Identifiquen una nova línia de probiòtics per tractar l’obesitat i la diabetis

MÉS INFORMACIÓ

Identifiquen una nova línia de probiòtics per tractar l’obesitat i la diabetis

 • Amb ells s’aconseguiria disminuir els nivells de succinat a la sang, que les persones amb aquest tipus de malalties metabòliques tenen elevats, i revertir així la inflamació que aquesta situació els causa, segons es desprèn d’un estudi que ha rebut el suport de la Fundación “la Caixa”
 • El nombre de persones amb obesitat a tot el món s’ha triplicat els darrers 50 anys, segons l’Organització Mundial de la Salut
D’esquerra a dreta: Joan Vendrell, Isabel Huber, Enrique Calvo i Sonia Fernández-Veledo, autors del treball.

Un estudi publicat a la prestigiosa revista Microbiome i liderat pel grup DIAMET, amb investigadors i investigadores de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgi (IISPV)-CERCA, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) ha permès trobar una nova via terapèutica per al tractament de malalties inflamatòries i metabòliques com l’obesitat o la diabetis tipus 2. En concret, la investigació, que ha rebut el suport de la Fundació “la Caixa”, suggereix que la salut metabòlica de les persones amb aquestes malalties podria experimentar una millora en aconseguir disminuir-los els nivells de succinat a la sang mitjançant l’administració d’uns bacteris específics que actuen com a probiòtics.

El succinat és un metabòlit amb múltiples funcions que produeixen de forma natural les cèl·lules del nostre organisme i els bacteris intestinals o microbiota. En malalties metabòliques i inflamatòries com l’obesitat i la diabetis, on hi ha una alteració de la microbiota intestinal, els nivells de producció d’aquest metabòlit es troben elevats, fet que està directament relacionat amb la inflamació característica en aquest tipus de pacients.

Precisament, diversos estudis previs de DIAMET, el grup de recerca que ha liderat aquest estudi i que coordinen els doctors Sonia Fernández-Veledo i Joan Vendrell, havien demostrat que detectar uns nivells elevats a la sang d’aquest metabòlit indica que la persona no gaudeix d’una bona salut metabòlica i que, per tant, té més risc de desenvolupar altres patologies en un futur. Per tot això, aquest indicador és clau.

“En investigacions prèvies del nostre grup bàsicament mostràvem que aquests pacients tenien més bacteris productors de succinat i menys bacteris dels que el consumeixen, però no havíem aconseguit provar una relació directa causal. En aquesta investigació i mitjançant l’ús de models animals obesos lliures de microbiota, demostrem per primer cop que la microbiota intestinal és l’origen dels nivells augmentats de succinat en obesitat i diabetis”, explica Sonia Fernández-Veledo. I afegeix: “aquesta nova línia de probiòtics es basa en l’ús de bacteris consumidors de succinat, que disminuirien la inflamació i, en conseqüència, millorarien els nivells glucèmics i la sensibilitat a la insulina, dos aspectes que es troben alterats en el cas de les persones amb diabetis”.

Investigar en aquests àmbits és crucial ja que segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la incidència de l’obesitat a la població mundial s’ha triplicat els darrers 50 anys. Aquesta malaltia constitueix el factor de risc més important per al desenvolupament de la diabetis, trastorn que, alhora, és considerat per l’OMS la novena causa més important de mort al món. La majoria de les persones que la pateixen (un 80%) són obeses.

Probiòtics que revolucionen el mercat

“Després de demostrar que aquest augment del succinat ve de la microbiota ens vam fer les següents preguntes: si administrem un bacteri que consumeixi succinat n’aconseguirem disminuir els nivells circulants?, i si disminuïm els nivells circulants millorarem el perfil metabòlic?”, explica Isabel Huber, primera autora signant de l’article científic. Aquesta nova línia de probiòtics permet, a més, monitoritzar la seva efectivitat en temps real ja que “gràcies a aquest estudi, ara en coneixem el mecanisme d’acció, i, per altra banda, el resultat de l’activitat d’aquests bacteris és fàcilment mesurable a la sang”, declara Isabel Huber. I afegeix: “Si bé es coneix que molts dels probiòtics que avui dia es troben al mercat són beneficiosos, moltes vegades es desconeix realment com actuen i, per tant, no se’n pot determinar de manera objectiva el seu efecte”.

L’objectiu de l’equip de recerca és que aquests probiòtics s’acabin comercialitzant i que serveixin perquè les persones amb trastorns metabòlics i inflamatoris (l’obesitat o la diabetis, però també altres malalties, com el Crohn o la del fetge gras no acohòlic) puguin trobar una nova via, més efectiva, per al tractament. És a través de l’spin-off Succipro, que neix fruit d’anys de recerca de DIAMET en aquesta línia, que aquests probiòtics estan sent desenvolupats. A més, l’empresa treballa en altres teràpies, també basades en la disminució del succinat, per al tractament d’aquest tipus de malalties.

Aquesta investigació ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), de l’Institut Nacional d’Investigació en Salut i Medicina de França (INSERM) i de les empreses Biomathematica i Probiotical (Itàlia). D’altra banda, ha pogut portar-se a terme gràcies al suport rebut per part de la Fundació “la Caixa” (mitjançant les seves línies d’ajuts a projectes d’innovació de CaixaResearch Validate i a projectes biomèdics CaixaResearch, d’investigació en salut), del Ministerio de Ciencia e Innovación, del Instituto de Salud Carlos III, de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya (AGAUR) i de la Fundación para la Innovación y la Prospectiva en España (FIPSE).

Referencia bibliográfica: Huber-Ruano I, Calvo E, Mayneris-Perxachs J, Rodríguez-Peña MM, Ceperuelo-Mallafré V, Cedó L, Núñez-Roa C, Miro-Blanch J, Arnoriaga-Rodríguez M, Balvay A, Maudet C, García-Roves P, Yanes O, Rabot S, Grimaud GM, De Prisco A, Amoruso A, Fernández-Real JM, Vendrell J, Fernández-Veledo S. Orally administered Odoribacter laneus improves glucose control and inflammatory profile in obese mice by depleting circulating succinate. Microbiome. 2022 Aug 25;10(1):135. doi:
10.1186/s40168-022-01306-y. PMID: 36002880.

 • Visualització del vídeo resum d’aquesta investigació elaborat per Research Square: https://youtu.be/tY6RvvFQZ6s

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos