La fruita seca es recomanada per a prevenir les malalties cardiovasculars, però engreixen?

MÉS INFORMACIÓ

Jordi Salas-Salvadó

La fruita seca es recomanada per a prevenir les malalties cardiovasculars, però engreixen?

Els fruits secs es recomanen per a la salut cardiovascular, però persisteix la preocupació que aquests poden contribuir a l’augment de pes a causa de la seva alta densitat energètica i contingut de greix. El present treball ha demostrat que els fruits secs en quantitats recomanades no produeixen augment de pes o fins i tot el seu consum s’associa amb una disminució de les mesures d’adipositat.

Aquests són els resultats d’un estudi liderat per un equip de recerca de la Unitat d’Assajos Clínics i Síntesis del Coneixement 3D de Toronto i el Departament de Ciències de la Nutrició de la Facultat de Medicina de la Universitat de Toronto (el Canadà), en col·laboració amb la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, que s’han publicat en la revista Obesity Reviews.

El consum de fruits secs no produeix augment de pes, malgrat la seva alta densitat energètica i contingut de greix, i fins i tot pot estar associat amb una disminució de les mesures d’adipositat. Així ho demostren els resultats d’un estudi realitzat per un equip internacional d’investigadors entre els quals es troben els de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV i CIBERobn, que ha estat publicat recentment en la revista científica Obesity Reviews.

Els fruits secs han estat recomanats per les guies dietètiques i de pràctica clínica per a la diabetis i la salut cardiovascular, tant sols o com a part de patrons dietètics com la dieta Mediterrània, la dieta Portfolio i la dieta DASH, entre altres. A més, els fruits secs han rebut diverses declaracions de propietats saludables a tot el món, suggerint que el consum diari d’aproximadament 30-45 grams al dia pot tenir beneficis per a la salut. Malgrat aquestes recomanacions, persisteix la preocupació que els fruits secs poden contribuir a l’augment de pes a causa de la seva alta densitat energètica i contingut de greix, mantenint-se a tot el món un consum de fruita seca per sota de les quantitats que es recomanen per a obtenir beneficis per a la salut. Això és degut en part, a la preocupació que existeix per part dels consumidors i alguns agents de la salut pel possible augment de pes associat al consum d’aliments amb alt contingut de greix i densitat energètica. Amb l’alarmant augment de la prevalença de sobrepès i obesitat en els últims anys i les complicacions cardiometabòliques que això comporta, algunes associacions científiques han advertit contra el consum excessiu de fruits secs al mateix temps que els recomanen per a la prevenció de malalties cardiovasculars.

Per a investigar aquesta inquietud, es va realitzar una revisió sistemàtica i una metanàlisi de cohorts prospectives i assajos clínics aleatoritzats resumint tota evidència disponible. Mitjançant aquest mètode es reuneix tota l’evidència científica rellevant i s’apliquen mètodes estadístics que permeten sintetitzar els resultats. A més, es va aplicar l’enfocament Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluation (GRADE) que permet qualificar la certesa de l’evidència científica obtinguda amb els resultats científics. Aquesta eina ha estat adoptada per més de 100 organitzacions importants de tot el món, inclosa l’Organització Mundial de la Salut, per a realitzar recomanacions de pràctica clínica i polítiques de salut.

La present revisió sistemàtica realitza un metanàlisi de 7 cohorts prospectives úniques i 114 comparacions d’assajos, que involucren a 569,910 i 5,783 participants, respectivament, amb una avaluació GRADE completa de la certesa de l’evidència de l’impacte que tenen els fruits secs en les mesures d’adipositat. Les anàlisis van mostrar que el consum de fruits secs en quantitats recomanades no provoca augment de pes, o fins i tot el seu consum s’associa amb una disminució de les mesures d’adipositat. Atès que el consum de fruits secs és molt baix a tot el món, segons la Dra. Stephanie Nishi primera autora d’aquest estudi, “els fruits secs es poden recomanar lliurement sense que existeixi la preocupació que puguin contribuir a l’augment de pes, igual que es fa amb altres aliments saludables per al cor, com és el cas de les fruites i verdures”.

Segons el Dr. Jordi Salas-Salvadó, cap de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, “el present estudi té importants implicacions per als professionals de la salut, ja que a partir d’ara han de recomanar consumir fruits secs pels seus beneficis cardiometabòlics sense tenir por al fet que aquestes recomanacions puguin tenir repercussions adverses sobre un hipotètic augment de pes corporal”.

El treball ha estat realitzat per la Dra. Stephanie K. Nishi, investigadora postdoctoral i professora visitant de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i altres investigadors del Departament de Ciències Nutricionals de la Facultat de Medicina de la Universitat de Toronto (Effie Viguiliouk, Sonia Blanco Mejia, Cyril W.C. Kendall, Richard P. Bazinet, Anthony J. Hanley, Elena M, Comelli i David J.A. Jenkins) sota la supervisió del professor John L. Sievenpiper en col·laboració amb el professor Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, tots dos membres del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i de l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili.

Referència bibliogràfica: Bibliographic reference: Nishi SK, Viguiliouk E, Blanco Mejia S, et al. Are Fatty Nuts a Weighty Concern? A Systematic Review and Meta-Analysis and Dose-response Meta-regression of Prospective Cohorts and Randomized Controlled Trials, Obesity Reviews, DOI: 10.1111/obr.13330.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.13330

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos