Descoberts nous potencials marcadors de diagnòstic i pronòstic del càncer de cap i coll

MÉS INFORMACIÓ

Descoberts nous potencials marcadors de diagnòstic i pronòstic del càncer de cap i coll

Investigadors de l’Hospital Clínic-IDIBAPS i de l’IISPV-HJ23-URV-CIBERDEM introdueixen el metabolisme tumoral per la identificació nous biomarcadors de diagnosi precoç i pronòstic del càncer de cap i coll.

El càncer de cap i coll (CCC) engloba aquells tumors que es localitzen a la boca, a la faringe, a la laringe i a les glàndules salivals. Concretament, el carcinoma escatós de cap i coll representa el cinquè tumor més freqüent al món i està relacionat amb el consum de tabac, alcohol i la infecció pel virus del papil·loma humà. Aquest càncer té un comportament agressiu, amb mal pronòstic en estadis avançats. El tractament d’aquests tumors pot incloure la radioteràpia la quimioteràpica i la cirurgia complexa, amb resposta variable segons cada persona.

Per aquests motius, el mal pronòstic i la resposta variable al tractament, és de vital importància trobar marcadors per al diagnòstic precoç que no sigui invasiu i per poder predir quin tumor necessitarà tractaments més agressius, es a dir, personalitzar el tractament segons les característiques de cada tumor i de cada pacient. Tenir aquestes eines salva vides i estalvia efectes secundaris dels tractaments, ja que seleccionem quin és el millor.

Ara, un treball publicat a la prestigiosa revista Cancers ha identificat un marcador del comportament metabòlic tumoral important pel desenvolupament i agressivitat dels tumors.

L’estudi ha estat liderat pel Dr. Francesc Xavier Avilés-Jurado, especialista en otorinolaringologia i cirurgia de cap i coll de l’Hospital Clínic i investigador de l’IDIBAPS,i la Dra. Sonia Fernández-Veledo, especialista en metabolisme i Co-directora del Grup DIAMET de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA)-URV-HJ23 i integrat en el Consorcio Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER) en la seva àrea temàtica de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM).

La Dra. Sonia Fernández-Veledo, explica que «aquest estudi confirma que les alteracions metabòliques del tumor també es reflecteixen a nivell sistèmic. Això vol dir que existeixen metabòlits, como per exemple el succinat  (principal focus d’aquest estudi), que ens poden servir de biomarcadors de progressió tumoral».

El Dr. Avilés, autor co-responsable de l’estudi, destaca que  «l’estudi d’aquest marcador ens pot ajudar molt alhora de plantejar tractaments als nostres pacients, que en moltes ocasions tenen conseqüències molt importants. Conèixer millor el càncer ens ajuda a combatre’l. A més a més, avancem cap a la biòpsia líquida, es a dir, que amb una mostra de sang veurem si el tumor té unes característiques més agressives. En definitiva, avancem cap a la medicina personalitzada en càncer. Estic molt orgullós veient com una recerca iniciada a Tarragona és líder a Catalunya i Espanya».

Aquest treball ha sigut fruit de la col·laboració científica de diferents investigadors com la Dra. Ximena Terra investigadora del Grup MoBioFood de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Dra. Victòria Ceperuelo-Mallafré, del grup DIAMET, de diversos professionals sanitaris, com el Dr. Joan Carles Flores i la Dra. Carla Merma de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23), el Dr. Ramon Bosch i Marylene Lejeune de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, la Dra. Isabel Vilaseca de l’Hospital Clínic, el Dr. Xavier León de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el Dr. Gumà de l´Hospital Universitari Sant Joan de Reus entre d’altres. Aquesta és una línia d’investigació liderada pel Dr. Avilés-Jurado i està finançada per l’Asociación Española Contra el Cáncer i per l’Instituto de Salud Carlos III.

El Dr. Avilés-Jurado conclou que «aquests resultats són un important impuls en la línia de recerca iniciada sobre els factors pronòstics del càncer de cap i coll al servei d’otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII i continuada a l’Hospital Clínic de Barcelona».

Referència bibliogràfica
Succinate Pathway in Head and Neck Squamous Cell Carcinoma: Potential as a Diagnostic and Prognostic Marker.
Ximena Terra, Victoria Ceperuelo-Mallafré, Carla Merma, Ester Benaiges, Ramon Bosch, Paola Castillo, Joan Carles Flores, Xavier León, Izaskun Valduvieco , Neus Basté, Marina Cámara, Marylène Lejeune, Josep Gumà, Joan Vendrel, Isabel Vilaseca, Sonia Fernández-Veledo i Francesc Xavier Avilés-Jurado. Cancers 2021, 13, 1653.
DOI: https://www.mdpi.com/2072-6694/13/7/1653

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

 •  
 • Center of:
 •  
 • Center of:

Segueix-nos