Retina Read Risk: “Una mirada a la diabetis més enllà de la malaltia”

MÉS INFORMACIÓ

Retina Read Risk: “Una mirada a la diabetis més enllà de la malaltia”

A través del testimoni d’Òscar Luri, que pateix diabetis des de fa 40 anys, expliquem com la tecnologia innovadora desenvolupada gràcies al treball en equip d’investigadors/es de l’IISPV, de personal sanitari de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i de la URV, ha millorat significativament la prevenció i el tractament de la malaltia i de les complicacions que comporta, com la retinopatia diabètica

Óscar Luri és des de fa 20 anys pacient del Dr. Pere Romero, investigador responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i cap d’aquest servei a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Té 54 anys i pateix diabetis de tipus I. Li van diagnosticar als 13 anys. El seu pare, que treballava a l’àmbit sanitari, de seguida va prendre consciència de les implicacions en la salut d’aquesta malaltia i de la necessitat d’actuar-hi a temps: el va portar a unes colònies per a nenes i nenes amb diabetis, pensades per inculcar-los de ben petits hàbits de vida saludables i perquè aprenguessin a tenir-ne cura.

Portar un control exhaustiu d’aquest tipus de pacients és clau ja que les complicacions que es deriven de la malaltia poden fer minvar notablement la qualitat de vida. La retinopatia diabètica és una d’elles. És una afecció ocular comuna: causa baixa visió i pot provocar ceguera si no es tracta aviat. L’Óscar se’n fa el seguiment a la consulta del Dr. Romero a l’hospital: “Sento que em cuiden com ho faria la meva família: sempre estan molt pendents de mi, de com evoluciono”.

Óscar Luri (al centre de la imatge, amb la mascareta) amb els seus companys de feina del CAP Sant Pere de Reus, on treballa.

És precisament aquest compromís amb el pacient i amb la seva cura el que ha portat l’equip del Dr. Romero a treballar per fer avançar la ciència i poder oferir així els tractaments més innovadors, personalitzats i efectius a les persones que atén. Juntament amb el Departament Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV han desenvolupat 2 softwares (batejats amb el nom de Mira i RETIPROGRAM) basats en la intel·ligència artificial. El primer d’ells és un algorisme de lectura que registra les dades del pacient extretes de la foto del fons de l’ull que se’ls fa amb un retinògraf o càmera no midriàtica (aquesta és la prova que es duu a terme per detectar la retinopatia diabètica) i determina, en el cas de cada pacient, el risc de patir-la i, si la tenen, el grau d’evolució (lleu, moderada o severa). El RETIPROGRAM, d’altra banda, és un algorisme de predicció: es fixa amb indicadors com l’edat, el pes, l’alçada, la tensió, els nivells d’hemoglobina i l’estat del ronyó del pacient per valorar cada quant hauria de fer-se la prova per poder estar ben controlat. “Aquest últim software ens ajudarà doncs a racionalitzar aquest tipus de proves: les farem de forma personalitzada, quan es valori que sigui necessari fer-les, i no quan el sistema sanitari ho estableixi per defecte”.

Aquesta tecnologia funciona en concordança amb un dispositiu transportable: “un retinògraf, però… portàtil!”, expliquen els professionals sanitaris de l’equip del Dr. Romero.

L’Óscar fent-se la prova d’exploració del fons de l’ull amb el “retinògraf transportable” que actualment s’usa en una fase pilot a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, entre altres centres, i que funciona en concordança amb els 2 softwares registrats.

La prova per detectar la retinopatia diabètica tot explorant el fons de l’ull es fa un cop a l’any (de forma general, però depèn de cada pacient) en certs centres d’atenció primària (CAP) i hospitals, ubicats majoritàriament en ciutats. Gràcies a aquesta nova tecnologia i al sistema portàtil, les persones amb diabetis que viuen en zones rurals o amb dificultats per moure’s no caldrà que es desplacin: podran ser explorades pel metge o metgessa de capçalera, al seu CAP.

Imatge del retinògraf fixe, que és el que actualment s’usa (en certs CAP i hospitals). Aquest tipus d’aparells permeten detectar afeccions oculars que no poden ser vistes a simple vista, com ara microneurismes o petites hemorràgies.

Aquests softwares i el “retinògraf portàtil” s’estan usant en una fase pilot al Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i amb pacients de 5 de les 11 les àrees bàsiques de salut que tenim al nostre territori (de Cambrils, Reus, Riudoms, La Selva del Camp i Ulldemolins). Aproximadament el 14% d’aquesta població (unes 30.000 persones) es calcula que pateixen diabetis: “Al nostre territori només tenim 3 càmeres retinals no midriàtiques, una de les quals es troba al nostre hospital. Amb aquestes podem fer fotos, com a màxim, a 10.000 pacients cada any, no més. Per tant, hi ha 20.000 persones a les quals no podem arribar. Per això, hem de prioritzar: el RETIPROGRAM ens ho permet fer tot estratificant aquests pacients: primer són els que tenen més risc de patir la malaltia i als que no necessiten una foto cada any, els allarguem les visites”, explica el Dr. Romero.

Captura del programa Mira valorant la imatge del fons de l’ull d’un pacient, extreta mitjançant un retinògraf. En aquest cas, el programa ha detectat la retinopatia diabètica, i ha trobat que és severa.

Els més de 10 anys de treball d’investigadors i investigadores de l’IISPV i de la URV en el camp de la retinopatia diabètica i la intel·ligència artificial, respectivament, ha cristal·litzat en la constitució de l’spin-off RetinaReadRisk, en la qual prenen part aquests socis: l’IISPV, UP2Smart (URV), Grupo TRC (Telefónica) i GENESIS Biomed. L’empresa es va crear en el marc del projecte RetinaReadRisk, que ha rebut cofinançament de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) Health i la Unió Europea en virtut del Grant Agreement 230123.

L’spin-off RetinaReadRisk serà l’encarregada de comercialitzar aquests softwares, fet que, en un futur, afavorirà que aquesta tecnologia pugui ser integrada al sistema sanitari públic català.

Consorci del projecte

RetinaReadRisk

RetinaReadRisk és l’spin-off creada en el marc del projecte europeu Retina Read Risk, i fundada per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), GENESIS Biomed, UP2Smart i Grup TRC el mes de febrer passat, té com a objectiu aportar-ne una solució que faciliti el cribratge de la retinopatia diabètica. La creació de l’empresa va sorgir d’un projecte amb el suport de l’EIT Health, aspecte que també dona projecció internacional. La nova spin-off RetinaReadRisk es beneficia de més de 10 anys de treball dels investigadors i espera captar finançament privat i públic en els propers 2-3 anys per poder finalitzar el desenvolupament del producte i comercialitzar la solució desenvolupada durant el projecte Retina Read Risk. Més informació

Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

L’IISPV és un institut de recerca biomèdica situat a la província de Tarragona (Catalunya, Espanya) que combina la investigació clínica i bàsica per accelerar la translació del coneixement en benefici dels pacients. Fundat el 2005, l’institut integra l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XIII, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i la Universitat Rovira i Virgili, per tal d’aglutinar i gestionar la investigació biomèdica i la innovació al territori. L’IISPV pretén ser un centre de referència nacional i internacional en investigació i translació biomèdica, al servei de la població, vinculant els centres sanitaris a la comunitat. Més informació

Institut Català de la Salut (ICS)

L’Institut Català de la Salut (ICS) és l’empresa pública de serveis sanitaris més gran de Catalunya, amb una plantilla de més de 51.700 professionals, que presta assistència sanitària a prop de sis milions de persones a tot el país. Com a entitat de referència del sistema sanitari públic, l’objectiu de l’ICS és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones, mitjançant la prestació de serveis sanitaris innovadors i d’excel·lència, tant pel que fa a la promoció de la salut com al tractament de les malalties, des de les més prevalents fins a les més complexes. L’estructura de l’ICS inclou 949 centres d’atenció primària i consultories locals, 8 hospitals i 7 instituts de recerca, entre els quals hi ha l’IISPV. La missió de la nostra organització estableix ser un model que, a través de la seva estructura i participants, doni resposta a projectes de rellevància estratègica per a l’ICS, garantint la capacitat i el coneixement suficient per executar-los en terminis curts i obtenint retorns ràpids en forma de resultats i valor per a l’organització. La visió de l’ICS es convertiria en un model de referència i confiança per a totes les estructures de gestió, corporatives i territorials, i professionals de l’ICS per impulsar projectes innovadors, assessorar en el seu plantejament i relacionar, si cal, agents externs que col·laborin al desplegament i/o aportin recursos. Des de mitjans del 2021 fins a mitjans de novembre del 2023, el Sr. Francesc Iglesias, responsable de l’oficina de suport a la Recerca i la Innovació de l’ICS, ha estat el president de la Junta de Govern d’EIT Health Spain, sent actualment el vicepresident de la fundació EIT Health Spain i president d’INNOLIFE. Més informació

Telefónica

Telefònica és un dels operadors integrats líders mundials al sector de les telecomunicacions, proporcionant solucions de comunicació, informació i entreteniment, amb operacions a 12 països d’Europa i Amèrica Llatina. A finals del 2021, el nombre total de clients de Telefònica pujava a més de 369 milions i 103.000 professionals. Telefònica inverteix més de 4.600 milions d’euros cada any en innovació tecnològica, incloent-hi més de 950 milions d’euros en R+D de nous productes, serveis i sistemes de gestió i millora dels existents. Al sector de la salut, Telefònica treballa en diverses àrees com la Telemedicina, el transport geolocalitzat de teixits vius entre hospitals, les operacions de cirurgia assistida amb 5G i RV, etc. Més informació

Grupo TRC

Telefònica és un dels operadors integrats líders mundials al sector de les telecomunicacions, proporcionant solucions de comunicació, informació i entreteniment, amb operacions a 12 països d’Europa i Amèrica Llatina. A finals del 2021, el nombre total de clients de Telefònica pujava a més de 369 milions i 103.000 professionals. Telefònica inverteix més de 4.600 milions d’euros cada any en innovació tecnològica, incloent-hi més de 950 milions d’euros en R+D de nous productes, serveis i sistemes de gestió i millora dels existents. Al sector de la salut, Telefònica treballa en diverses àrees com la Telemedicina, el transport geolocalitzat de teixits vius entre hospitals, les operacions de cirurgia assistida amb 5G i RV, etc. Més informació

GENESIS Biomed

GENESIS Biomed és una consultora del sector biomèdic sanitari especialitzada en la prestació de serveis de consultoria a la gènesi i primeres fases del cicle de vida d’empreses biomèdiques spin-off i start-up, emprenedors i centres de recerca.

Basant-se en la seva experiència, GENESIS Biomed ajuda emprenedors i investigadors a donar forma al seu pla de negoci i els recolza en el procés de captació de fons privats. GÈNESI Biomed ha recaptat més de 68,5 milions d’euros els últims anys en 19 rondes. GÈNESI Biomed s’especialitza en biofarmàcia, biotecnologia, productes sanitaris, diagnòstic in vitro, nutracèutica i cosmètica. Amb més de 20 anys d’experiència al sector de la salut, GENESIS Biomed neix el maig del 2017, i està ubicada al Parc Científic de Barcelona, i també amb seus al centre de Madrid i a La Marina de València. Més informació

E-Senior

E-Seniors és una associació francesa sense ànim de lucre fundada el 2004 per Monique EPSTEIN. E-Seniors pretén lluitar contra l’e-exclusió facilitant l’accés i la formació en TIC a persones grans i discapacitades. Els seus principals objectius són salvar i reduir la bretxa digital entre generacions, tenir cura dels grans lluitant contra el seu aïllament i obrir nous horitzons per a un ús eficient del temps lliure. A més d’ensenyar “habilitats informàtiques bàsiques”, E-Seniors ha obert tallers més temàtics per a alumnes “avançats”, en què es tracten, per exemple, imatges i sons digitals, missatgeria interactiva i xat, “escriptura de records” i reunions sobre la lluita contra l’e-exclusió. A través del seu treball per a la gent gran i amb elles, l’associació intenta també augmentar la conscienciació sobre la importància de les solucions TIC a la vida quotidiana. Més informació

Fondation de l’Avenir

La Fondation de l’Avenir té com a objectiu donar suport i promoure la investigació mèdica aplicada en benefici dels pacients. Creada el 1987 per la Mutualitat, està reconeguda d’utilitat pública des del 1988. Avui dia, la Fundació és l’enllaç entre el moviment mutualista i els agents de la sanitat pública. La Fondation de l’Avenir compta amb més de 43.000 donants i 40 socis de l’economia social i solidària, tots mobilitzats per fer avançar el progrés mèdic. La Fundació ha finançat més de 1.300 projectes des de la seva creació, entre els quals hi ha moltes primícies mundials. És gestionada per un Consell Executiu, presidit per Marion LELOUVIER, sota control d’un Consell de Supervisió, presidit per Daniel HAVIS. Més informació

EIT Health

EIT Health és una xarxa d’innovadors en salut de primer nivell amb aproximadament 130 socis i compta amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea. Col·laborem a través de les fronteres per oferir noves solucions que permetin als ciutadans europeus viure vides més llargues i saludables. A mesura que els europeus afronten el repte de l’augment de les malalties cròniques i la multimorbiditat, i intenten aprofitar les oportunitats que ofereix la tecnologia per anar més enllà dels enfocaments convencionals de tractament, prevenció i estils de vida saludables, necessitem líders d’opinió, innovadors i formes eficients de portar al mercat solucions sanitàries innovadores. L’EIT Health respon a aquestes necessitats. Connectem tots els agents sanitaris pertinents a través de les fronteres europees, assegurant-nos d’incloure tots els costats del “triangle del coneixement”, perquè la innovació pugui produir-se en la intersecció de la investigació, l’educació i l’empresa en benefici dels ciutadans. Més informació

EIT Health: Together for healthy lives in Europe.

Per mantenir-vos en contacte amb el projecte RetinaReadRisk, subscriviu-vos al butlletí.

Podeu contactar amb nosaltres a través d’aquest correu electrònic: contact@retinareadrisk.eu

L’empresa RetinaReadRisk es va crear en el marc del projecte que porta el mateix nom. Ha rebut cofinançament de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) Health i la Unió Europea en virtut del Grant Agreement 230123.

Descàrrec de responsabilitat

El projecte RetinaReadRisk està finançat per la Unió Europea. No obstant això, els punts de vista i opinions expressats són exclusivament els de l’autor o autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o l’IET. Ni la Unió Europea ni l’autoritat que concedeix la subvenció no poden ser considerades responsables d’aquestes.