCNR1 axis in obesity-related DIAbetes (NEURO_DIA), i finançat per l’European Foundation for the Sutdy of Diabetes a través del Novo Nordisk A/ S Programme for Diabetes Research in Europe. És investigadora consolidada (R4) a l’IISPV, on lidera el grup de recerca Diabetis i Malalties Associades Metabòliques (DIAMET), i ha estat reconeguda com a coIP del grup al CIBERDEM. La seva investigació combina estudis bàsics i clínics per dilucidar els mecanismes moleculars subjacents a les comorbiditats relacionades amb l’obesitat, que poden ajudar a trobar nous enfocaments i objectius per al tractament d’aquestes malalties metabòliques. Sonia Fernández-Veledo col·labora per a aquest projecte amb l’investigador de la University of Cambridge Luca Peruzzotti-Jametti, la línia de recerca del qual se centra a estudiar els mecanismes que produeixen el dany crònic al sistema nerviós central en un context de neuroinflamació. El seu treball més recent està assentant les bases per a una nova sèrie d’intervencions dirigides al metabolisme cel·lular en les cèl·lules immunitàries, com la propera oportunitat per promoure la curació del sistema nerviós central persistentment inflamat.