La recerca i la innovació en salut de Catalunya comencen a treballar per l’aliança estratègica Iriscat

L'aliança conjunta per la investigació que significa l'Institut de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya (Iriscat) és una iniciativa que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha valorat avui com a "cabdal i necessària per avançar i projectar el model de país que volem". Es tracta d'una aposta liderada per la Direcció General de Recerca i Innovació del Departament de Salut, que compta amb la col·laboració decidida de representants de múltiples centres de recerca, d'hospitals, d'universitats i altres entitats de Catalunya.

El principal repte que es planteja l'Iriscat és esdevenir una aliança estratègica que englobi el major nombre possible de centres de recerca i innovació del sistema català de salut, amb l'objectiu de millorar aquesta tasca transnacional i clínica del nostre sistema.

La trobada d'avui, que ha presidit la consellera Vergés, suposa el tret de sortida dels treballs que culminaran amb la signatura, en els pròxims mesos, de l'acord Iriscat i ha reunit 130 professionals de 22 institucions i centres de cerca.

La consellera no ha volgut deixar passar l'oportunitat per reivindicar el paper fonamental que s'ha de reservar a les dones en l'àmbit de la recerca i la innovació, ja que a casa nostra en aquests moments només 10 dels 53 investigadors ICREA són dones. "Per fer recerca i innovació no ens podem permetre deixar de banda la meitat de la població", ha sentenciat Vergés. "Un dels reptes d'aquest sector és incorporar-hi i integrar-hi les dones".

Les empreses i entitats de recerca de Catalunya són líders en atracció de fons Horizon 2020. Tot i que els habitants del nostre país representen només un 1,2 % de la població de l'Espai Europeu de Recerca (ERA), Catalunya ja ha atret el 4,6 % dels fons H2020 dins del programa FET Flagship.

A més, el sector català de les ciències de la vida i de la salut genera 31.087 M€ cada any i representa el 7,2 % del producte interior brut (PIB) de Catalunya. Més de 223.000 persones treballen en aquest sector, la qual cosa significa un 7% de les persones ocupades a Catalunya. En aquest punt, Vergés ha conclòs: "volem un teixit productiu de qualitat per al nostre país, que generi llocs de treball qualificats i amb alt valor afegit".

INFORMACIO IMPORTANT