El consum freqüent de begudes endolcides, light i sucs de fruita augmenta el risc de síndrome metabòlica

Beure més de cinc gots per setmana de begudes ensucrades o edulcorades, incloent-hi les begudes light i els sucs de fruita, augmenta l'obesitat abdominal, la hipertensió arterial, els nivells de triglicèrids en sang i redueix el colesterol bo. Són les principals conclusions d'una recerca realitzada en 1.868 persones d'entre 55 i 80 anys amb un alt risc cardiovascular. El treball forma part de l'estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), i els resultats s'han publicat a la revista "Journal of Nutrition"

Les persones que consumeixen més de cinc gots per setmana de begudes ensucrades i begudes endolcides sense sucre presenten, respectivament, un 43% i un 74% més risc de desenvolupar síndrome metabòlica que els que en prenen menys d'un got a la setmana. També s'ha demostrat que un consum elevat de sucs de fruita naturals i envasats augmenta el risc de patir aquesta síndrome amb el temps. Són els resultats d'una recerca desenvolupada per Cíntia Ferreira-Pêgo, sota el lideratge de Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó. El doctor Salas és director de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que pertany a la Universitat Rovira i Virgili i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili, i és investigador principal de la xarxa CIBERobn de l'Institut de Salut Carles III, de la qual també formen part les dues investigadores.

La recerca també demostra que un consum de més de cinc gots per setmana de qualsevol d'aquestes begudes augmenta no només el risc de síndrome metabòlica en el seu conjunt, sinó també d'alguns dels components d'aquesta síndrome. En el cas de les begudes ensucrades, el consum freqüent de més de cinc gots a la setmana incrementa un 9% el risc de tenir hipertensió i també de presentar els nivells baixos de colesterol HDL (l'anomenat colesterol bo). Per la seva banda, les begudes conegudes com a light o diet i els sucs de fruita naturals també s'associen a un major risc d'obesitat abdominal. En comparació amb les persones que rarament consumeixen sucs de fruita envasats i begudes light, les que en prenen més de cinc gots a la setmana tenen més risc de tenir els triglicèrids en sang elevats.

En aquest treball es van analitzar les dades de 1.868 participants d'entre 55 i 80 anys sense síndrome metabòlica a l'inici de l'estudi però amb un alt risc cardiovascular. El resultats reforcen la hipòtesi que les begudes ensucrades o edulcorades i els sucs de fruita han d'estar a la cúpula de la piràmide nutricional i que cal disminuir-ne el consum, ja que beure'n més de cinc gots a la setmana s'associa amb el desenvolupament de la síndrome metabòlica i les alteracions que l'acompanyen.

 src=/media/upload//imatges/Predimed_beguedes_dolces.jpg

INFORMACIO IMPORTANT