Revelen una empremta lipídica cardíaca específica associada amb alteracions metabòliques per una dieta alta en grasses

MÉS INFORMACIÓ

Revelen una empremta lipídica cardíaca específica associada amb alteracions metabòliques per una dieta alta en grasses

L’estudi realitzat per la Unitat de Recerca en Lípids i Arterioesclerosi (URLA) i Unitat de Medicina Vascular i Metabolisme (UVASMET) apunta que la comprensió d’aquestes interrelacions podria ser fonamental per desenvolupar enfocaments terapèutics més efectius en el maneig de les complicacions cardiovasculars associades amb la diabetis

La Unitat de Recerca en Lípids i Arterioesclerosi (URLA) i Unitat de Medicina Vascular i Metabolisme (UVASMET), el grup responsable d’aquesta investigació.

Dos equips de l’àrea de diabetis i malalties metabòliques associades de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), CIBER (CIBERDEM) i la Universitat Rovira i Virgili, han estudiat la relació entre l’acumulació de greix al cor i la disfunció del miocardi relacionada amb la diabetis i com la composició específica dels lípids implicats en les alteracions cardíaques relacionades amb el metabolisme, no obstant això, no es troba ben caracteritzada.

L’estudi, publicat a International Journal of Molecular Sciences, revela una empremta lipídica cardíaca específica associada amb alteracions metabòliques induïdes per una dieta alta en greixos i podria proporcionar informació valuosa sobre els mecanismes subjacents a la disfunció miocàrdica relacionada amb la diabetis i la resistència a la insulina.

“Els resultats suggereixen que un perfil bioquímic plasmàtic característic dels pacients diabètics podria ser indicatiu de l’acumulació de greix al cor, i per tant alteracions de la funció cardíaca relacionades amb la diabetis” explica Ricardo Rodríguez-Calvo, investigador del IISPV-CIBERDEM-URV que ha coordinat l’estudi. L’investigador afegeix que “els resultats revelen una connexió crucial entre els metabòlits presents al cor d’animals prediabètics, un perfil bioquímic plasmàtic alterat i un patró específic de triacilglicèrids al fetge”.

Els equips van observar que, al cor d’animals prediabètics, la majoria dels triacilglicèrids presentaven un augment, mentre que la majoria de les carnitines mostren una disminució significativa. “Les troballes apunten cap a una reducció en la utilització d’àcids grassos per a la producció d’energia, cosa que podria explicar l’acumulació de greix al cor” destaca el Dr. Rodríguez Calvo.

Així, els components d’aquest greix cardíac no només podrien ser responsables de l’acumulació de teixit adipós, sinó que també podrien desencadenar respostes cel·lulars relacionades amb les alteracions cardíaques observades en individus diabètics. A més, aquesta investigació ha destacat que aproximadament el 30% dels metabòlits identificats mostren signes d’oxidació, indicant la presència d’un procés de toxicitat lipídica al cor.

Les alteracions en els lípids del miocardi estarien estretament vinculades amb altres disfuncions metabòliques, tant sistèmicament com a teixits específics. L’equip de la IISPV-URV-CIBERDEM defensa que la comprensió d’aquestes interrelacions podria ser fonamental per desenvolupar enfocaments terapèutics més efectius en el maneig de les complicacions cardiovasculars associades a la diabetis.

En aquest treball es van utilitzar tècniques avançades com la cromatografia líquida-espectrometria de masses i l’espectrometria de masses per desorció/ionització làser per analitzar el lipidoma cardíac en ratolins amb una dieta estàndard o una dieta alta en greixos, gràcies a la col·laboració de Xavier Correig i Óscar Yanes, de la plataforma de Metabolòmica de la URV i del CIBERDEM.

Fent ús d’aproximacions de lipidòmica es van identificar 63 metabòlits lipídics amb perfils diferents als cors d’un model de ratolins prediabètics i als cors de ratolins controls. Aproximadament el 50% dels metabòlits identificats van ser triacilglicèrids, encara que en grau més baix també es van identificar compostos d’altres espècies lipídiques com diacilglicerols, esfingomielines, fosfatidilcolines o carnitines.

Referència de l’article

Girona, J.; Soler, O.; Samino, S.; Junza, A.; Martínez-Micaelo, N.; García-Altares, M.; Ràfols, P.; Esteban, Y.; Yanes, O.; Correig, X.; et al. Lipidomics Reveals Myocardial Lipid Composition in a Murine Model of Insulin Resistance Induced by a High-Fat Diet. Int. J. Mol. Sci. 2024, 25, 2702. https://doi.org/10.3390/ijms25052702

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos