Constituït el Consell Social de l’IISPV

MÉS INFORMACIÓ

Constituït el Consell Social de l’IISPV

L’òrgan canalitza la participació de la ciutadania i dels agents clau al nostre territori

Membres del Consell Social de l’IISPV

Aquesta setmana s’ha celebrat la reunió de la constitució del Consell Social de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Aquest òrgan s’encarrega d’integrar la ciutadania en els projectes de la nostra organització. Per a l’IISPV és cabdal comptar amb la seva participació, així com amb la d’empreses i altres agents rellevants del territori. Mantenir una bona relació de col·laboració mútua ens permet conèixer les seves necessitats i contribuir a donar-hi resposta a través de les iniciatives que emprenem en els diferents àmbits d’investigació en els que som experts.

PILAR ALIÓ BORRÀS. Empresària i membre del patronat de la Fundació Casa Sant Josep de Tarragona (Xarxa Santa Tecla). És llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Ha participat en el Pla Especial de la Part Alta (PEPA) de Tarragona. Va ser la presidenta de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense des del 2014 fins al 2019 on, a més a més, ha ocupat altres càrrecs. Actualment, és vocal del Patronat de la Fundació Casa Sant Josep (Xarxa Tecla) des de març de l’any 2017.

XAVIER ALLUÉ MARTÍNEZ. Metge pediatra pneumòleg i doctor en Antropologia. Becari Fulbright, format als EEUU i Canadà. Cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII fins a l’any 2011. Ha escrit nombroses publicacions científiques. És autor de quatre llibres i ha participat en dues dotzenes de capítols de llibres. La divulgació de la seva especialitat en els mitjans de comunicació es tradueix en 2.172 articles així com columnes i articles d’opinió. Col·laborador en emissores de ràdio. Actualment, gestiona els blogs Pediatria social i La percepció selectiva. És professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya. Membre fundador del Concili de Pediatres de Llengua Catalana, de la Sociedad Española de Cuidados Intensivos Pediátricos, de la Sociedad Española de Neumología Pediátrica i de la Sociedad Española de Pediatría Social.

MERCHE DALMAU CORTÈS. Farmacèutica i empresària. Llicenciada en farmàcia per la UB. Màster en Comercialització Internacional de Vins, Universitat Internacional de Catalunya. Ha treballat en la indústria farmacèutica. Durant anys va compartir projecte amb el seu marit Miquel Pérez, creant el primer celler sostenible i ecològic a El Molar (Tarragona), una aposta innovadora en la D.O.Q Priorat l’any 1999. Arran de la seva formació farmacèutica van impulsar el cultiu de vins ecològics, saludables i amb respecte pel medi ambient. Miquel Pérez va morir el 2013, i la Merche Dalmau es convertí en la titular de la farmàcia Dalmau de Reus i en la propietària i gerent de Clos Galena (D.O.Q. Priorat), juntament amb un gran equip, i l’enòleg Toni Coca, com a director tècnic del Celler. Actualment, els vins de Clos Galena s’exporten a més de 30 països. L’any 2017 es va convertir en la primera dona propietària d’un celler que servia un vi català i del Priorat, el “Formiga de Vellut 2014”, al sopar dels Premis Nobel, a Estocolm. Sent la primera vegada en 100 anys que se servia un vi català i del Priorat. Ha rebut nombrosos premis nacionals, internacionals i reconeixements del territori per la qualitat dels vins produïts. En l’actualitat, compatibilitza el treball en la farmàcia amb la bodega, una tasca familiar i d’equip.

RAMON GOMIS BARBERÀ. Metge endocrinòleg, dramaturg. President del Consell Assessor en Recerca i Innovació Sanitària de la Generalitat de Catalunya (CAPRIS) i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC. Llicenciat en Medicina i doctorat per la Universitat de Barcelona. Ha estat director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Catedràtic emèrit del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) fins al 2017. Professor emèrit de la UB. La seva carrera científica i laboral està vinculada a l’Hospital Clínic de Barcelona, adscrit a la UB, fou Cap de la secció de Diabetis i d’Endocrinologia. Ha estat membre i director de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica i ha participat en nombroses associacions científiques en l’àmbit nacional i internacional. Ha rebut, entre nombrosos premis, la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (2002), el Premi Nacional de Recerca (2005), fill il·lustre de Reus i Creu de Sant Jordi (Generalitat de Catalunya) l’any 2013. Fou director de l’IISPV durant l’any 2017. El mateix any va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia Europea (AE). Durant la seva trajectòria personal en el món de la literatura i teatre, cal ressaltar que ha publicat nou obres de teatre, va fundar i dirigir la companyia La Tartana (1969) i actualment és Patró Honorari de la Fundació Teatre Lliure.

