Dormir poc i tenir una son variable dificulta la pèrdua de pes

Tenir una son variable i de curta durada s'associa amb dificultats per reduir pes i greix corporal. Aquesta és una nova conclusió de l'estudi Predimed-Plus, Prevenció amb Dieta Mediterrània, que ha publicat en el número de juny International Journal of Obesity. Es tracta del primer treball que examina si la qualitat de la son pot tenir relació amb la pèrdua de pes i la reducció del teixit adipós.  

En el seu estudi, els investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb altres grups de recerca de l'estudi Predimed Plus van avaluar els canvis en el pes i l'adipositat -el greix corporal- dels 1.986 individus que van participar a l'estudi durant tot un any i que presentaven sobrepès, obesitat i síndrome metabòlica.  Els pacients van seguir un programa intensiu d'intervenció en l'estil de vida per perdre pes, basat en una dieta mediterrània baixa en calories, realització d'activitat física i teràpia conductual. Els investigadors van observar que aquells que tenien una alta variabilitat de la son -no dormir les mateixes hores cada nit- a l'inici de l'estudi van presentar una menor pèrdua de pes als 12 mesos de seguiment. A més, tenir una son variable i dormir poc -menys de 6 hores diàries- es va associar a una menor disminució de l'índex de massa corporal i de la circumferència de la cintura, respectivament. 

Aquests resultats posen de manifest que adoptar mesures per aconseguir un patró de son adient poden tenir un impacte a l'hora de mantenir el pes i prevenir altres alteracions metabòliques associades a l'excés de greix corporal. 

L'estudi ha estat encapçalat per Christopher Papandreou, investigador principal de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i per Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat, Director Clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal CIBERobn, i tots dos membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV).

Referència bibliogràfica: C.Papandreou, M.Bulló, A. Díaz-López, M.A. Martínez-González, D. Corella, O.Castaér. J. Vioque, D. Romaguera, A. J. Martínez, N.Pérez-Farinós, J. López-Miranda, R. Estruch, A. Bueno-Cavanillas, A.Alonso-Gómez, J.A. Tur, F.J. Tinahones, L. Serra-Majem, V.Martin, J. Lapetra, C. Vazquez, X. Pintó, J. Vidal, L. Damiel, M. Delgado-Rodriguez, E. Ros, I. Abete, J. Barón-López, A. Garcia-Arellano, J. V. S., N. Babio, H. Schröder, E. Toledo, M. Fitó & J. Salas-Salvadó. High sleep variability predicts a blunted weight loss response and short sleep duration a reduced decrease in waist circumference in the PREDIMED-Plus Trial. Int J Obes (Lond).

DOI font: URVACTIV@

INFORMACIO IMPORTANT