Seguir una dieta mediterrània baixa en calories i practicar activitat física de forma diària ajuda a perdre pes, a reduir el risc cardiovascular i també a mantenir aquests beneficis al cap d'un any en pacients amb sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica. Així ho ha demostrat l'estudi PREDIMED-Plus (Prevenció amb dieta mediterrània-Plus), que ha avaluat més de 600 pacients d'entre 55 i 75 anys que tenien obesitat o sobrepès i síndrome metabòlica, és a dir, que presentaven tres o més factors de risc cardiovascular, com l'obesitat abdominal, la pressió arterial alta, els nivells de sucre en sang elevats, els triglicèrids alts i el colesterol HDL baix.
En l'actualitat, a aquest tipus de pacients, especialment els qui tenen síndrome metabòlica, se'ls recomana perdre pes mitjançant un canvi en l'estil de vida. Amb això s'espera aconseguir una reducció del risc cardiovascular, però aquest efecte no està demostrat que es mantingui a llarg termini. Si bé és cert que les dietes baixes en greix o en carbohidrats han demostrat eficàcia a l'hora de perdre pes i millorar els factors de risc cardiovascular, al cap d'un any aquests beneficis acostumen a disminuir.
Ara, els investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i de l’IISPV, en col·laboració amb 23 grups de recerca més de l'estudi PREDIMED-Plus, han avaluat durant un any els canvis en el pes corporal, l'acumulació de greix i diferents marcadors de risc cardiovascular en 626 pacients. Els resultats han demostrat que la intervenció sobre l'estil de vida que es planteja a l'estudi és eficaç per a una pèrdua de pes clínicament significativa i el seu manteniment posterior. Així, 12 mesos després de l'estudi, un 33,7% dels pacients que van seguir la dieta mediterrània hipocalòrica i practicaven exercici diari va registrar almenys un 5% de pèrdua de pes. També es van observar millores en els paràmetres de control del metabolisme de la glucosa i alguns marcadors d'inflamació respecte al grup de pacients que no seguien aquesta dieta. A més, en els pacients amb diabetis o amb risc de patir-la, els beneficis d'aquest canvi en l'estil de vida van ser especialment superiors pel que fa al control de la glucosa.
Els investigadors destaquen que en aquest estudi la pèrdua màxima de pes es va aconseguir als 12 mesos, una pèrdua que es va mantenir amb el temps. En vista d'aquests resultats, els investigadors esperen que el manteniment de la pèrdua de pes a llarg termini en resposta al programa d'estil de vida PREDIMED-Plus pugui proporcionar els mateixos o més beneficis que l'estudi PREDIMED a llarg termini pel que fa a la malaltia cardiovascular (infart de miocardi, embòlia cerebral o mortalitat per aquestes causes). De fet, aquest és l'objectiu final de l'estudi PREDIMED-PLUS.
Aquest estudi, que publica la revista científica Diabetes Care, ha estat liderat per Jordi Salas-Salvadó, cap de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i el CIBERobn. La investigació l'ha finançat l'Institut Carlos III a través del Fons de Recerca per a la Salut, que és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
L'estudi PREDIMED-Plus, coordinat per Jordi Salas-Salvadó, és un assaig clínic multicèntric de vuit anys de durada. Basat en una intervenció nutricional amb dieta mediterrània hipocalòrica, promoció de l'activitat física i suport conductual per a la prevenció primària cardiovascular, s'ha dut a terme a tot l'Estat espanyol des de l'octubre del 2013 i ha comptat amb la participació de 6.874 persones.
Referència bibliogràfica: Salas-Salvadó J et al. Effect of a lifestyle intervention program with energy-restricted Mediterranean diet and exercise on weight loss and cardiovascular risk factors: One-year results of the PREDIMED-Plus trial. Diabetes Care 2018.
INFORMACIO IMPORTANT
Jornada
Networking
Cursos