JOAN GUINOVART CIRERA. Llicenciat en química i farmàcia i doctorat en bioquímica per la Universitat de Barcelona. Especialista en bioquímica clínica i anàlisis clíniques. Feu la seva etapa post doctoral a la Universitat de Virgínia. És professor emèrit de la Universitat de Barcelona de la que fou catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular. Fou director de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) des de la seva fundació l’any 2005 fins al 2018. Actualment, n’és membre emèrit. Ha publicat més de 200 articles científics sobre els trastorns metabòlics associats a la diabetis i a les malalties neurodegeneratives. Ha rebut, entre d’altres, el Premi August Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans, la medalla al mèrit científic Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya i el 2014 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria internacional i la projecció dels seus treballs. Ha estat president de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, de la qual és Soci d’Honor, de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya i de la “International Union of Biochemistry and Molecular Biology”. És membre numerari de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, de la Real Academia Nacional de Farmacia, de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia Europea (AE). Doctor Honoris Causa per la Universitat Andrés Bello de Santiago de Xile. És fill predilecte de la ciutat de Tarragona.

MISERICÒRDIA MONTLLEÓ DOMÈNECH. Empresària, política i professional de l’Administració Pública. Cicle de Formació Professional – Grau Superior. Post-grau de Gestió del Patrimoni Cultural per la Universitat Rovira i Virgili. S’ha format en els següents àmbits amb la Generalitat de Catalunya: Gestió i Protecció de Dades, Comptabilitat Pública, Règim jurídic administratiu i Urbanisme i facturació electrònica. Actualment, administra i és la responsable de relacions institucionals de l’Associació IMPULS CAT SUD. Ha estat empresària del sector immobiliari i de la restauració. Secretària interventora en l’administració local durant vint-i- cinc anys. Directora executiva de la Fundació Món Rural del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Adjunta a la gerència en serveis mediambientals i energia eòlica de VALLSER, SL. Ha treballat dins el Personal d’Administració i Serveis (PAS) de la Universitat Rovira i Virgili i en el Centre de Recursos per l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la mateixa universitat.

MARGARITA OLIVA. Empresària i presidenta del patronat de la Fundació Rosa Maria Vivar (Alzheimer Reus i Camp de Tarragona). Llicenciada en Física, Astronomia i Astrofísica per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva carrera professional majoritàriament al grup familiar d’empreses de diversos sectors com a sòcia directora. Impulsora del projecte social del Centre Terapèutic d’Estimulació Cognitiva per l’Alzheimer i la Unitat de Memòria. Actualment, la seva responsabilitat a la Fundació Rosa Maria Vivar és cercar i executar projectes pioners en l’àrea de l’Alzheimer i la salut cognitiva, així com la divulgació de la seva prevenció. Impulsora de CatSud, Regió del Coneixement, participant i col·laborant dins la Ponència Tècnica de la Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili.

ANTONIO PONT AMENÓS. Empresari. President d’Honor del grup d’empreses Borges. Diplomat en Direcció d’empreses per IESE Business School. Professor-intendent Mercantil per l’Escola d’Alts Estudis Mercantils de Barcelona. Entre moltes altres iniciatives, ha estat director general d’ExproReus, fundador i president de  Gresol Empresarial de la Catalunya Nova i president del primer i segon congrés internacional sobre la  dieta mediterrània. Medalla d’Or al Mèrit en el Treball. També és membre de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres. President fundador i d’Honor de l’INC – International Nut&Conucil, fundada a París l’any 1983. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi. Resident des de l’any 1957 a Reus. Fill adoptiu de la ciutat de Reus, 2020.

EUGENI SEDANO I MONASTERIO. Entre els nombrosos càrrecs que ha ocupat, ha estat director de Farmàcia i director general de Recursos Sanitaris del Departament de Sanitat de la Generalitat i ha treballat a la indústria farmacèutica a l’empresa Esteve Pharmaceuticals com a director de Relacions institucionals. També ha estat Vocal Nacional de Farmacéuticos de Industria del Consejo General de Colegios de Farmacéuticos i és Acadèmic Numerari de la R. Acadèmia de Farmàcia de Catalunya. Es destaquen les més de 40 publicacions científiques, així com les més de 350 conferències impartides. Director de Relacions Institucionals a Catalunya a TALENTO-EPHOS, president del Consell d’Administració EDP SANT JOAN REUS – BAIX CAMP i president del Consell assessor de la FUNDACIÓ EDAT&VIDA. Llicenciat i Doctor en Farmàcia (Universitat de Barcelona). Programa de Direcció General–PDG (IESE). Màster executiu en Direcció d’Organitzacions Sanitàries (ESADE).

PIA TEIXIDÓ PONT. Directora Tècnica d’Òptiques Teixidó. Diplomada en Òptica i Optometria, per l’Escola Universitària d’Òptica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i per la Escuela de Óptica y Optometría de la Facultad de Ciencias de la Universidad de Granada (UG). Màster i Bachelor en Optometria pel Pennsylvania College of Optometry. Actualment, està enfocada en l’optometria i teràpia visual, el control de la miopia, teràpia en problemes visuals i rehabilitació de les habilitats visuals en pacients amb dany cerebral adquirit (traumatismes, ictus). Membre, entre d’altres del Colegio Nacional de Ópticos-Optometristas; Associació Catalana d’Optometria i Teràpia Visual; Sociedad Internacional de Optometría y del Desarrollo; Associació Abre Sus Ojos (organització sense ànim de lucre per a la millora de la qualitat visual de les persones amb discapacitat intel·lectual i col·lectius desafavorits) i Ver para Aprender (organització sense ànim de lucre, amb campanyes dirigides als nens i nenes entre 6 i 12 anys per la prevenció del fracàs escolar degut a problemes visuals no detectats). Cal destacar la seva divulgació en xerrades i activitats formatives relacionades amb la salut ocular dirigides a optometristes, oftalmòlegs, pediatres, professionals de salut primària, pares i docents en múltiples centres escolars de la província de Tarragona.

JOAN VENDRELL ORTEGA. Director de l’IISPV. Metge especialista en endocrinologia i nutrició. Doctor en medicina per la Universitat de Barcelona. És cap clínic del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII des de l’any 2000 i catedràtic del Departament de Medicina i Cirurgia de la Facultat de Medicina de la URV des del 2018. El grup de recerca que colidera, Diabetes and Metabolic Associated Diseases Research Group, és un grup de recerca multidisciplinari, centrat en l’estudi de les causes que originen l’obesitat i la diabetis tipus 2. El grup forma part de la xarxa d’excel·lència a escala estatal CIBERDEM. Ha estat investigador principal de diversos projectes de recerca i innovació d’àmbit nacional i internacional. Des del 2017 assumeix la direcció de l’IISPV.

ELISABET VILELLA CUADRADA. Sotsdirectora de l’IISPV. Doctorada en biologia. Directora de l’àrea de recerca de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata (HU IPM). Va estudiar biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (1982-1986) i va defensar el seu doctorat a la mateixa universitat l’any 1990. Fou premiada pel govern espanyol amb una beca predoctoral i per la Fundació Ferrer per a la investigació amb una beca postdoctoral Severo Ochoa. Durant aquest període va fer una estada a la Universitat de Washnington (Seattle, EUA), al grup del Dr. John Brunzell i a la Universitat Tufts (Boston, EUA), amb el Dr. José Ordovas. Posteriorment, feu una estada postdoctoral al grup del Dr. Thomas Olivecrona, a la Universitat d’Umeä (Umeä, Suècia). Des del 1995 és professora adjunta a la Universitat Rovira i Virgili i investigadora a l’Hospital Universitari Institut Pere Mata. Des de l’any 2010 és cap del grup de recerca dedicat a identificar factors de risc genètics i ambientals per a trastorns psiquiàtrics (GAP) i cap del Departament d’Investigació. Actualment és sotsdirectora de l’IISPV. Editora de la revista Brains.

La reunió de la constitució d’aquest Consell Social de l’IISPV es va celebrar al Centre de Lectura de Reus.

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos