L’IISPV entra en l’aliança dels centres de recerca en salut catalans

Tarragona, 04/12/2019.- El Govern ha aprovat la creació d'una aliança estratègica entre els set centres de recerca vinculats a l'Institut Català de la Salut (ICS) per fomentar la cooperació entre ells i traslladar els resultats de les seves investigacions conjuntes a l'assistència clínica. L'objectiu d'aquesta estructura, que rep el nom d'Institut de Recerca i Investigacions en Salut de Catalunya (IRISCAT), és que els set instituts públics de recerca en salut puguin treballar plegats i de manera coordinada en un mateix espai.

Els set instituts de l'ICS que participaran en aquesta fase inicial són:

  • L'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
  • Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
  • Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)
  • Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida)
  • Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
  • Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)
  • Institut d'Investigació d'Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol i Gurina)

L'acord de Govern preveu la creació d'un espai de treball cooperatiu entre els instituts de recerca i innovació del sistema català de salut que haurà de ser ratificat en els respectius òrgans de govern de cada centre. L'objectiu de l'Aliança IRISCAT és desenvolupar una estratègia coordinada per aprofitar millor els avantatges d'actuar de forma col·laborativa, així com el nivell d'estàndards de l'organització assistencial i de recerca per millorar la recerca translacional i clínica del sistema català de la salut i, en conseqüència, la salut de la població del país.

És el resultat d'una reflexió estratègica i treball conjunt, iniciat des de fa mesos, entre el Departament de Salut, l'ICS i el Servei Català de la Salut (CatSalut). Impacte de la recerca en salut a Catalunya té una vintena de centres i instituts de recerca en l'àmbit de la salut, on hi treballen aproximadament 6.750 persones amb dedicació íntegra a temps complet, de les quals pràcticament el 90% són persones investigadores o directament relacionades amb els processos de recerca.

Fonts de la conselleria asseguren que l'acord permetrà aprofitar millor el coneixement que es genera en aquests centres de primer nivell i, de retruc, potenciar el hub de recerca i investigació català, que és referent al sud d'Europa. "Tenim un gran potencial de recerca en salut", ha indicat Vergés, que ha afegit que aquesta "aliança de país" es traduirà en més projecció de la recerca catalana: "Ens farà més competitius a Europa i ens permetrà col·laborar amb altres centres del món". 

En els pròxims mesos, el Govern desplegarà el pla estratègic per engegar la nova xarxa, però abans caldrà que els set centres ratifiquin l'adhesió a l'IRISCAT en els respectius òrgans de govern de cada centre.

Impacte de la recerca en salut a Catalunya

La recerca mou més de 300 milions d'euros anuals d'ingressos a Catalunya entre aportacions de la Generalitat, fons competitius, i fons no competitius i altres aportacions. L'impacte de la recerca en salut a Catalunya es tradueix, també, amb prop de 6.000 assajos clínics en curs i prop de 9.276 documents citables. El 2016 el Departament de Salut va crear el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut, PERIS, 2016-2020, per tal de planificar i coordinar les línies generals de la recerca i innovació en salut de la Conselleria. Aquest Pla, que inclou convocatòries d'ajuts a la recerca per concurrència competitiva, haurà destinat en els darrers quatre anys uns 40 milions d'euros, segons es recull als acords de Govern.

INFORMACIO IMPORTANT