Una sèrie de metabòlits en sang s’associa amb la procedència animal o vegetal de la proteïna consumida

Resultats de l'estudi PREDIMED (PREvención con DIeta MEDiterránea) mostren la relació entre determinats metabòlits (petites molècules) en sang i la ingesta de proteïna de la dieta. Els resultats d'aquest estudi acaben de ser publicats a la prestigiosa revista científica Molecular Nutrition & Food Research. Aquests resultats podran ajudar a la recerca de biomarcadors de consum, i la seva vinculació amb determinades malalties.

Les dietes amb alt contingut en proteïna han estat recomanades tant per al control de pes en la població general, com per al control de la glucosa en sang en pacients diabètics. No obstant això, els beneficis i riscos d'aquest tipus de dietes no s'han explorat en profunditat. L'evidència actual dona suport a la idea que el risc de malalties cardiovasculars pot reduir-se a l'adherir-se a un patró dietètic ric en fonts vegetals de proteïnes en comparació amb la dieta occidental típica que inclou una alta ingesta d'aliments amb proteïnes d'origen animal, que estan processats i tenen un alt contingut de greixos saturats. No obstant això, es desconeix amb exactitud l'impacte de la font animal o vegetal de proteïna en la salut.

Avui en dia, l'excreció urinària de nitrogen s'utilitza com un biomarcador del consum de proteïna total. No obstant això, no hi ha cap biomarcador que permeti discernir entre consum de proteïna animal o vegetal.

Utilitzant mostres de sang de 1.833 participants de l'estudi PREDIMED es van quantificar 385 metabòlits en sang. A partir d'algoritmes d'intel·ligència artificial es van poder delimitar les empremtes metabolòmiques (conjunt de metabòlits) de consum de proteïna total, animal i vegetal. En base a aquests resultats, aquest estudi epidemiològic pot ajudar a aclarir les respostes metabòliques a la ingesta de proteïnes per explicar els possibles beneficis per a la salut de les proteïnes segons siguin d'origen animal o vegetal.

L'estudi coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, és part d'un projecte de l'Institut Nacional de Salut dels Estats Units (NIH, per les sigles en anglès), en el qual col·laboren a més la Universitat de Navarra, la Universitat de Harvard, el Broad Institute d'EE. UU. i la resta de consorci PREDIMED.

Aquesta recerca ha estat realitzada pel Doctor Pablo Hernández-Alonso, col·laborador actiu de la Unitat de Nutrició i investigador postdoctoral del Grup d'Endocrinologia Cel·lular i Molecular de l'Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA-FIMABIS); la Doctora Nerea Becerra-Tomàs, col·laboradora activa de la Unitat de Nutrició i investigadora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València; i el Professor Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, director Clínic de Nutrició en el Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Sant Joan a Reus i investigador principal del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn). Tots membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

Referència: Plasma Metabolomics Profiles were Associated with the Amount and Source of Protein Intake: A Metabolomics Approach within the PREDIMED Study. Hernández-Alonso P, Becerra-Tomás N, Papandreou C, Bulló M, Guasch-Ferré M, Toledo E, Ruiz-Canela M, Clish CB, Corella D, Dennis C, Deik A, Wang DD, Razquin C, Drouin-Chartier JP, Estruch R, Ros E, Fitó M, Arós F, Fiol M, Serra-Majem L, Liang L, Martínez-González MA, Hu FB, Salas-Salvadó J. Mol Nutr Food Res. (2020) May 7:e2000178. doi: 10.1002/mnfr.202000178. Online ahead of print.

Consulta l'article

INFORMACIO IMPORTANT