El projecte europeu Retina-Read-Risk, amb el suport d’EIT Health, detectarà la retinopatia diabètica a través de la telemedicina

MÉS INFORMACIÓ

Unitat de Projectes Internacionals

El projecte europeu Retina-Read-Risk, amb el suport d’EIT Health, detectarà la retinopatia diabètica a través de la telemedicina

Nou socis espanyols i francesos d’EIT Health, tant de l’àmbit de la medicina com de la indústria, han unit les forces per desenvolupar, en colaboració amb els pacients, una solució de cribratge mòbil més assequible per a la detecció de la retinopatia diabètica, una patologia oftalmològica vinculada a la diabetis.

El projecte d’innovació “Retina-Read-Risk”, que compta amb el suport d’EIT Health, va iniciar oficialment les seves activitats el febrer de 2022. El consorci està format per la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) que lidera el projecte, l’Institut Català de la Salut (ICS), Telefónica, Grup TRC, GÈNESI Biomed, l’associació E-senior i la Fondation de l’Avenir.

Algunes dades sobre la retinopatia diabètica, una malaltia força desconeguda lligada a la diabetis

La diabetis, encara que poc coneguda, és una de les principals causes de ceguesa a Europa. S’estima que 64 milions de persones tenien diabetis a la regió europea[i] el 2016, representant al voltant del 7% de la població regional. S’estima que una mica menys d’un milió de persones tenen problemes de visió o ceguesa causada per la retinopatia diabètica a la Regió Europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) [ii]. A Espanya, segons un estudi, la incidència de la retinopatia diabètica està creixent[iii].

De fet, la diabetis pot conduir a una malaltia ocular anomenada retinopatia diabètica.

La retinopatia diabètica és una malaltia que afecta els capil·lars, els petits vasos sanguinis de la retina. La malaltia comença amb la destrucció de les cèl·lules que sostenen aquests capil·lars, en particular els pericits, engrossint fins a tres vegades la mida normal de la membrana que separa els teixits, l’anomenada membrana basal. Aquesta agressió condueix a la permeabilització dels capil·lars, la qual cosa alhora condueix a la formació d’edemes a la retina responsables de la reducció de la visió.

Aquestes anomalies afavoriran llavors l’aparició de ruptures capil·lars, punt de partida per establir noves xarxes capil·lars anormals. Si no es tracta, es produiran hemorràgies al vitri (el gel transparent que omple l’espai entre el cristal·lí i la retina), l’aparició de vels, el despreniment de retina i fins i tot la ceguesa si no es fa cap tractament.

Per tant, el tractament de la diabetis requereix la col·laboració de diversos professionals sanitaris: diabetòlegs, metges de capçalera i oftalmòlegs. L’oftalmòleg pot, per exemple, mesurar el grau de permeabilització dels capil·lars amb un tint fluorescent durant l’examen del fons d’ull.

Photo by Colin Lloyd on Unsplash

Les limitacions del cribratge actual de la retinopatia diabètica

La veritable dificultat d’aquesta malaltia és la detecció tardana, que només es produeix quan els primers símptomes perceptibles per al pacient apareixen en una fase molt avançada de la malaltia. A més de la pesada càrrega de gestió, aquesta detecció tardana pot comportar pèrdues funcionals per al pacient.

Per això, a França s’organitza sistemàticament un cribratge de primera línia per a la població diabètica a partir dels 10 anys. El NHS (el Servei Nacional de Salut del Regne Unit) recomana el cribratge de primera línia a partir dels 12 anys. A Espanya[i], el cribratge s’organitza per regions, per exemple, Andalusia, que té la taxa més alta de persones diabètiques, recomana el mateix tipus de cribratge de primera línia, però per als pacients més joves el protocol s’escull a nivell local[ii].

El projecte, el llançament, l’ambició

El nombre de diabètics està augmentant, a causa de les dietes modernes i de l’envelliment de la població, entre altres factors[iii] . A més, s’enfronten a nombroses dificultats, entre elles, una oferta cada cop menor d’atenció generalista i especialitzada[iv], especialment a les zones remotes.

La solució que proposa Retina-Read-Risk consisteix a construir una plataforma de telemedicina per a la detecció precoç de la malaltia. Gràcies a solucions que combinen la intel·ligència artificial i la tecnologia 5G, el dispositiu seria implementat tant a zones rurals com urbanes, a través d’una aplicació mòbil.

El projecte Retina-Read-Risk es va llançar oficialment l’11 de febrer del 2022. Tindrà una durada de tres anys amb l’objectiu d’establir un procés de cribratge més segur per als pacients i que consumeixi menys temps del personal mèdic.

El consorci inclou una gran varietat de professionals de l’ecosistema de la innovació: laboratoris de recerca, hospitals, una associació de pacients, un proveïdor de telecomunicacions, un integrador de solucions, una consultora especialitzada en start-ups biomédiques i una Fundació reconeguda de interès públic per al suport a la investigació mèdica aplicada. Tots tenen el mateix objectiu: millorar i personalitzar el control dels pacients diabètics a través de sistemes d’e-salut.

Sobre la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

L’IISPV és un institut de recerca biomèdica situat a la província de Tarragona (Catalunya, Espanya) que combina la investigació clínica i la bàsica per accelerar la translació del coneixement en benefici dels pacients. Fundat el 2005, l’institut integra l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XIII, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i la Universitat Rovira i Virgili, per tal d’aglutinar i gestionar la investigació biomèdica i la innovació al territori. L’IISPV pretén ser un centre de referència nacional i internacional en investigació i translació biomèdica, al servei de la població, unint els centres sanitaris i la comunitat.

Per a més informació visitar: https://www.iispv.cat/

About the Institut Català de la Salut (ICS)

L’Institut Català de la Salut (ICS) és el sistema sanitari públic més gran de Catalunya, amb una plantilla de més de 51.700 professionals, que presta assistència sanitària a gairebé sis milions de persones a tot el país. Com a entitat de referència del sistema sanitari públic, l’objectiu de l’ICS és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones, mitjançant la prestació de serveis sanitaris innovadors i d’excel·lència, tant pel que fa a la promoció de la salut com al tractament de les malalties, des de les més prevalents fins a les més complexes. L’estructura de l’ICS inclou 949 centres d’atenció primària i consultes locals, 8 hospitals i 7 instituts de recerca, entre els quals està l’IISPV. La missió de la nostra organització estableix ser un model que, a través de la seva estructura i participants, respongui a projectes de rellevància estratègica per a l’ICS, garantint la capacitat i el coneixement suficient per executar-los en terminis curts i obtenint ràpids retorns en forma de resultats i valor per a l’organització. La visió de l’ICS esdevindria un model de referència i confiança per a totes les estructures de gestió, corporatives i territorials, i per als professionals de l’ICS, per promoure projectes innovadors, assessorar en el seu plantejament i relacionar, si cal, els agents externs que col·laboren en la seva implementació i/o aporten recursos. Des de mitjans de 2021 el Sr. Francesc Iglesias, actual subdirector de l’ICS, és el president de la Junta de Govern de l’EIT Health Espanya.

Per a més informació visitar: http://ics.gencat.cat/es/inici/index.html

Sobre Telefonica

Telefónica és un dels operadors integrats líders al món en el sector de les telecomunicacions, proporcionant solucions de comunicació, informació i entreteniment, amb operacions a 12 països d’Europa i Amèrica Llatina. A finals del 2020, el nombre total de clients de Telefónica pujava a més de 345 milions i 113.000 professionals. Telefónica inverteix més de 4.600 milions d’euros cada any en innovació tecnològica, incloent més de 950 milions d’euros en R+D de nous productes, serveis i sistemes de gestió i millora dels existents. Al sector de la salut, Telefónica està treballant en diverses àrees com la Telemedicina, el transport geolocalitzat de teixits vius entre hospitals, les operacions de cirurgia assistida amb 5G i VR, etc.

Per a més informació visitar: https://www.telefonica.com/en/

Sobre Grupo TRC

Grupo TRC té més de 30 anys d’experiència treballant mà a mà amb grups d’hospitals, desenvolupant aplicacions per optimitzar i integrar totes les activitats i els processos d’un centre sanitari en una plataforma unificada.

L’experiència en la integració de sistemes avançats de telecomunicacions, en la implementació de serveis d’operador de veu i connectivitat i en el desenvolupament de programari a mida, tant al sector públic com al privat, nacional i internacional, són la garantia del compromís amb la qualitat de les nostres implementacions, solucions i serveis.

Per a més informació visitar: https://www.grupotrc.com/

Sobre GENESIS Biomed

GENESIS Biomed és una consultora del sector biomèdic sanitari especialitzada en la prestació de serveis de consultoria a la gènesi i primeres fases del cicle de vida de spin-off i start-up biomèdiques, emprenedors i centres de recerca.

Basant-se en la seva experiència, GENESIS Biomed ajuda els emprenedors i investigadors a donar forma al seu pla de negoci i els donem suport en el procés de captació de fons privats. GÈNESI Biomed ha recaptat més de 66,5 milions d’euros els últims anys en 18 rondes.

GÈNESI Biomed està especialitzada en els sectors biofarmacèutic, biotecnològic, de dispositius mèdics, de diagnòstic in vitro, nutracèutic i cosmètic. Amb més de 20 anys d’experiència al sector de la salut, GENESIS Biomed neix el maig del 2017, i està ubicada al Parc Científic de Barcelona i Madrid centre.

Per a més informació visitar: https://genesis-biomed.com/

Sobre E-senior

E-Seniors és una associació francesa sense ànim de lucre, fundada el 2004 per Monique EPSTEIN. E-Seniors pretén lluitar contra l’e-exclusió facilitant l’accés i la formació en TIC a persones grans i/o amb discapacitat. Els seus objectius principals són salvar i reduir la bretxa digital entre generacions, tenir cura dels grans lluitant contra el seu aïllament i obrir nous horitzons per a l’ús eficient del temps lliure. A més d’ensenyar “habilitats informàtiques bàsiques”, E-Seniors ha obert tallers més específics orientats a estudiants “avançats”, que tracten, per exemple, d’imatges i sons digitals, missatgeria interactiva i xat, “escriptura de records”, i reunions sobre la lluita contra l’e-exclusió. A través del seu treball per a la gent gran i amb ella, l’associació intenta també augmentar la consciència sobre la importància de les solucions TIC a la vida quotidiana.

Per a més informació visitar:  https://www.e-seniors.asso.fr/en_main.htm

Sobre Fondation de l’Avenir

La Fondation de l’Avenir té com a objectiu donar suport i promoure la investigació mèdica aplicada en benefici dels pacients. Creada el 1987 per Mutualité, està reconeguda d’utilitat pública des del 1988. Avui dia, la Fundació és l’enllaç entre el moviment mutualista i els professionals de la salut pública. La Fondation de l’Avenir compta amb més de 50.000 donants i 40 socis de l’economia social i solidària, que es mobilitzen per fer avançar el progrés mèdic. La Fundació ha finançat més de 1.200 projectes des de la seva creació, entre els quals hi ha moltes primícies mundials. Està gestionada per un Consell d’Administració, presidit per Marion LELOUVIER, sota el control d’un Consell de Supervisió, presidit per Daniel HAVIS.

Per a més informació visitar: https://www.fondationdelavenir.org/

Sobre EIT Health

EIT Health és una xarxa dels millors innovadors en matèria de salut, amb aproximadament 150 socis, i rebre el recolzament de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT, per les seves sigles en anglès), un organisme de la Unió Europea. Col·laborem entre països per  oferir noves solucions que permetin a la ciutadania europea viure més i millor.

Com europeus, afrontem el repte de les malalties cròniques i la multimorbilitat, i som conscients de les oportunitats que ens ofereix la tecnologia per anar més enllà de les aproximacions convencionals, la prevenció i la vida saludable. Això requereix  líders d’opinió innovadors i vies eficients per portar solucions innovadores de salut al mercat . EIT Health dona resposta a aquestes necessitats. Connectem tots els actors rellevants de la salut al llarg d’Europa, assegurant-nos d’incloure tots els costats del “triangle del coneixement”, perquè la innovació pugui produir-se en la intersecció de la investigació, l’educació i el negoci en benefici de la ciutadania.

EIT Health: Junts per una vida sana a Europa.

Per a més informació visitar: www.eithealth.eu


[i] Borja Corcóstegui, Santiago Durán, María Olga González-Albarrán, Cristina Hernández, José María Ruiz-Moreno, Javier Salvador, Patricia Udaondo, Rafael Simó, “Update on Diagnosis and Treatment of Diabetic Retinopathy: A Consensus Guideline of the Working Group of Ocular Health (Spanish Society of Diabetes and Spanish Vitreous and Retina Society)”, Journal of Ophthalmology, vol. 2017, Article ID 8234186, 10 pages, 2017. https://doi.org/10.1155/2017/8234186

[ii] Martínez Brocca MA C. Diabetes mellitus: Proceso asistencial integrado [Diabetes mellitus: integrated health care process. 3rd edition. Seville: Consejería de Salud-Junta de Andalucía, 2018.

[iii]Assurance maladie, Amelie.fr, Causes et facteurs favorisants du diabète, 08 décembre 2021

[iv]Difficultés et adaptation des médecins généralistes face à l’offre de soins locale

H. Chaput, M. Monziols (DREES), B. Ventelou , A. Zaytseva (AMSE), G. Chevillard, J. Mousquès (Irdes), L. Fressard, P. Verger (ORS Paca), M-C. Bournot, J-F. Buyck, A. Jolivet (ORS Pays de la Loire), F. Zemour (URPS-ML Provence-Alpes-Côte d’Azur), T. Hérault (URML)

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos