Frascati Manual 2015. Guidelines for Collecting and Reporting Data on Research and Experimental Development

S’ha publicat una nova edició actualitzada d’aquest manual. La darrera edició era de l’any 2002.
El Manual de Frascati és, des de fa més de 15 anys, una eina bàsica a nivell internacional ja que inclou definicions de conceptes dins el camp de l’R+D i guies on s’explica com recollir i classificar les dades obtingudes per utilitzar-les i fer-ne estadístiques.
L’ús generalitzat de les estadístiques d’R+D, basades en aquest manual, ha fet possible que el llenguatge utilitzat en l’R+D i els seus resultats, sigui comú entre diferents sectors i països i que, per tant, es puguin comparar. Per això, també s’usa de forma molt generalitzada per interpretar les dades d’R+D com a part de l’avaluació i el desenvolupament de les polítiques. En aquesta edició s’han afegit nous capítols per adequar els procediments i les definicions a noves demandes d’aspectes actuals relacionats amb l’R+D.
Per exemple, es descriu com recollir dades d’R+D en més sectors, a més dels tradicionals (ciències naturals i enginyeries) i es dóna més importància a les ciències socials, les humanitats o les arts. També es descriu com i quan cal compatibilitzar la despesa en R+D com a inversió de capital, com tractar els incentius fiscals, el mecenatge o el crowfunding en l’R+D.

Descarrega’l

INFORMACIO IMPORTANT