Identifiquen una molècula a la sang que ajuda a predir si una persona desenvoluparà la COVID-19 de una forma més severa

MÉS INFORMACIÓ

Identifiquen una molècula a la sang que ajuda a predir si una persona desenvoluparà la COVID-19 de una forma més severa

 • És el resultat d’un estudi liderat per grups de recerca de l’IISPV, de Tarragona, i que ha estat possible gràcies a la col·laboració de diferents hospitals, entre ells el Joan XXIII
 • Permetrà diagnosticar a temps si un pacient té més risc de patir complicacions en el seu estat de salut a conseqüència d’aquesta malaltia
Imatge del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona durant el període de recollida de mostres per l’estudi.

Un estudi liderat per grups de recerca de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de Tarragona, i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la col·laboració de diferents centres hospitalaris (entre ells l’Hospital Joan XXIII) ha identificat un biomarcador que ajudarà a predir si un o una pacient té més risc de patir complicacions en el seu estat de salut a conseqüència de la COVID-19. Es tracta del piruvat (un dels metabòlits que juga un paper clau en el procés d’abastiment d’energia de les cèl·lules), que quan es troba alterat i els seus nivells a la sang són elevats, indica que una persona té més tendència respecte a altres pacients a evolucionar cap a un pronòstic més greu de la malaltia.

A més d’ajudar a detectar a temps quan un pacient té més risc de presentar complicacions a conseqüència de la COVID-19, aquest biomarcador contribueix a un millor abordatge i seguiment de la malaltia, per tal d’afavorir la seva recuperació. D’altra banda, la identificació d’aquest biomarcador també representa una nova via terapèutica per a altres malalties inflamatòries i metabòliques ja que la funció d’aquest metabòlit no només és la de proveir d’energia a les cèl·lules, sinó que té una implicació directa per a la salut i el bon funcionament de qualsevol part del nostre cos (el seu paper també és el d’emetre senyals emissores cap a les mateixes).

Aquest estudi va néixer fruit d’una investigació anterior en aquesta línia, a partir del qual es va poder intuir que alguns metabòlits implicats en el procés d’obtenció d’energia de les cèl·lules podrien tenir un paper clau en l’evolució de la COVID-19 i l’empitjorament de l’estat de salut del pacient (arribant a desencadenar complicacions severes).

Investigacions en aquesta línia podrien representar un punt d’inflexió en l’abordatge de la COVID-19 ja que quan aquesta malaltia es complica i l’estat de salut del pacient passa a ser crític, el risc de morir també es dispara. Per això, investigar aquest aspecte de la malaltia és clau: els resultats obtinguts podran ser implementats a la pràctica clínica. “Gràcies a aquesta investigació el personal sanitari que als hospitals diagnostica i tracta la COVID compta ara amb una referència o biomarcador per identificar amb anàlisis de sang si un pacient té els nivells d’aquest metabòlit més elevats i, per tant, si és més propens a presentar complicacions de la malaltia”, explica Sonia Fernández-Veledo, que, juntament amb Anna Rull, ha liderat aquest projecte. I afegeix: “Aquesta tècnica és més senzilla i econòmica que la utilitzada en el primer estudi i, per tant, podria tenir un impacte clínic potent en la salut pública”.

Aquestes investigadores de l’IISPV pertanyen als grups de recerca de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (que forma part del centre d’investigació biomèdica en xarxa  CIBERDEM) i d’Infecció i Immunitat (pertany a CIBERINFEC), respectivament.  La investigació ha estat possibles gràcies a la col·laboració dels hospitals Joan XXIII, de Tarragona; Virgen del Rocío, de Sevilla; i l’Hospital Vall d’Hebron, de Barcelona, que han contribuït tot facilitant mostres de pacients.

Referència bibliogràfica: Ceperuelo-Mallafré V, Reverté L, Peraire J, Madeira A, Maymó-Masip E, López-Dupla M, Gutierrez-Valencia A, Ruiz-Mateos E, Buzón MJ, Jorba R, Vendrell J, Auguet T, Olona M, Vidal F, Rull A, Fernández-Veledo S; Circulating pyruvate is a potent prognostic marker for critical COVID-19 outcomes; Frontiers in Immunology 2022; doi: 10.3389/fimmu.2022.912579.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos