Relacionen els hàbits de vida saludables i la síndrome metabòlica en pacients amb trastorns psicòtics

MÉS INFORMACIÓ

Relacionen els hàbits de vida saludables i la síndrome metabòlica en pacients amb trastorns psicòtics

Investigadors de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-CERCA, del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

És el resultat d’un estudi que dona les claus per prevenir el risc cardiovascular en persones amb aquesta malaltia

Portar un estil de vida saludable és clau per a les persones amb un trastorn psicòtic incipient. En aquest sentit, un estudi ha constatat que els hàbits de vida saludables juguen un paper cabdal per minimitzar el risc de síndrome metabòlica, amb una alta prevalença entre aquests pacients. “La síndrome metabòlica és un conjunt de paràmetres que engloben els factors de risc d’atac cardíac més perillosos”, expliquen Yolanda Alonso i Lourdes Martorell, investigadores del projecte i professionals de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-CERCA, del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Aquesta síndrome es diagnostica tenint en compte un conjunt de paràmetres que inclouen els factors de risc d’infart més perillosos i que estan associats a una major mortalitat. Aquests factors són 5: elevat perímetre de la cintura, elevada pressió arterial, elevats nivells en sang de glucosa i triglicèrids, i nivells baixos de colesterol HDL (el colesterol “bo”).

Aquesta investigació, que representa una fita significativa per al tractament del trastorn psicòtic, ha estat possible gràcies a la col·laboració d’investigadors i investigadores de  l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus vinculats també a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-CERCA, al CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV). També hi han participat investigadors  i investigadores de la Fundació Parc Taulí de Sabadell.

L’estudi, publicat recentment a Scientific Reports, ha identificat que, a l’inici dels trastorns psicòtics, el perímetre de la cintura i el nivell de triglicèrids són més alts en les persones amb un trastorn psicòtic incipient que en les persones sanes. Aquest treball també ha identificat que el sexe, l’edat, l’índex de massa corporal, la dieta, l’activitat física, el consum de tabac i de cànnabis i la medicació antipsicòtica contribueixen a empitjorar aquests factors de risc.

Estudiant els pacients després d’un any de ser atesos en la Unitat d’Intervenció Precoç de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, també s’ha trobat que si bé aquestes persones presentaven una millora clínica molt significativa, el perímetre abdominal, els nivells de glucosa i els nivells de colesterol HDL havien empitjorat.

Aquest treball demostra l’efectivitat de la intervenció precoç en la millora clínica de les persones amb un trastorn psicòtic, però també posa en evidència la necessitat de millorar el seu estil de vida per evitar l’empitjorament dels factors de risc metabòlic i, així, poder prevenir el risc cardiovascular.

Referència bibliogràfica: Risk factors for metabolic syndrome in individuals with recent-onset psychosis at disease onset and after 1-year follow-up. Yolanda Alonso, Carmen Miralles, M. José Algora, Alba Valiente-Pallejà, Vanessa Sánchez-Gistau, Gerard Muntané, Javier Labad,  Elisabet Vilella & Lourdes Martorell. Scientific Reports 2022. https://www.nature.com/articles/s41598-022-15479-x

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos