“L’accés equitatiu i universal a aliments saludables és un aspecte essencial en la prevenció i maneig de les malalties”

MÉS INFORMACIÓ

“L’accés equitatiu i universal a aliments saludables és un aspecte essencial en la prevenció i maneig de les malalties”

L’investigador de l’IISPV i catedràtic de la URV, Jordi Salas-Salvadó, ha estat entrevistat per la revista Nature Medicine, on ha parlat sobre l’estudi PREDIMED i PREDIMED-Plus, en un article que aborda la qüestió de com es relaciona l’alimentació i la dieta mediterrània amb la salut

Jordi Salas Salvadó, responsable del grup Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de l’IISPV

A la literatura científica existeixen molts estudis que intenten avaluar l’efecte d’aliments o nutrients sobre factors de risc com el colesterol, la pressió arterial o altres variables que s’han relacionat amb un risc més alt de patir de malalties cròniques. Però pocs estudis fins ara han avaluat l’efecte que pot tenir un patró dietètic sobre la incidència de malalties. La revista científica Nature Medicine ha entrevistat per aquest motiu diferents investigadors i investigadores que han liderat assajos clínics d’aquest tipus arreu del món. Son assajos clínics portats a terme sobre grans poblacions i amb un seguiment de anys, que intenten avaluar els efectes beneficiosos sobre la salut de intervencions dietètiques.

Entre aquests assajos que es poden contar amb els dits de les mans, es troben PREDIMED i PREDIMED-Plus, dos estudis de prevenció primària de la malaltia cardiovascular realitzats al nostre país on el catedràtic i professor ICREA Acadèmia de la URV i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) Jordi Salas-Salvadó ha tingut una gran implicació com a membre del equip director del projecte PREDIMED i coordinador de l’estudi PREDIMED-Plus.

L’estudi PREDIMED, realitzat sobre més de 7.000 participants seguits durant anys, va demostrar a la comunitat científica que una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge o fruita seca va ser capaç de reduir en un 30% el risc de patir malaltia cardiovascular o mortalitat per aquesta causa en comparació a la realització d’una dieta pobre amb greix d’origen animal i vegetal. Els resultats d’aquest estudi van servir per canviar les recomanacions dietètiques que donen les Societats i Institucions Científiques d’arreu del món per a la prevenció cardiovascular, i es va reconèixer la dieta Mediterrània com un patró dietètic exemplar per la prevenció de la diabetis, l’infart de miocardi, l’ictus o alguns tipus de càncer.

Salas-Salvadó, que també forma part del Centre en Xarxa CIBERobn del Instituto de Salut Carlos III és actualment coordinador del Comitè de Direcció de l’estudi PREDIMED-Plus, un estudi en marxa realitzat amb la participació de més de 6.500 voluntaris per avaluar si la pèrdua de pes amb dieta mediterrània i la promoció d’exercici físic pot tenir beneficis superiors en la prevenció de malaltia cardiovascular i mortalitat en persones reclutades sense aquest tipus de malalties a l’inici de l’estudi. Es preveu publicar els resultats principals de PREDIMED-Plus el 2025-2026. L’estudi PREDIMED-Plus va se catalogat recentment per Nature Medicine com un dels 11 estudis que marcaran properament un punt d’inflexió en els camps de la medicina i la salut Pública.

El fet que dos d’aquests estudis s’hagin realitzat a l’Estat espanyol és excepcional i posa el focus d’atenció dels científics d’arreu del mon en aquest país.

En aquest article de Nature Medicine, es parla d’aquests estudis, que han demostrat amb alt nivell d’evidència que adherir-se a dietes o estils de vida saludables disminueix el risc de patir diferents malalties cròniques com la diabetis, les malalties cardiovasculars o la demència. En l’article s’evidencia la importància que han tingut aquests estudis en la prevenció de la malaltia, així com les dificultats per dur a terme les intervencions dietètiques i l’interès de que es promoguin nous estudis d’aquestes característiques arreu del món amb el finançament públic/privat.

La evidència científica aportada segons els investigadors i investigadores entrevistats fa que s’hagin de dissenyar i establir diferents estratègies de salut pública valentes per disminuir la càrrega que comporten aquestes malalties per al sistema sanitari, tant de països desenvolupats com aquells que es troben vies de desenvolupament.

De fet, segons la primera persona entrevistada – Jordi Salas-Salvadó – “l’accés a equitatiu i universal a aliments saludables és un aspecte essencial en la prevenció i maneig de les malalties”. Múltiples estratègies que tinguin en compte aquesta premissa son necessàries per disminuir la càrrega que comporten les malalties cròniques i al mateix temps tenir cura per la sostenibilitat del planeta per futures generacions.

Nature Medicine, del grup Nature, és una de les revistes més influents i d’impacte a nivell internacional.

https://www.nature.com/articles/s41591-024-02891-1

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos