El Dr. Jordi Salas-Salvadó i la Dra. Nancy Babio de la Unitat de Nutrició Humana de l’IISPV han publicat a revista científica Canadian Medical Association Journal”. Es tracta del projecte Predimed.”

Investigadors del projecte PREDIMED – un estudi d’intervenció nutricional per avaluar l’eficàcia de la dieta mediterrània en la prevenció primària de malalties cardiovasculars- van dur a terme un assaig clínic controlat i aleatoritzat amb homes i dones de 55 a 80 anys d’edat amb alt risc de malalties del cor. Els participants van ser assignats a l’atzar a una de tres dietes: un grup seguia una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva verge extra, un altre seguia una dieta mediterrània complementada amb fruits secs, i un altre una dieta baixa en greix (grup control). En aquest estudi, l’equip d’investigació – liderat per el Prof. Jordi Salas-Salvadó de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigacions Sanitàries Pere Virgili (IISPV) en el marc del projecte PREDIMED- va analitzar els efectes de la dieta mediterrània a llarg termini sobre la síndrome metabòlica en 5.801 persones. Gairebé el 64% (3.707) dels participants tenien síndrome metabòlica a l’inici de l’estudi.

Després d’un període de seguiment de 4,8 anys de mitjana, els investigadors van descobrir que les persones que pertanyien als dos grups que havien seguit la dieta mediterrània –complementada amb fruits secs i oli d’oliva- van disminuir el perímetre de la cintura (obesitat abdominal) i els nivells de glucosa a la sang. D’aquesta manera 958 participants de l’estudi (28,2%) van deixar de tenir els criteris que defineixen la presencia de síndrome metabòlica.

La síndrome metabòlica es un conglomerat de alteracions metabòliques associades a l’obesitat abdominal. Entre aquestes alteracions hi ha per exemple la pressió arterial alta, nivells baixos a sang de colesterol HDL (el colesterol ”bo”), nivells alts de triglicèrids i les concentracions altes de sucre a la sang. La síndrome metabòlica afecta al 25% dels adults dels països desenvolupats i comporta un augment del risc de diabetis, malalties del cor i mortalitat.

"En aquest gran assaig clínic, multicèntric i aleatoritzat amb la participació de persones amb alt risc cardiovascular, s’ha pogut demostrar que la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva verge extra o fruita seca s’associa a una menor prevalença de síndrome metabòlica en comparació a una dieta baixa en greix, "apunta la Dra. Nancy Babio, coautora del treball i també professora de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Universitat Rovira i Virgili i l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus.

"Com que no hi va haver diferències entre els grups pel que fa a la pèrdua de pes o la ingesta calòrica, els canvis observats són probablement atribuïbles a la diferència en els patrons de la dieta.", apunta el Dr. Jordi Salas-Salvadó.
De l’estudi, també es conclou que la dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva o fruits secs “no sembla reduir el nombre de nous casos de síndrome metabòlica apareguts en el temps si es compara amb una dieta baixa en greix” afirmen els autors que apunten que, no obstant això, una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva verge o fruita seca sembla ser beneficiosa per revertir la síndrome metabòlica i els riscos per a la salut que això comporta".

La referència bibliogràfica és: Babio N et al. "Mediterranean diets and metabolic syndrome status in the Predimed randomized trial", CMAJ 2014. DOI:10.1503/cmaj.140764. L’article el teniu aquí.

INFORMACIO IMPORTANT

Altres esdeveniments

Altres esdeveniments

Conferències, Innovació, Jornada

Scaleup Talk amb Emma Gassol d'AdBio Partners

Cursos, Innovació

d-HEALTH Barcelona