INVESTIGADORS DE L’IISPV I DE L’HUJ23 TROBEN NOUS BIOMARCADORS PER AL DIAGNÒSTIC PRECOÇ DE L’ARTRITIS REUMATOIDE

MÉS INFORMACIÓ

INVESTIGADORS DE L’IISPV I DE L’HUJ23 TROBEN NOUS BIOMARCADORS PER AL DIAGNÒSTIC PRECOÇ DE L’ARTRITIS REUMATOIDE

El grup d’Investigació en Biomarcadors de malalties i Mecanismes Moleculars (Grup DIBIOMEC) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) en col·laboració amb Investigadors del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23) han trobat nous biomarcadors associats amb el debut de l’artritis reumatoide.

L’equip que ha participat en l’estudi a les portes de l’HUJ23

L’artritis reumatoide és una malaltia autoimmune crònica que implica inflamació sinovial i de cartílag adjacent i destrucció òssia. La detecció precoç de l’artritis reumatoide pot influir en el seu progrés i en el pronòstic. Estudis recents suggereixen que la remissió de la malaltia podria estar orientada al tractament rebut en les primeres etapes de desenvolupament de la malaltia i pot portar a un estat de normalitat sense discapacitat al 40% – 60% dels pacients. Actualment el factor reumatoide i/o els anticossos enfront de proteïnes cícliques citrulinades (ACPA), s’utilitzen àmpliament com a biomarcadors per guiar la detecció precoç. Els anticossos ACPA són detectables mesos, inclús anys, abans de les manifestacions clíniques de l’AR, tanmateix, aquests anticossos no són exclusius de l’AR, el que fa que la cerca de nous biomarcadors sigui una necessitat urgent. Per altra banda, els estudis dirigits al diagnòstic de pacients amb artritis reumatoide naïve són escassos, ja que no són de fàcil reclutament.

El mesurament de citocines en sèrum és útil per predir l’activitat clínica de la malaltia d’AR i, en aquest sentit, l’inductor dèbil d’apoptosis similar al TNF (TWEAK), una citocina inflamatòria, s’ha proposat com a mitjancer de la inflamació i l’erosió òssia en l’artritis reumatoide, però no es coneixen gens els seus nivells en el context de l’AR primerenca. Els microARN derivats d’exosomes (exomiARN) estan involucrats a la patogènesi de malalties autoimmunes. Tot i que es coneix que varis exomiARN participen en el desenvolupament de  la AR, s’ha investigat molt poc sobre l’ús potencial en el diagnòstic primerenc de la malaltia.

El grup DIBIOMEC de l’IISPV, liderat per la Dra. Matilde Rodriguez Chacón té expertesa en la recerca de biomarcadors en malalties amb vessants inflamatòries com l’obesitat, la resistència a la insulina o el càncer. Disposa també de patents internacionals per al diagnòstic del càncer de pròstata basades a detectar biomarcadors d’agressivitat de càncer de pròstata. En el present treball, realitzat en col·laboració amb investigadors del servei de reumatologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, en el que la investigadora principal és la Dra. Samantha Rodriguez-Muguruza, s’ha identificat un panell diagnòstic compost per unes combinacions de nivells sèrics de la citoquina proinflamatòria TWEAK i dos microARNs derivats d’exosomes (exomiR-451a, exomiR-25-3p) que junts poden superar el diagnòstic de biomarcadors d’AR clàssic en un 2,9%, millorant el diagnòstic preclínic.

L’article ha estat publicat a la revista de “Frontiers in Immunology” amb un índex d’impacte de 7.561 (Q1).

Article de referència:

Rodríguez-Muguruza S, Altuna-Coy A, Castro-Oreiro S, Poveda-Elices MJ, Fontova-Garrofé R and Chacón M.R (2021). A Serum Biomarker Panel of exomiR-451a, exomiR-25-3p and Soluble TWEAK for Early Diagnosis of Rheumatoid Arthritis. Front. Immunol. 12:790880. doi: https://doi.org/10.3389/fimmu.2021.790880

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos