Creen la spin-off RetinaReadRisk, que comercialitzarà softwares i un sistema mòbil basats en la intel·ligència artificial per detectar a temps la retinopatia diabètica

MÉS INFORMACIÓ

Cristina Aluja

Creen la spin-off RetinaReadRisk, que comercialitzarà softwares i un sistema mòbil basats en la intel·ligència artificial per detectar a temps la retinopatia diabètica

  • La prova que es fa per detectar la retinopatia diabètica és una exploració del fons de l’ull. A Catalunya es duu a terme en certs centres d’atenció primària (CAP), ubicats majoritàriament en ciutats. En un futur, l’objectiu és posar la tecnologia que comercialitzarà la spin-off al servei de tots els CAP perquè les persones no s’hagin de desplaçar i sigui el seu metge o metgessa de capçalera qui els examini 
  • La creació de l’empresa s’ha realitzat en el marc d’un projecte que compta amb el suport d’EIT Health, aspecte que també li confereix una projecció internacional 
  • Els socis fundadors són IISPV, UP2Smart (URV), Grupo TRC (Telefónica) i GENESIS Biomed 
  • GENESIS Biomed ha actuat com a plataforma de Venture Building, ha invertit a través del seu vehicle d’inversió i està actualment assumint les funcions de CEO interí de l’empresa
D’esquerra a dreta: Domènec Puig, investigador del grup ITAKA del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i cofundador d’UP2Smart; Joan Vendrell, director de l’IISPV; Josep Lluís Falcó, CEO de Genesis Biomed; Pau Puig, administrador d’UP2Smart; i Pere Romero, investigador responsable del Grup de recerca en Oftalmologia de l’IISPV.
Sistema mòbil per detectar la retinopatia diabètica que comercialitzarà la spin-off RetinaReadRisk i que integrarà 2 softwares basats en la intel·ligència artificial

Els més de 10 anys de treball d’investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) en el camp de la retinopatia diabètica (afecció ocular molt comuna en les persones amb diabetis de tipus 2) ha cristal·litzat recentment en la constitució de la spin-off RetinaReadRisk, en la qual prenen part diferents socis. L’empresa derivada comercialitzarà softwares i un sistema mòbil basats en la intel·ligència artificial per detectar i tractar a temps aquesta patologia. A Catalunya, la prova per detectar la retinopatia diabètica (consisteix en examinar el fons de l’ull amb una càmera no midriàtica) es duu a terme en certs centres d’atenció primària (CAP), ubicats majoritàriament en ciutats. Precisament, un dels objectius de la spin-off és integrar aquest sistema mòbil i els programes informàtics desenvolupats amb l’ajuda de la intel·ligència artificial a tot el sistema de salut públic català, amb la qual cosa les persones podran ser explorades pel seu metge o metgessa de capçalera sense necessitat d’haver-se de desplaçar.

Per a fer-ho possible, aquest projecte serà presentat a una convocatòria del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que selecciona les solucions tecnològiques més innovadores per tal d’integrar-les a la xarxa pública de centres d’atenció primària. D’altra banda, el fet que la spin-off RetinaReadRisk hagi estat creada en el marc d’un programa d’EIT Health (que forma part del Instituto Europeo de Innovación y Tecnología -EIT-, un organisme de la Unió Europea que cofinança el projecte homònim, RetinaReadRisk) amplia les seves oportunitats de negoci a altres territoris i països. 

GENESIS Biomed ha actuat com a plataforma de Venture Building, ha invertit en la spin-off a través del seu vehicle d’inversió (GENESIS Tech Transfer Boost) i està actualment assumint les funcions de CEO interí de l’empresa. En paraules de Josep Lluís Falcó, CEO de GENESIS Biomed: “Estem davant d’una enorme oportunitat que pot canviar el paradigma de la gestió del pacient diabètic, anticipant la seva potencial evolució cap a la retinopatia diabètica. Oferim una eina poderosa que acabarà suposant un estalvi significatiu per al sistema nacional de salut”.

La intel·ligència artificial en la salut 

“La recerca feta els darrers anys per part de l’IISPV i de la URV en els camps de la retinopatia diabètica i de la intel·ligència artificial va donar lloc al desenvolupament de dos softwares: el Mira, que permet dur a terme una lectura automàtica de les imatges del fons de l’ull del pacient i que, per tant, identificarà si existeix o no retinopatia diabètica; i un segon software, el Retiprogram, que, basant-se en una sèrie de dades clíniques i personals, determina el risc d’una persona amb diabetis de tipus 2 de patir retinopatia diabètica, a més de calcular quan hauria de fer-se el següent control”, explica Pere Romero, investigador responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de l’IISPV. 

La base del programa Mira és el Deep Learning: es prenen milers d’imatges del fons de l’ull de pacients i aquestes s’etiqueten en funció del grau d’evolució de la retinopatia diabètica. D’aquesta manera, el software desenvolupat per l’equip de la URV analitza aquests milers d’imatges amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, aprèn a distingir els diversos graus de la retinopatia i els classifica en funció dels patrons que identifica “per tal que, una vegada analitzades noves imatges de pacients, es pugui realitzar un diagnòstic fiable partint d’aquest entrenament previ”, assenyala Domènec Puig, investigador del grup ITAKA del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i cofundador d’UP2Smart, la spin-off de la universitat que alhora és una de les societats membres de  RetinaReadRisk. “Dins el marc del projecte finançat per EIT Health, s’està treballant en la integració d’aquests dos softwares en un sistema mòbil compacte i fàcil de fer servir”, afegeix. 

Iniciatives emprenedores com les de RetinaReadRisk són cabdals per abordar de forma més eficient i personalitzada malalties amb una gran incidència a la nostra societat. I és que la retinopatia diabètica és una afecció de la retina molt comuna en persones que pateixen la diabetis de tipus 2 (el 25% de la població a Espanya té aquest tipus de diabetis). No detectar-la i tractar-la a temps pot tenir conseqüències significatives per a la salut, com un deteriorament de la visió nocturna que impedeix la conducció o la ceguesa (en el cas dels països poc desenvolupats). 

Sobre la spin-off RetinaReadRisk i els socis fundadors 

RetinaReadRisk 

Els socis que han fundat aquesta spin-off són: l’IISPV, GENESIS Biomed, UP2Smart (URV) i Grupo TRC (Telefónica). La nova spin-off RetinaReadRisk espera captar finançament privat i públic en els propers 2-3 anys per un import aproximat de 5 milions d’euros, per poder finalitzar el desenvolupament del producte i comercialitzar-lo. 

GENESIS Biomed  

GENESIS Biomed és una consultora que opera en el sector biomèdic i està especialitzada en la provisió de serveis a empreses de nova formació procedents majoritàriament d’universitats, centres de recerca, hospitals i centres tecnològics. GENESIS Biomed té la seu central a Barcelona i també compta amb oficines a Madrid. 

IISPV 

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili és una institució de prestigi internacional que aglutina la recerca biomèdica liderada des del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. La integren l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII; l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta; l’Hospital Universitari Sant Joan, de Reus; i el Grup Pere Mata. També està vinculat a la Universitat Rovira i Virgili (URV). 

UP2Smart 

UP2Smart és una empresa derivada (spin-off) de la URV. Està dedicada, entre d’altres, a oferir sistemes automàtics i embeguts basats en visió per computador i intel·ligència artificial; i a proveir productes i serveis tecnològics per a sectors industrials i de negoci. A efectes enunciatius, però no limitadors, UP2Smart també es dedica a oferir serveis de consultoria, assessorament tecnològic, desenvolupament de programari i apps, suport a l’usuari i solucions web. 

Grupo TRC 

Grupo TRC compta amb la seva divisió TRC Salud avalada per més de 25 anys de treball a xarxes hospitalàries. La singularitat de les solucions desenvolupades, així com l’alt nivell d’exigència i criticitat dels sistemes i el programari emprats, permeten completar una àmplia cartera tecnològica basada en l’experiència i la innovació. L’objectiu d’aquesta divisió és el desenvolupament de sistemes que millorin els processos hospitalaris, amb alts nivells de seguretat i fiabilitat, garantint la rendibilitat, l’agilitat i la facilitat en la gestió. 

EIT Health 

EIT Health és una xarxa dels més prestigiosos innovadors en matèria de salut, amb aproximadament 130 socis. Compta amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea. Col·labora entre països per oferir noves solucions que permetin a la ciutadania europea viure més i millor. Posa en contacte tots els actors rellevants de la salut d’Europa, assegurant la inclusió dels tres costats del “triangle del coneixement”, perquè la innovació tingui lloc en la intersecció de la recerca, l’educació i el negoci, en benefici de la ciutadania.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos