Identificació de biomarcadors que permeten determinar la predicció de progressió del virus VIH

Investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HUJ23), de la Universitat Rovira i Virgili (URV), del Instituto de Biomedicina de Sevilla (IBIS) proposen un perfil proteòmic associat a la pèrdua de control virològic dins del grup de controladors d'elit, així com un potencial biomarcador per a la predicció de la progressió virològica que a més, es podria convertir en una possible diana terapèutica en la infecció del VIH. 

Els pacients infectats pel VIH controladors d'elit mantenen la replicació viral a nivells indetectables sense rebre tractament antirretroviral. No obstant, un 25% d'aquests pacients perden aquesta capacitat en el temps. L'objectiu principal d'aquest treball va ser estudiar la possible existència d'un perfil proteòmic associat a la pèrdua de control virològic, així com la identificació de possibles biomarcadors predictius.

Dels resultats obtinguts s'ha pogut concloure que existeix una signatura proteòmica que precedeix la pèrdua de control virològic  caracteritzada per un increment de la inflamació, la migració transendotelial i els processos de coagulació. A més, la proteïna d'unió a la galectina 3 es proposa com a potencial biomarcador per a la predicció de la progressió virològica així com a possible diana terapèutica. 

Aquest estudi, que publica la revista científica The Journal of Infectious Diseases, està liderat pel Dr. Francesc Vidal, Investigador Responsable del Grup de Recerca en Infecció i Immunitat – INIM de l'IISPV-HJ23 i pel Dr. Ezequiel Ruiz-Mateos Carmona Investigador Responsable del Grupo: Infección por el VIH y farmacocinética de antivirales.

L'estudi ha estat finançat per l'Instituto de Salud Carlos III a través del Fondo de Investigación para la Salud, que es cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Referència Bibliogràfica:
Proteomic Profile Associated with Loss of Spontaneous HIV1 Elite Control&nbsp

INFORMACIO IMPORTANT