Els fills de mares fumadores durant l’embaràs tenen més del doble de possibilitats de tenir la tensió alta

MÉS INFORMACIÓ

Els fills de mares fumadores durant l’embaràs tenen més del doble de possibilitats de tenir la tensió alta

Un equip investigador de la URV-IISPV analitza 572 casos per relacionar el tabaquisme en embarassades amb la salut cardiovascular dels infants

Equip investigador del projecte.

Una de cada cinc adolescents fuma o ha fumat durant l’últim mes. El tabaquisme és encara un problema greu a la societat, sobretot durant el període de gestació. De fet, un 19,4% de les dones catalanes embarassades fumaven abans de quedar-s’hi i un 10,1% segueixen fent-ho durant tota la gestació. Per tant, només un 47,9% de les dones fumadores deixen el tabac durant l’embaràs. Són dades de l’enquesta sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris a l’Estat Espanyol i de l’informe sobre el tabaquisme a Catalunya de l’Agència de Salut Pública de Catalunya respectivament, totes dues de l’any 2021. “Aquest hàbit té conseqüències que potser no són aparents en el naixement, però sí a llarg termini”, explica Esther Parada, investigadora de la Unitat de Recerca en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà (URPNDH) de la URV-IISPV. Aquest equip de recerca ha aconseguit relacionar de forma directa el consum de tabac durant l’embaràs amb una tensió alta més elevada dels infants, quan tenen 11 anys.

Fa més de vint anys que aquest grup participa en un estudi europeu que ha monitorat 572 persones des del naixement, incloent-hi dades prenatals. Si bé l’objectiu inicial era valorar si el contingut proteic de la llet de fórmula podria tenir efectes sobre l’obesitat dels infants a llarg termini, també es van registrar diversos factors prenatals i perinatals que han permès identificar nous indicadors de risc cardiovascular. És el cas del tabaquisme en embarassades, que aquesta recerca ha associat amb una pressió sanguínia elevada en infants.

Del total d’embarassades registrades, un 20% havia fumat, en més o menys grau, durant l’embaràs. Onze anys després, l’equip investigador de la URV-IISPV ha observat que els infants de mares que havien fumat durant tot l’embaràs tenen més del doble de possibilitats de desenvolupar hipertensió que els de mares que no havien fumat o ho havien deixat durant el primer trimestre de la gestació. Per la investigadora Esther Parada es tracta d’una dada destacable: “Hem de fer saber a les mares gestants que deixar el tabaquisme, fins i tot quan estan embarassades, representa un clar benefici per al nadó”.

Encara que hi ha una relació molt estudiada entre el tabaquisme durant la gestació i un baix pes en néixer i també entre un baix pes en néixer i desenvolupar hipertensió, els nadons analitzats en aquest estudi presentaven un pes normal quan van néixer. Això ha permès demostrar que el tabaquisme durant l’embaràs afecta la salut cardiovascular de l’infant de manera més directa.

Aquest treball, en què participen grups de recerca d’arreu d’Europa, recull dades clíniques sobre individus del continent i en registra factors prenatals —com el nivell educatiu de la mare, el consum d’alcohol durant l’embaràs, el pes en néixer, etc.— i perinatals —com l’evolució del pes de l’infant, l’obesitat, el metabolisme glucèmic o lipídic, l’alimentació precoç del nadó etc. D’aquesta manera, diversos grups investigadors disposen d’una base de dades extensa i representativa de la població europea que poden utilitzar per elaborar recerques que relacionin estadísticament certs factors prenatals i perinatals en edat primerenca amb l’aparició de malalties cardiovasculars. L’estudi seguirà creixent en un futur i l’any vinent està prevista una convocatòria dels participants en què s’ampliaran les dades dels pacients, que tindran 18 anys.

Referència: Parada-Ricart, E., Luque, V., Zaragoza, M. et al. Effect of maternal smoking during pregnancy on child blood pressure in a European cohort. Sci Rep 12, 17308 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-21337-7

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos