La ministra de Ciencia e Innovación, Diana Morant, s’ha trobat avui amb investigadors i investigadores de l’IISPV

MÉS INFORMACIÓ

Cristina Aluja Solsona (Unitat de Comunicació de l’IISPV)

La ministra de Ciencia e Innovación, Diana Morant, s’ha trobat avui amb investigadors i investigadores de l’IISPV

Morant ha conegut d’a prop la recerca que es duu a terme a l’institut en les seves diferents àrees d’expertesa: les malalties metabòliques i la nutrició; la infecció, immunitat i medi ambient; l’oncologia i les neurociències i la salut mental

Visita de la ministra de Ciencia e Innovación, Diana Morant, a l’IISPV

La ministra de Ciencia e Innovación, Diana Morant, s’ha desplaçat avui fins a l’Hospital Sant Joan de Reus per trobar-se amb els i les investigadores de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). La responsable d’aquest ministeri ha volgut conèixer de primera mà la recerca que es porta a terme a l’IISPV i concretament s’ha interessat pels projectes que recentment han rebut finançament d’aquest organisme del govern central, com ara el que permetrà desenvolupar un protocol de cribratge de les malalties mentals basat en la detecció de l’alteració genètica major més freqüent, la deleció 22q11. La ministra ha assegurat que “1 de cada 4 llocs de feina creats els últims anys és en l’àmbit de la ciència”.

Tenir en compte aquest aspecte genètic a l’hora de diagnosticar aquest tipus de patologies facilitarà que els tractaments de les mateixes siguin més eficaços i personalitzats, i ajudarà a reduir els costos personals, socioeconòmics i sanitaris que comporten tant per a les persones que les pateixen com per a les seves famílies. Aquest projecte està coordinat per Elisabet Vilella, sotsdirectora de l’IISPV i investigadora de l’Institut Pere Mata.

La ministra també ha conegut d’a prop altres projectes liderats per professionals de l’IISPV que, com l’anterior, han rebut finançament d’aquest organisme del govern central. Alguns d’aquests estan basats en l’enfocament multiòmic (és a dir, analitzen les dades de tot el genoma o de l’expressió de tots els gens) de malalties oncològiques i metabòliques. “Som el país líder en assajos”, afirma Diana Morant.

Altres es focalitzen en investigar eines que serveixin de suport al diagnòstic de malalties metabòliques i en investigar l’aplicació de la intel·ligència artificial per millorar el diagnòstic d’un tipus de càncer.

Altres projectes de recerca de l’IISPV que la ministra ha pogut conèixer en la seva visita a l’IISPV se centren en l’estudi de les intervencions dietètiques i d’estil de vida que milloren la qualitat de vida de la gent gran, dels infants i dels adolescents i de les persones adultes que han estat diagnosticades amb alguna malaltia psiquiàtrica.

Diana Morant considera que “el talent no pot estar només a Barcelona o Madrid”.

En la trobada amb la ministra de Ciencia e Innovación també hi han participat 3 investigadores amb contracte permanent (programes de contractació del ministeri Miguel Servet i Ramón y Cajal), i 2 investigadores i 2 investigadors amb contractes postdoctorals no permanents (programes de contractació del ministeri Miguel Servet).

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

 •  
 • Center of:
 •  
 • Center of:

Segueix-nos