Una recerca confirma la relació entre els patrons dietètics i la qualitat de l’esperma

MÉS INFORMACIÓ

Una recerca confirma la relació entre els patrons dietètics i la qualitat de l’esperma

Una alimentació rica en fruites, verdures i greixos no saturats mostra millors paràmetres espermàtics que les dietes basades en aliments ultraprocessats, sucres i greixos saturats

D’esquerra a dreta: els investigadors Jordi Salas-Salvadó, Albert Salas-Huetos, Jennifer Estefanía Dávila-Cordova i Nancy Babio.

La infertilitat afecte un 17,5% de parelles en edat reproductiva a tot el món. Segons l’Organització Mundial de la Salut, es tracta d’una malaltia del sistema reproductiu que impedeix aconseguir un embaràs després de 12 mesos o més de relacions sexuals regulars sense protecció. En els darrers 40 anys, a més, s’ha reduït de forma alarmant el recompte d’espermatozous en els homes, especialment els que viuen en els països industrialitzats.

Ara, un equip investigador liderat per el grup d’investigació en Alimentació, Nutrició, Desenvolupament i Salut Mental (ANUT-DSM) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) que estudia la relació entre la dieta i l’esperma, ha publicat un estudi que assenyala la relació que existeix entre els patrons dietètics i el semen. Els resultats de la recerca, que s’han publicat a la revista Andrology.

Estudis recents apuntaven que el consum d’aliments com el peix, la fruita seca, fruites i verdures i nutrients com omega 3, antioxidants i vitamines són beneficiosos per a la qualitat espermàtica. En canvi, alimentar-se a base de carns processades, begudes ensucrades i alcohol s’associen a una pobre qualitat del semen. Aquestes relacions, però, són controvertides i no estan plenament demostrades científicament.

En aquest sentit, aquest estudi ha examinat patrons dietètics en el seu conjunt en comptes d’aliments o nutrients aïllats, per tal de proporcionar una visió integral de com la dieta pot relacionar-se amb la qualitat del semen. En la recerca van participar 200 homes joves sans en edat fèrtil que formaven part del projecte internacional Led-Fertyl, un estudi transversal dissenyat per avaluar els determinants dietètics i de l’estil de vida i la seva associació amb paràmetres clau de la qualitat espermàtica com la concentració, quantitat, mobilitat, vitalitat i morfologia dels espermatozous, però també altres paràmetres relacionats.

L’anàlisi es va centrar en diferents patrons dietètics saludables determinats a través de diferents escales com la dieta mediterrània, l’índex de dieta saludable basada en plantes, l’enfoc “Dietary approaches to stop hypertension” i la puntuació de la dieta sostenible EAT-Lancet. També es va analitzar el seguiment a patrons dietètics no saludables, com els de l’índex de dieta no saludable basada en plantes o la dieta occidental.

Els resultats van posar de manifest que un major seguiment de patrons saludables, rics en fruites, verdures i greixos no saturats, s’associava a una millor qualitat de diferents paràmetres espermàtics. Per contra, el seguiment a patrons no saludables, caracteritzats per un alt consum d’aliments ultraprocessats, sucres i greixos saturats, es relacionava amb una pitjor qualitat del semen.

“Aquesta troballa representa un avenç important en la comprensió de la relació entre la dieta i la qualitat del semen i ens suggereix que mantenir un patró dietètic saludable pot ser clau per a un estil de vida que afavoreixi la salut reproductiva”, afirma l’equip investigador, que considera que aquests resultats “podrien tenir implicacions significatives per a l’elaboració de noves estratègies de promoció i prevenció de la salut en aquest àmbit”.

La recerca l’ha encapçalat la investigadora predoctoral Estefanía Dávila-Córdova, sota la direcció de Nancy Babio, investigadora d’ANUT-DSM de l’IISPV i la URV i Albert Salas-Huetos, investigador del mateix grup i professor lector de la URV, juntament amb Jordi Salas-Salvadó, director del grup. Tot l’equip forma part del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de la Obesitat i Nutrició (CIBERobn).

Referencia bibliográfica: Estefanía Davila-Cordova, Albert Salas-Huetos, Cristina Valle-Hita, María Fernández de la Puente, María Ángeles Martínez, Antoni Palau-Galindo, Claudia Del Egido-González, José María Manzanares-Errazu, Elena Sánchez-Resino, Jordi Salas-Salvadó, Nancy Babio. Healthy and unhealthy dietary patterns and sperm quality from the Led-Fertyl study. Andrology 2024. https://doi.org/10.1111/andr.13789

Patronat

Amb el suport de

Som

Distincions

Membres de

Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)

  • Hospital Universitari Sant Joan de Reus
    Avda, Josep Laporte, 2
    Planta 0 – E1 color taronja (Admissions)
    43204 Reus (Tarragona)
    Tel. (+34) 977 75 93 94
  • Parc Sanitari Joan XXIII
    C/ Dr. Mallafrè Guasch, 4
    Edifici D (Tarragonès)
    43005 Tarragona
    Tel. (+34) 977 29 58 00

 

 

Vols estar al dia de l’actualitat, l’oferta formativa i les convocatòries d’ajuts de l’IISPV?

 

Subscriu-te tot seguit als nostres butlletins informatius segons les novetats que t’interessi rebre al teu correu electrònic. *Per normativa de protecció de dades, cal que facis la subscripció de manera voluntària.

Newsletter de l'actualitat, de l'oferta formativa i de convocatòries d'ajuts de l'IISPV

Newsletter de la Unitat de Projectes Internacionals (UPI) de l’IISPV

Segueix-nos