Descobreixen un nou mecanisme pel qual l’obesitat podria estar afavorint el desenvolupament de tumors

MÉS INFORMACIÓ

Comunicació IISPV

Descobreixen un nou mecanisme pel qual l’obesitat podria estar afavorint el desenvolupament de tumors

L’obesitat cada dia està més present en la nostra societat i sempre s’ha de tenir en compte per totes les malalties metabòliques derivades, però, a partir d’ara, encara més. Les últimes troballes demostren un nou mecanisme pel qual, l’obesitat, podria estar afavorint el desenvolupament del tumor. L’últim estudi realitzat per investigadors del CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), constata que la proteïna survivina modifica les característiques de les cèl·lules immunitàries presents en un tumor augmentant l’activitat protumoral dels macròfags.

El treball ha estat publicat en la prestigiosa revista internacional Cellular Oncology, pel grup de recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) liderat per la Dra. Sonia Fernández-Veledo i el Dr. Joan J. Vendrell – investigadors de l’IISPV-CERCA, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, URV i CIBERDEM-.

El grup DIAMET va demostrar en estudis previs que les cèl·lules mare del teixit adipós de les persones obeses produeixen gran quantitat d’una proteïna anomenada  survivina. Aquest estudi ofereix una nova perspectiva sobre el seu paper en la interacció entre els components cel·lulars del microambient tumoral. <<Aquest treball demostra que aquesta proteïna modifica les característiques de les cèl·lules immunitàries presents en el tumor, incrementant l’activitat protumoral dels macròfags. La recerca confirma addicionalment que la survivina també té efectes en les pròpies cèl·lules tumorals, afavorint el creixement del tumor>> comenta la Dra. Fernández-Veledo. 

La survivina com biomarcador per a la identificació de tumors

El seu treball proposa, per tant, un nou biomarcador (la survivina) que podria ser de gran utilitat per a identificar la presència de macròfags tumorals i per tant una major malignitat del càncer. Això redundarà en un major benefici per a la salut del pacient i una reducció de costos sanitaris, conclouen els investigadors.

El grup DIAMET està centrat en les alteracions metabòliques i comorbiditats associades a la diabetis mellitus i l’obesitat. Està co-dirigit per la Dra. Sonia Fernández-Veledo i el Dr. Joan J. Vendrell i pertany a l’IISPV-CERCA, a l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23) i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), i està integrat al el Consorcio Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) en las seva àrea temàtica de Diabetis y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) que fou creada l’any 2009 per l’Instituto de Salud Carlos III.

És un grup consolidat i reconegut per l’Agència de  Gestió d’ Ajuts  Universitaris i de  Recerca (AGAUR), de la Generalitat de Catalunya, des de l’any 2009, ha de destacar-se les importants convocatòries públic competitives que el grup ha obtingut per al desenvolupament de les seves línies de recerca.

Article de referència:
Survivin drives tumor-associated macrophage reprogramming: a novel mechanism with potential impact for obesity
E. Benaiges, V. Ceperuelo-Mallafré, A. Madeira, R. Bosch, C. Núñez-Roa, M. Ejarque, E. Maymó-Masip, I. Huber-Ruano, M. Lejeune, J. Vendrell, S. Fernández-Veledo.
Cell Oncol (Dordr), 2021 Mar 12. doi: 10.1007/s13402-021-00597-x.