El succinat, un metabòlit que podria ser clau en el desenvolupament de nous tractaments per l’obesitat o la diabetis

MÉS INFORMACIÓ

Dra Sonia Fernandez Veledo

El succinat, un metabòlit que podria ser clau en el desenvolupament de nous tractaments per l’obesitat o la diabetis

Una millor comprensió del paper fisiopatològic de l’eix succinat / SUCNR1 en el metabolisme podria obrir noves vies per al tractament de pacients amb obesitat o diabetis.  

Un estudi del grup Diamet de IISPV-CERCA, l’Hospital Universitari Joan XXIII, la URV i CIBERDEM amb el suport econòmic de CaixaResearch de Fundació “la Caixa”.   

Investigadors del grup de recerca en diabetis i malalties metabòliques (DIAMET), de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), liderat per la Dra. Sonia Fernandez Veledo, publica un article de revisió a la revista Trends in Endocrinology & Metabolism que ofereix una nova perspectiva del succinat des del punt de vista metabòlic. Aquest estudi aporta una major comprensió d’aquest metabòlit i podria obrir noves vies per al tractament de l’obesitat i la diabetis. Aquest projecte de recerca ha rebut una ajuda de prop d’un milió d’euros en el marc de la Convocatòria CaixaResearch d’Investigació en Salut de Fundació “la Caixa”.

L’obesitat afecta a més de 650 milions de persones i l’OMS la considera una pandèmia del segle XXI. En els últims anys ha crescut l’interès en la capacitat de senyalització dels metabòlits energètics, és a dir, de la seva capacitat d’actuar com hormones i que ens ajudin, per tant, en el tractament de malalties com l’obesitat, la diabetis i els seus trastorns associats. Els metabòlits energètics són aquells que ens ajuden a cobrir les necessitats energètiques del metabolisme. El Succinat és un dels que major interès està despertant per les capacitats que té, a més, d’actuar com a molècula de senyalització dintre i fora de la cèl·lula.

En aquest article de revisió s’explica com el succinat, un metabòlit que històricament s’associava amb l’obtenció d’energia i processos inflamatoris, regula també la fisiologia de teixits amb una important funció metabòlica com el teixit adipós, el múscul esquelètic o el ronyó, entre d’altres.

A més de la seva funció com a regulador de l’homeòstasis energètic, són varis els estudis que han demostrat que patologies inflamatòries – entre les quals s’inclouen l’obesitat i la diabetis – s’associen amb un augment crònic dels nivells circulants de succinat. De fet, els estudis portats a terme pel grup DIAMET el proposen com a un biomarcador de disfunció metabòlica. Tanmateix, estudis recents demostren que també pot existir un augment transitori d’aquest metabòlit en situacions fisiològiques com l’exercici o la ingesta, el que dóna suport a la seva funció metabòlica i el seu paper en el normal funcionament del nostre organisme.

El succinat es converteix per tant en un metabòlit important en la regulació no només de la resposta inflamatòria sinó que també del metabolisme. Un coneixement més gran de les seves funcions, tant en situacions fisiològiques com patològiques, és clau en el desenvolupament de noves eines clíniques per al tractament de pacients amb obesitat i diabetis.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos