Un estudi determina quins símptomes i paràmetres clínics estan relacionats amb una major mortalitat per COVID-19

 nvestigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), han dut a terme un estudi que analitza els factors de risc associats a la mortalitat per la COVID-19 a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus (HUSJR).

En l'estudi s'han analitzat els factors de risc associats a la mortalitat per la COVID-19 en tots els pacients ingressats a l'HUSJR entre el 15 de març i el 30 d'abril de 2020 i amb un diagnòstic positiu d'infecció per SARS-CoV-2 confirmat per la prova PCR.

Els símptomes associats a la infecció per SARS-CoV-2 són diversos: Febre, pneumònia, astènia, expectoració, malestar, dispnea, mal de coll, mal de cap, dolor muscular i articular, calfreds, nàusees o vòmits, congestió nasal i diarrea. Ocasionalment, apareixen símptomes de diferent naturalesa: neurològics, com alteració de la consciència o marejos; cardiològics, com ara dany agut del miocardi o insuficiència cardíaca; o oftalmològics, com ara ull sec i visió borrosa. Els resultats més importants d'aquest treball són que, en la sèrie de pacients estudiada, només la presència de febre, pneumònia i dificultats respiratòries estan relacionades de manera directa i independent amb una major mortalitat. D'altra banda, es sap que els pacients amb COVID-19 que tenen malalties prèvies, presenten un risc més elevat de mort o de patir una malaltia més greu. L' estudi ha observat un efecte directe i independent de la diabetis mellitus i el càncer sobre la mortalitat, però no de les malalties cardiovasculars, neurològiques o gastroenterològiques.

D'altra banda s'ha comprovat que la determinació de l'índex de comorbiditat de Charlson, un paràmetre utilitzat en Medicina Interna per avaluar el risc de mortalitat, és adequat en aquest tipus de pacients. Actualment, encara hi ha una certa falta d'informació sobre les característiques de la infecció per SARS-CoV-2 fora de la Xina. Espanya és un dels països d'Europa occidental que més ha patit l'impacte del COVID-19 i aquesta pandèmia ha tingut un gran impacte en la nostra salut pública. Aquest treball omple un buit en la caracterització de la malaltia COVID-19 a l'àrea mediterrània, una zona del món en la que hi ha poca informació publicada.

Aquest estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista especialitzada PLoS One.

Article de referència:

Risk factors associated with mortality in hospitalized patients with SARS-CoV-2 infection. A prospective, longitudinal, unicenter study in Reus, Spain

Simona Iftimie, Ana F. López-Azcona, Manuel Vicente-Miralles, Ramon Descarrega-Reina, Anna Hernández-Aguilera, Francesc Riu, Josep M. Simó, Pedro Garrido, Jorge Joven, Jordi Camps, Antoni Castro

PLoS One. 2020; 15(9): e0234452. 2020 Sep 3.

Descarrega't l'article

INFORMACIO IMPORTANT