Estudiaran el paper de la dieta en la modulació de proteïnes que poden predir el deteriorament cognitiu

MÉS INFORMACIÓ

Estudiaran el paper de la dieta en la modulació de proteïnes que poden predir el deteriorament cognitiu

  • La recerca de l’IISPV i la URV ajudarà a detectar en estadis primerencs malalties com ara la d’Alzheimer i dissenyar estratègies de prevenció i tractament
El grup de recerca d’Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM)

El grup de recerca d’Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i de la Universitat Rovira i Virgili comença un projecte que té per objectiu identificar en sang diferents proteïnes que poden predir el deteriorament cognitiu i estudiar el paper de la dieta i l’estil de vida en la seva modulació. Aquest estudi, finançat per un programa europeu i dos d’estatals i que té una durada de tres anys, ha d’ajudar a detectar malalties com per exemple la d’Alzheimer en estadis primerencs i aportar evidències científiques per dissenyar estratègies de prevenció i tractament.

En els darrers anys, la comunitat científica internacional ha dedicat esforços en aïllar possibles marcadors biològics que ajudin a predir l’aparició de demència en etapes inicials d’aquestes malalties. Actualment, es disposa d’algun d’aquests biomarcadors, però per a la seva obtenció s’han d’utilitzar tècniques invasives com la punció lumbar, que no està exempta de riscos per a la persona.

Els investigadors del projecte, a partir de mostres biològiques disponibles de voluntaris de l’ampli estudi PREDIMED-Plus als quals se’ls ha avaluat entre altres l’estat cognitiu a llarg termini, intentaran identificar en sang diferents proteïnes relacionades amb la cognició i la neurodegeneració. Això permetrà conèixer aquelles proteïnes que de manera primerenca s’associen a un pitjor deteriorament cognitiu amb el temps.

Al mateix temps els investigadors intentaran avaluar si la dieta, l’activitat física o la pèrdua de pes poden modular el nivell d’aquestes proteïnes, cosa que ajudarà a entendre com els canvis en l’estil de vida poden retardar aquest deteriorament cognitiu en persones grans. Per últim, els resultats obtinguts es validaran en una altra cohort de participants sans o amb demència.

Un problema en augment

El 2020 es va estimar que al voltant de 55 milions de persones al món patien algun tipus de demència, i s’espera que aquest nombre continuï en augment en paral·lel a l’increment de l’esperança de vida. La malaltia d’Alzheimer és la causa més comuna de demència, caracteritzada per una disminució del funcionament cognitiu (pensament, memòria i raonament) i de les habilitats conductuals. A més de tenir importants implicacions econòmiques tant per a l’individu com per a la societat, la seva aparició i progressió limita les activitats de la vida diària, deteriora la qualitat de vida i augmenta el risc d’altres patologies. Per tant, hi ha una necessitat urgent de desenvolupar estratègies preventives i de tractament.

En aquest sentit, l’objectiu final d’aquest ambiciós estudi no només ajudarà a detectar en estadis primerencs aquelles persones amb risc de deteriorament cognitiu sinó que aportarà evidència científica per dissenyar estratègies de prevenció i tractament d’aquesta condició.

El projecte ha rebut 250.000 euros de finançament gràcies a la subvenció de l’Institut Carles III, al projecte-beca de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició, i al fons del projecte europeu PRIME. Està liderat pels investigadors del grup de recerca ANUT-DSM Jordi Salas-Salvadó i Indira Paz-Gabriel, que també ho és de la Xarxa CIBERobn. La resta de l’equip el formen Nancy Babio, Jesús García-Gavilan i Alessandro Atzeni, amb la col·laboració d’investigadors de l’Hospital Universitari de Sant Joan i l’Institut Pere Mata de Reus, així com diferents investigadors predoctorals, com és el cas d’Hernando Margara, que realitzarà la seva tesi sobre aquest tema.