Relacionen el consum de llet sencera amb el deteriorament cognitiu en persones grans

MÉS INFORMACIÓ

Relacionen el consum de llet sencera amb el deteriorament cognitiu en persones grans

Un estudi realitzat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV-CIBERobn valora la relació entre el consum de lactis i la salut cognitiva de persones grans amb alt risc de malaltia cardiovascular

Membres de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV-CIBERobn

URV-IISPV-CIBERobn ha volgut establir quina relació hi ha entre el consum de lactis i la salut cognitiva. Durant un període de dos anys han estudiat el consum total de lactis de més de 6.000 persones de l’estudi PREDIMED-Plus amb alt risc de malaltia cardiovascular. Els resultats obtinguts han posat de manifest que el consum de llet sencera pot estar associat a una taxa més elevada de deteriorament cognitiu en aquest tipus de persones.

Durant els dos anys de durada de l’estudi, l’equip investigador va realitzar diferents proves neuropsicològiques i també una avaluació global de la situació cognitiva dels pacients. Amb les dades obtingudes van avaluar la relació entre la ingesta de lactis, tant de forma global com en funció de diferents tipus de productes (llet sencera, desnatada, iogurts, etc) i el rendiment cognitiu. Passats els dos anys, els resultats van mostrar que aquelles persones que consumien més llet sencera tenien una taxa de declivi cognitiu més gran en comparació amb qui consumia menys. Tot i això, no van observar una associació significativa entre la ingesta dels productes lactis més consumits, inclosa la llet i aquells productes amb menys greix, ni els lactis fermentats (iogurt i formatge) o no fermentats (qualsevol tipus de llet).

Segons l’equip investigador, aquests resultats ofereixen una visió més detallada de la relació potencial que hi ha entre el consum de lactis i la salut cognitiva, destacant la necessitat de dur a terme noves investigacions per avançar en la cerca de l’impacte que la llet i altres productes lactis poden suposar a llarg termini a la salut cognitiva.

El treball, que s’emmarca en el projecte europeu Eat2BeNice, l’ha realitzat l’investigador predoctoral Jiaqi Ni i l’ha dirigit Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana i catedràtic de nutrició i bromatologia Nancy Babio, professora agregada, i Stephanie K. Nishi, investigadora postdoctoral d’Institut de Recerca Sanitària del Canadà (CIHR) i professor visitant de la Unitat de Nutrició Humana. Tots els autors formen part del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. del Centre de Recerca Biomèdica Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) i de l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV-BUSCA). Aquest treball es va fer en col·laboració amb el consorci d’investigadors PREDIMED-Plus.

Referencia bibliogràfica: Ni J, Nishi SK, Babio N, et al. Dairy product consumption and changes in cognitive performance: Two-year analysis of the PREDIMED-Plus cohort. Mol Nutr Food Res. 2022 May 7:e2101058. doi: 10.1002/mnfr.202101058. Epub ahead of print. PMID: 35524484.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos