Els àcids grassos omega-3, i en particular el DHA, estan associats amb major capacitat d’atenció en adolescents

MÉS INFORMACIÓ

Els àcids grassos omega-3, i en particular el DHA, estan associats amb major capacitat d’atenció en adolescents

Els àcids grassos insaturats de tipus omega-3 són fonamentals per al bon desenvolupament i funcionament del cervell.
  • L’estudi, realitzat amb una població adolescent sana a Barcelona, també va analitzar per primera vegada nivells d’àcid alfa-linoleic, un greix insaturat vegetal 
  • És el resultat d’una investigació coliderada per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i ISGlobal

L’àcid docosahexaenoic (DHA) està associat amb una major capacitat d’atenció selectiva i sostinguda en adolescents, mentre que l’àcid alfa-linolènic (ALA) està associat amb una menor impulsivitat, segons un estudi coliderat per ISGlobal, centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”, i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Els resultats confirmen la importància de tenir una dieta que aporti quantitats suficients d’aquests àcids grassos insaturats per a un desenvolupament cerebral saludable.

Durant l’adolescència ocorren importants canvis estructurals i funcionals en el cervell, sobretot en la zona prefrontal, que juga un paper important en el control de l’atenció. D’altra banda, se sap que els àcids grassos insaturats de tipus omega-3 són fonamentals per al bon desenvolupament i funcionament del cervell. El més abundant en el cervell, i particularment en la zona prefrontal, és el DHA, que s’adquireix pel consum de peixos grassos.

“Malgrat la coneguda importància del DHA en el desenvolupament cerebral, pocs estudis han avaluat si juga un paper en la capacitat d’atenció d’adolescents sans,” comenta Jordi Júlvez, investigador de l’IISPV, investigador associat d’ISGlobal i coordinador de l’estudi. “A més, el possible paper de l’àcid alfa-linoleic (ALA), un altre omega-3 però d’origen vegetal, no ha estat tan àmpliament estudiat,” afegeix. Això és rellevant, vist el baix consum de peix en societats occidentals.

El propòsit d’aquest estudi va ser determinar si un consum més elevat de DHA i ALA estava associat a una major capacitat d’atenció en un grup de 332 adolescents de diferents col·legis a Barcelona. Les i els participants es van sotmetre a proves informatitzades que mesuren temps de reacció per a determinar capacitat d’atenció selectiva i sostinguda, capacitat d’inhibició davant estímuls de distracció, i impulsivitat. També van contestar una sèrie de preguntes sobre hàbits dietètics i van donar mostres de sang per a analitzar nivells de DHA i ALA en glòbuls vermells —una mesura objectiva i vàlida de l’aportació d’aquests greixos per la dieta a llarg termini.

Els resultats mostren que majors nivells de DHA s’associen amb major capacitat d’atenció selectiva i sostinguda, i d’atenció inhibitòria. En canvi, l’ALA no es va associar amb capacitat d’atenció, però sí amb una menor impulsivitat. “Encara no és clar el paper de l’ALA en l’atenció, però aquesta troballa pot ser clínicament rellevant, ja que la impulsivitat és una característica de diverses afectacions psiquiàtriques, com el TDAH,” explica Ariadna Pinar-Martí, primera autora de l’estudi.

“El nostre estudi indica que el DHA en la dieta molt probablement juga un rol en les tasques que requereixen atenció, però es necessiten més estudis per a confirmar una causa-efecte, particularment per a entendre el rol de l’ALA”, conclou Júlvez. En tot cas, les troballes se sumen a l’evidència ja existent sobre el benefici de consumir peixos grassos (la principal font de DHA) en moments en què el cervell s’està desenvolupant en la seva màxima sofisticació abans d’aconseguir l’adultesa.

Referència bibliogràfica: Pinar-Marti A, Fernández-Barrés S, Gignac F et al.  Red blood cell omega-3 fatty acids and attention scores in healthy adolescents. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2022 Aug 12. doi: 10.1007/s00787-022-02064-w.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos