BIOMARCADOR PER AL CRIBATGE DE CONTROLADORS D’ELIT (VIH)

MÉS INFORMACIÓ

Anna Rull Aixa

BIOMARCADOR PER AL CRIBATGE DE CONTROLADORS D’ELIT (VIH)

 • Les persones que viuen amb el VIH (PLWH) que són capaces de mantenir la càrrega viral suprimida (VL) durant anys en absència de teràpia antiretroviral (TAR) es coneixen com a controladors d’elit (EC).
 • L’estudi dels mecanismes que condueixen a la pèrdua de control viral en ECs és crucial per a la identificació de marcadors diferencials per al disseny de noves estratègies d’eradicació i immunoteràpia.

Jenifer Masip Morcillo, estudiant de doctorat del Programa Martí Franquès de la URV i investigadora del grup Infecció i Immunitat (INIM) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), és la primera signant de l’article “Differential miRNA plasma profiles associated with the spontaneous loss of HIV-1 control: miR-199a-3p and its potential role as a biomarker for quick screening of elite controllers” publicat a la prestigiosa revista “Clinical and Translational Medicine”, revista de primer decil amb un factor d’impacte (2020) de 11.49.

El grup de recerca INIM de l’IISPV ha liderat aquest estudi. INIM és un grup de recerca especialitzat en l’estudi de les malalties infeccioses, i que centra la seva major activitat en l’estudi de la immunopatogènia del VIH, un fenomen complex i multifactorial que afecta la funció normal del sistema immune. En aquest treball original van treballar amb una cohort de pacients VIH, que s’anomenen controladors d’elit. Els controladors d’elit son aquells individus amb infecció VIH capaços de mantenir la càrrega viral suprimida sense haver de recórrer a la teràpia antiviral.

L’estudi liderat per la Jenifer Masip Morcillo, en el que han col·laborat altres grups de la “Red de Investigación en VIH/SIDA”, ha demostrat que hi ha perfils plasmàtics, de miRNA, que poden ser potencials biomarcadors per al disseny de noves estratègies d’erradicació i immunoteràpia del VIH.

Cal recordar que aquest tipus d’estudis no serien possibles sense la col·laboració de tots els pacients i personal mèdic i d’infermeria que van participar en el projecte.

L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) és una institució que integra la recerca en l’àmbit de la biomedicina del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. L’IISPV és l’instrument de què s’han dotat els hospitals universitaris d‘ambdues regions sanitàries (Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII; Hospital Verge de la Cinta de Tortosa; l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus; l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus) i la Universitat Rovira i Virgili, per tal d’aglutinar i gestionar la recerca i la innovació biomèdica del territori.

——————————————————————————————————————-

Differential miRNA plasma profiles associated with the spontaneous loss of HIV-1 control: miR-199a-3p and its potential role as a biomarker for quick screening of elite controllers.

Jenifer Masip, Carmen Gasca-Capote, María Reyes Jimenez-Leon, Joaquim Peraire, Alberto Perez-Gomez, Verónica Alba, Ana-Irene Malo, Lorna Leal, Carmen Rodríguez Martín, Norma Rallón, Consuelo Viladés, Montserrat Olona, Francesc Vidal, Ezequiel Ruiz-Mateos, Anna Rull, ECRIS integrated in the Spanish AIDS Research Network

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ctm2.474

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

 • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
  Avda, Josep Laporte, 2
  Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
  43204 Reus (Tarragona)
  Tel. (+34) 977 75 93 94
 • Parc Sanitari Joan XXIII
  C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
  Edifici D (Tarragonès)
  43005 Tarragona
  Tel. (+34) 977 29 58 00

El nostre newsletter

Segueix-nos