Arrenca la Nit Europea de la Recerca amb més de 60 activitats de divulgació científica

Trenta tallers en vídeo, una vintena de xerrades a centres de secundària, vuit micro conferències i una ruta teatralitzada sobre la figura del científic Antoni de Martí i Franquès. Són les activitats que arrenquen aquesta setmana amb motiu de la Nit Europea de la Recerca, i en què han participat més d'un centenar d'investigadores i investigadors per mostrar la ciència que es fa al territori. Aquest esdeveniment públic s'organitza de forma simultània a més de 300 ciutats d'Europa. La Universitat Rovira i Virgili coordina per tercer any consecutiu les activitats que es fan a la demarcació i en les que també participen l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

La programació d'activitats s'ha adaptat a les condicions derivades de la pandèmia i per això s'ha preparat un programa majoritàriament virtual sense perdre de vista l'essència d'aquest projecte impulsat per la Comissió Europea des de l'any 2005: promoure el reconeixement públic de les investigadores i investigadors, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, evidenciar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i mostrar les persones que la fan possible.

30 tallers divulgatius, disponibles en vídeo

La proposta principal de la Nit de la Recerca del 27 de novembre serà, com els anys anteriors, l'oferta de tallers científics per a públic familiar, molts dels quals es poden fer a casa o a l'escola. Enguany s'ha substituït la fira de tallers a la plaça Corsini per una oferta virtual que es farà pública el proper divendres i que es podrà consultar a través de la web de la Nit Europea de la Recerca.

El Mercat Central de Tarragona i el Mercat de Torreforta col·laboren amb l'esdeveniment com en anteriors edicions. Per aquest motiu, des d'avui i fins a esgotar existències, les persones que facin una compra mínima de 5 euros en qualsevols d'aquests dos mercats en horari de tarda podran recollir el quadern científic de la Nit de la Recerca: una petit obsequi que inclou tot el programa d'activitats amb l'accés a cada taller i xerrada a través de codis QR. Aquests codis també estaran disponibles al web de la Nit de la Recerca: www.tarragona.nitdelarecerca.cat.

Xerrades divulgatives

També el dia 27 s'ha programat una sessió de micro xerrades divulgatives a la Llotja de Reus. Aquesta activitat, coordinada per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, es retransmetrà en streaming a través d'aquest enllaç: http://www.reus.cat/endirecte. El públic que segueixi aquesta activitat online podrà participar formulant preguntes i plantejant qüestions als ponents.

La divulgació científica també arribarà als instituts de secundària de diverses poblacions de la demarcació. A partir d'avui i durant tota la setmana investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca impartiran una vintena de xerrades -en format virtual i presencial- als alumnes d'ESO i Batxillerat.

Les activitats finalitzen dissabte 28, amb la ruta científica sobre la figura d'Antoni de Martí i Franquès. Es tracta d'una recreació teatralitzada didàctica de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments. Els participants visitaran carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la seva recerca, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu.

Per completar l'oferta d'activitats, investigadores i investigadors del programa de beques Marie Sklodowska Curie de la Comissió Europea explicaran en format vídeo les seves recerques, que complementaran amb un pòster per entendre-la de forma més gràfica. Tota la informació es podrà trobar al web de la Nit Europea de la Recerca.

L'organització d'aquest esdeveniment ha comptat també amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Comissió Europea i l'Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria d'Educació i l'Institut Municipal d'Educació de Tarragona (IMET). També s'ha comptat amb la participació de l'Ajuntament de Reus, la Cambra de Comerç de la ciutat, TAC12 i els mercats de Tarragona i el de Torreforta.

El projecte Catalan European Researchers' Night és una proposta de dos anys similar a cada edició, que s'organitza per tercer any consecutiu a Tarragona: els dos primers com a Nit Associada i aquest any amb el segell oficial de la Unió Europea. A banda de la URV, hi ha la UdG, que coordina el projecte català, la UB, la UAB, la UdL, la UVic i l'ISGlobal.

Consulta tota la programació Live per les xerrades dia 27/11

INFORMACIO IMPORTANT