El projecte per millorar els dispositius de registre de l’activitat neuronal dels infants guanya un dels premis Emprèn de la Diputació

MÉS INFORMACIÓ

El projecte per millorar els dispositius de registre de l’activitat neuronal dels infants guanya un dels premis Emprèn de la Diputació

El projecte, presentat pels investigadors Albert Fabregat de la URV i Vicenç Pascual de l’IISPV, ha estat el vencedor en la categoria Salut i Esport. Rebrà 4.000 euros que servirà per fer avançar el projecte, així com un servei d’assessorament personalitzat.

Un dels projectes finançats per la convocatòria dels Premis Emprèn de la Diputació que s’han lliurat aquest dijous, és de l’investigador del departament d’Enginyeria Mecànica de la Universitat Rovira i Virgili, Albert Fabregat i Vicenç Pascual, cap de la secció de Neurofisiologia clínica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili per millorar els dispositius per registrar la funció cerebral dels infants.

La incidència de dany cerebral és especialment alta en el període neonatal i es pot presentar com una falta de to muscular o en forma de convulsions, moltes vegades subtils o difícils de detectar en el nounat. Un diagnòstic precoç de la funció cerebral és fonamental per assegurar un tractament adequat.

És per aquest motiu que l’electroencefalografia d’amplitud, un procediment utilitzat per identificar epilèpsies i danys cerebrals, és indispensable a les unitats de cures intensives neonatals. No obstant això, els elèctrodes utilitzats per a monitorar la funció cerebral no sempre compleixen els requisits necessaris dels nounats. Per exemple, els neonats, en especial els nascuts prematurs, tenen una pell molt fina i fràgil, propensa a sofrir danys a causa de pressions externes dels elèctrodes convencionals.

Els investigadors Albert Fabregat (URV) i Vicenç Pascual (IISPV) han dissenyat un nou elèctrode específic que permet un millor registre de l’activitat neuronal del cervell, alhora que és senzill de col·locar i extreure amb una major seguretat pel nounat. L’elèctrode dissenyat té en compte factors necessaris com la flexibilitat per permetre un maneig còmode del bebè, una millor qualitat del senyal per als registres prolongats i un disseny translúcid per a poder veure la pell i evitar en la mesura que sigui possible els danys.

Aquest tecnologia ha estat protegida mitjançant una sol·licitud de patent gràcies a la col·laboració de la Unitat de Valorització de la Fundació URV i de la Unitat d’Innovació i Transferència de l’IISPV i ara ha rebut 4.000 euros de la Diputació per poder avançar en el seu desenvolupament. També rebrà un servei d’assessorament personalitzat per part de l’equip tècnic de la Diputació i de les entitats col·laboradores.

Aquest projecte ja ha rebut altres reconeixements com els Premis R2B de la Universitat Rovira i Virgili, un ajut del programa Caixa Impulse i un altre del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI).

20 projectes empresarials

La 9a edició dels Premis Emprèn de la Diputació ha impulsat un total de 20 projectes empresarials del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, amb una dotació econòmica total de 35.000€. L’objectiu del certamen és fomentar l’esperit emprenedor i la innovació, alhora que es vol contribuir a impulsar l’ocupació i l’economia del territori amb la creació de noves empreses. En aquest sentit, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha posat de manifest durant l’acte que “aquests guardons són una baula indispensable en la voluntat de la Diputació d’incentivar l’activitat econòmica basada en el coneixement, la tecnologia i la innovació”. A més, ha destacat que “el paper de les persones emprenedores és vital en aquest procés de generació de riquesa per al nostre territori, en base a nous models de negoci amb valor afegit, més competitius i adaptats als nous temps i a les noves necessitats de la ciutadania”. Els Premis Emprèn són un dels eixos centrals de tot un conjunt d’actuacions la Diputació de Tarragona impulsa per donar suport a les iniciatives emprenedores i al creixement econòmic, social i sostenible del territori. La diputada d’Ocupació i Emprenedoria, Carme Ferrer, ha destacat el nivell de les 63 propostes rebudes i ha afirmat que “apostant pel talent no només guanyem competitivitat, sinó que també contribuïm a generar creixement que impacta de forma positiva a la societat”. Des de l’any 2013, el certamen ha impulsat més de 200 projectes nascuts arreu de la demarcació de Tarragona.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

 •  
 • Center of:
 •  
 • Center of:

Segueix-nos