Investigadors de l’IISPV i de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona han rebut una beca Lilly per investigar en reumatologia

MÉS INFORMACIÓ

Investigadors de l’IISPV i de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona han rebut una beca Lilly per investigar en reumatologia

Impuls de la reumatologia cercant nous biomarcadors per al diagnòstic precoç de l’artritis reumatoide

La Dra. Samantha Rodriguez, del Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona (HJ23) i membre del Grup de Recerca “Biomarcadors de Malalties i Mecanismes Moleculars” (Grup DIBIOMEC) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), liderat per la Dra. Matilde Rodríguez Chacón, ha rebut la Beca Lilly per a Projectes de Recerca individual i Col·laborativa de la Societat Catalana de Reumatologia per realitzar l’estudi “Cerca de biomarcadors de diagnòstic en sèrum de pacients amb artritis reumatoide naïve mitjançant un enfocament multiòmic combinat”.

L’objectiu d’aquestes beques és impulsar el desenvolupament i la investigació de la reumatologia a Catalunya, atorgant una beca per al millor projecte original i inèdit presentat, vinculat a aspectes clínics, epidemiològics o de recerca bàsica a Reumatologia.

L’artritis reumatoide és una malaltia autoimmune crònica que implica inflamació sinovial i de cartílag adjacent, i destrucció òssia. La detecció precoç de l’artritis reumatoide pot influir en la progressió i el pronòstic. Estudis recents suggereixen que la remissió de la malaltia podria estar orientada al tractament rebut en les primeres etapes de desenvolupament i pot portar a un estat de normalitat sense discapacitat al 40%-60% dels pacients. Els estudis dirigits al diagnòstic de pacients amb artritis reumatoide naïve són escassos, ja que no són de fàcil recrutement. Així doncs, aquest projecte té com a principal objectiu l’ús combinat de la proteòmica i la metabolòmica en sèrum/plasma d’una cohort ben caracteritzada de pacients amb artritis reumatoide d’inici per tal d’obtenir biomarcadors que ens permetin diagnosticar de manera primerenca la malaltia i obtenir una visió més holística dels sistemes biològics alterats.
El Grup DIBIOMEC de l’IISPV és un grup de recerca translacional interessat en la recerca de biomarcadors de malalties, amb vessant inflamatori, com l’obesitat, la resistència a la insulina, l’artritis reumatoide o el càncer.

També disposa de patents internacionals pel diagnòstic del càncer de pròstata basades a detectar biomarcadors d’agressivitat del càncer. Amb aquest nou projecte, el grup pretén reforçar les troballes, publicades recentment a la revista Frontiers in Immunology (https://doi.org/10.3389/fimmu.2021.790880), a buscar nous biomarcadors pel diagnòstic precoç de l’artritis reumatoide.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos